DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Marquez bukása ellenére is óriási fölénnyel húzta be 80. rajtelsőségét

Közel másfél órás csúszás után tudták megrendezni a sepangi időmérőt, amelynek végén a hétszeres világbajnok bő fél másodpercet osztott ki a mezőnynek – pedig még egy esést is begyűjtött. Zarco és Rossi még az első sorban.

Szerk.: az időmérő után a versenybíróság módosított a végeredményen, elvették Marquez pole-pozícióját.

Szakadó esőben vágott neki a MotoGP mezőnye a Malajziai Nagydíj időmérőjének, ám annyi víz állt a pályán, hogy alig két perc után piros zászlóval megszakították a Q1-et. Több mint egy órát kellett várnunk arra, hogy újra kinyisson a bokszutca, ám a mezőny addigra már nem volt teljes: Jordi Torres a negyedik szabadedzésen bemutatott bukása során eltörte az első kézközépcsontját a bal kezében, így az Avintia Racing spanyolja nem folytathatja a hétvégét. Az pedig már délelőtt eldőlt, hogy Jorge Lorenzo ezúttal sem tudja vállalni a versenyzést, az ő helyét Michele Pirro vette át a Ducatinál.

 marquez-2018-brno



Természetesen még a Q1 újraindításakor is teljesen vizes volt az aszfalt, viszont javultak az állapotok, így a köridők is folyamatosan gyorsultak. Az első körök után Bradley Smith állt az élen, a brit azonban eldobta a KTM-et, s bár visszarohant a garázsba, nem ért vissza időben, így ő kiszállt a továbbjutásért harcolók közül. Végül Alvaro Bautista és Aleix Espargaro szerezte meg az első két helyet, megelőzve utóbbi csapattársát, Scott Reddinget, valamint a már említett Pirrót.

A Q2 első körei után Marc Marquez döbbenetes fölénnyel ugrott az eredménylista élére: a trükkös körülményekhez rendre remekül alkalmazkodó hondás több mint egy másodperccel vezetett a Pramac duója, Danilo Petrucci és Jack Miller előtt. Őket a suzukis Alex Rins és a ducatis Andrea Dovizioso követte a sorban, míg a szárazon erősnek tűnő Yamahák csak a mezőny második felében foglaltak helyet.

Marquez aztán öt perccel a vége előtt elcsúszott a 4-es kanyarban, de így sem tudta senki megközelíteni az idejét: a hétszeres világbajnok így is bő fél másodperces fórral zsebelte be karrierje 80. pole-ját! Mögötte Johann Zarco lett a második, Valentino Rossi pedig a harmadik, míg a második sorba a Marquez által feltartott Andrea Iannone, a fináléban bukó Dovizioso, valamint Miller kvalifikálta magát. A száraz tréningek alapján leggyorsabb Maverick Vinales mindössze a 11. helyen végzett, csak a szintén eleső Espargarót tudta maga mögé utasítani a múlt heti győztes. A vasárnapi verseny a program módosítása értelmében itthoni idő szerint reggel 6 órakor rajtol.

motogp-sepang-2018-q

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: