DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Motor

Rossi lenyűgözte Schumachert F1-es tesztjén

A MotoGP legendájának az is megadatott, hogy kipróbálhasson egy Formula-1-es Ferrarit. Az olasz egy ilyen autóban sem érezte kényelmetlenül magát, amire Schumacher egykori mérnöke emlékezett vissza.

Valentino Rossi első F1-es tesztjére 2004-ben került sor Fioranóban. Az olasz motoros olyan teljesítményre volt képes az akkori Ferrarival, amire Michael Schumacher és versenymérnöke egyáltalán nem számítottak.

Az akkor a német hétszeres világbajnokkal dolgozó Luigi Mazzola elevenítette fel azt a napot: „Pontosan nem emlékszem, hány tesztet csináltunk Valentino Rossival a Ferrarinál, legalább hetet. Első alkalommal, amikor Valentino a pályára ment, 10 kört tett meg, és az utolsóban egyszerűen hihetetlen időt futott.”

Az olasz mérnök sosem felejti el a Ferrari legendájának arcát, amikor Rossi megfutotta 10. körét a Ferrarival: „Emlékszem Michael Schumacherre, aki akkor ott állt mellettem, és velem együtt döbbenten és hitetlenkedve nézte a telemetriát.”

 rossi-lenyugozte-schumachert-2018



Rossi számos alkalommal részt vett még 2004 és 2009 között teszteken a Ferrarival, de F1-es versenyhétvégére pilótaként végül nem jutott el. 2007-ben került a legközelebb a váltáshoz, de végül a MotoGP-ben maradt a Yamahánáé. Az olasz legendának tehát nem sikerült az a bravúr, ami John Surteesnek, aki mindkét szériában győzelmeket ért el, sőt világbajnok is tudott lenni.

A MotoGP versenyzői közül az utóbbi években nem ő az egyetlen, aki két kerékről négyre váltott egy-egy teszt erejéig: Jorge Lorenzo 2016 őszen egy 2014-es Mercedest próbálhatott ki Silverstone-ban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: