DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Rossi: Célom, hogy versenyképes legyek, és 2021-ben is folytassam

Vinales hosszabbításával és Quartararo előléptetésével a „Doktor” a szezon végén távozik a hangvillások gyári csapatától – a MotoGP-ből viszont még nem biztos, a Yamaha pedig készen áll 2020 után is teljes gyári támogatást biztosítani számára.

Minden eddiginél korábban döntést hozott a Yamaha a 2021-es felállását illetően: tegnap Maverick Vinales hosszabbítását, ma pedig Fabio Quartararo előléptetését erősítették meg. Ez értelemszerűen azt is jelenti, hogy Valentino Rossi számára nem maradt hely a gyári csapatnál, amelyet összesen 13 idény – és négy vb-cím – után hagy el 2020 végén. Ez viszont még nem jelenti azt, hogy az olasz visszavonul: a 41. életévét jövő hónapban betöltő motoros már korábban is úgy nyilatkozott, hogy akár a hangvillások szatellit alakulatánál, a Petronas Yamahánál is versenyezne jövőre.

rossi-2021



Most úgy tűnik, hogy ez reális lehetőség, a Yamaha ugyanis egy újabb közleményben azt is megerősítette, hogy Rossival közösen a 2020-as szezon közben döntenek majd a jövőről, és egyúttal biztosították arról, hogy ha a folytatás mellett dönt, akkor full gyári támogatást fog kapni 2021-ben is. Rossi így nyilatkozott a döntésről

„A pilótapiac által diktált érdekek okán a Yamaha arra kért az év elején, hogy döntsek a jövőmről. Azzal egybehangzóan, amit tavaly is többször elmondtam, megerősítettem, hogy nem akarok semmit elsietni és több időre van szükségem a döntéshozatalhoz. A Yamaha ennek megfelelően járt el és zárta le a folyamatban lévő tárgyalásokat. Nyilvánvaló, hogy a legutóbbi technikai változtatásokkal és az új főmérnököm érkezésével az az elsődleges célom, hogy idén versenyképes legyek, és 2021-ben is folytassam a pályafutásom MotoGP-versenyzőként. Viszont ez előtt szükségem van néhány válaszra, amelyeket viszont csak a pályán és az első futamokon kaphatok meg. Örülök, hogy ha folytatni szeretném, akkor a Yamaha készen áll minden szempontból támogatni engem azzal, hogy gyári specifikációjú motort és gyári szerződést adnának nekem. Az első teszteken a legjobbamat fogom nyújtani, hogy jó munkát végezhessünk a csapatommal, és készen álljunk a szezon kezdetére.”

Lin Jarvis, a Yamaha gyári alakulatának első embere a következőket mondta el a japánok sajtóközleményében: „A Yamaha teljes mértékben elfogadja és megérti, hogy Valentino érthető módon úgy döntött, szeretné felmérni a 2020-as versenyképességét felmérni, mielőtt döntést hoz 2021-gyel kapcsolatban. Miközben teljes mértékben tiszteljük és hiszünk Valentino képességeiben és sebességében 2020-at illetően, a Yamahának a jövőt is terveznie kell. Manapság, amikor hat gyártó van jelen a MotoGP-ben, a fiatal és gyors tehetségekre nagy az igény, ennek következtében pedig hamarabb mozgásba lendül a pilótapiac.”

„Szóval bár furcsa érzés úgy nekivágni az idénynek, hogy tudjuk, Vale jövőre már nem lesz velünk, de a Yamaha továbbra is Valentino rendelkezésére áll, bárhogy is dönt a jövőjét illetően. Ha magabiztos lesz és folytatni fogja a versenyzést, akkor gyári YZR-M1-et és teljes mérnöki támogatást biztosítunk számára. Ha a visszavonulás mellett dönt, akkor pedig a pályán kívüli együttműködésünket fogjuk bővíteni a fiatal tehetséget nevelő akadémiája és a Yamaha VR46 Master Camp kapcsán, valamint a Yamaha márkanagyköveteként. Persze ez még csak találgatás, előttünk áll még egy teljes szezon, és biztosíthatom a rajongókat, hogy Valentino a százszázalékos támogatásunkat élvezi addig a napig, amíg végül úgy nem dönt, hogy szögre akasztja a bukósisakját!”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: