DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Quartararo jövőre Rossi helyén a Yamahánál

Egy nappal Maverick Vinales hosszabbítása után a hangvillások bejelentették, hogy a tavalyi szuperújonc lesz a spanyol társa 2021-ben és 2022-ben. Egyben eldőlt, hogy a „Doktor” távozik a gyári csapattól, de arról csak később döntenek, hogy vissza is vonul-e.

33110_w666px_2f4635d1ddc20b12c1b04b24311aab30



 Úgy tűnik, a Yamaha még a tesztidőszak kezdetét sem akarta megvárni azzal, hogy eldöntse gyári csapatának 2021-es és 2022-es felállását. Ami érthető is, mivel mind Maverick Vinales, de főként Fabio Quartararo után állítólag sok érdeklődő volt a rivális gyártók közül. A spanyol hosszabbítását már kedden bejelentették, egy nappal később pedig az is hivatalossá vált, hogy Quartararo csatlakozik hozzá a következő két idényre. A tavaly parádés bemutatkozó évet produkáló francia a hangvillások szatellit gárdájáról, a Petronas SRT-től lép fel a gyári istállóhoz. A csupán 20 éves versenyző így kommentálta a bejelentést a Yamaha sajtóközleményében:

„Nagyon örülök annak, amit a menedzsmentem az utóbbi hónapokban a Yamaha Motor Companyvel közösen elért. Nem volt könnyű ezt elérni, de most már tiszta terveim vannak a következő három évre, aminek nagyon örülök. Keményen fogok dolgozni, ahogy tettem azt tavaly is, és rendkívül motivált vagyok, hogy nagyszerű teljesítményt nyújtsak. Túl hosszúnak érződik a téli időszak, már alig várom a jövő hetet és a sepangi tesztet, hogy felülhessek az új YZR-M1-esemre és újra találkozzak és együtt dolgozzak a csapatommal. Köszönöm a Yamahának és a Sepang Racing Teamnek, hogy lehetőséget adtak, hogy 2019-ben bemutatkozzak a MotoGP-kategóriában. Mindent bele fogok adni, hogy újra büszkévé tegyem őket idén.”
 
Lin Jarvis Yamaha-főnök így nyilatkozott: „Nagy örömünkre szolgál, hogy Fabio csatlakozik a gyári Yamaha alakulatához 2021-re és 2022-re. Szenzációs eredményeket ért el a MotoGP-s újoncévében. A hat pole-pozíciója és a hét dobogós helyezése egyértelmű jele volt a briliáns és kivételes motorozási képességeinek. Az volt a logikus következő lépés, hogy áthívjuk a gyári csapatba, miután kitölti jelenlegi szerződését a Petronas Racing Teamnél. A most következő szezonban is gyári specifikációjú YZR-M1-et és teljes gyári támogatást fog kapni a Yamahától. Fabio még csak 20 éves, de már most komoly érettséget mutatott motoron és arról leszállva egyaránt, és izgatottan várjuk, hogy csatlakozzon hozzánk 2021-ben. Maverick és ő komoly ösztönzést jelent mindenki számára, hogy tovább fejlesszünk a motoron, és hogy minden követ megmozgassunk annak érdekében, hogy megnyerjük a MotoGP világbajnoki címét.”
 
Quartararo előléptetésével értelemszerűen az is eldőlt, hogy Valentino Rossi a szezon végén elhagyja a gyári istállót. A „Doktor” két fázisban összesen tizenhárom idényt húzott le a japán gyártónál. A Yamaha a Quartararo-bejelentés után pár perccel közleményben erősítette meg az olasz gyári távozását is, ugyanakkor ezzel még nem dőlt el a sorsa: elmondásuk szerint a szezon közben fogják eldönteni a felek, hogy folytatja-e a kilencszeres világbajnok a karrierjét vagy visszavonul. A Yamaha mindenesetre az esetleges folytatás esetén is támogatni fogja őt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: