DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

Ezért úszott el Rossinak a világbajnokság?

Valentino Rossi lábtörést szenvedett éppen hazai nagydíja előtt, többhetes kényszerpihenője miatt pedig gyakorlatilag véget értek világbajnoki esélyei. A korábbi években a sérülés miatti kihagyás ugyanezt jelentette.

A MotoGP történetében többször is előfordult már, hogy egy pilóta esélyeit egy hirtelen jött sérülés radírozza ki végleg. Csak ebben az évtizedben 2010 óta több alkalommal is előfordult már a legnagyobbakkal, hogy futamot, vagy futamokat voltak kénytelenek kihagyni komoly bukások utáni sérülések miatt. A Rossi-tábor sajnálkozva veheti tudomásul, hogy nagy valószínűséggel idén sem lesz meg a világbajnoki cím, óriási lesz a Doktor hátránya, mire visszatérhet.

2010-ben szintén Valentino Rossi járt szerencsétlenül. A mugellói versenyhétvége második szabadedzésén közel 200 kilométer/órás sebességgel bukott hatalmasat, jobb lába pedig súlyosan sérült, a sípcsontja tört el és el is mozdult, az operáció után azt jósolták, a szezon hátralevő részét ki kell hagynia. Végül „csak” négy futamot kényszerült pihenni, de utána is csak lassan jött formába. Hátránya olyan nagy lett addigra a tabellán, hogy Jorge Lorenzo könnyedén vitorlázott be a világbajnoki címig.

Egy évvel később az utolsó előtti futam előtti bemelegítő edzésen, Phillip Island-en Jorge Lorenzo járt szerencsétlenül. A célegyenes előtti utolsó kanyarban beszitált a Yamaha eleje, majd a spanyol elesett. Látszatra nem volt nagy bukás, jobb keze azonban beszorult a motor alá esés közben és leszakította egyik ujjpercét. Lorenzo ezt és a szezonzáró futamot is kihagyni kényszerült, így Casey Stoner az utolsó két versenyre rivális nélkül maradt a világbajnoki cím szempontjából. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a baleset előtt is Stoner komoly pontelőnnyel bírt.



A sorminta ismét folytatódott, ismét az aktuális világbajnok járt szerencsétlenül, Casey Stoner 2012-ben, az Egyesült Államokban bukott egy hatalmasat, ami miatt a Cseh, a San Marinói és az Aragóniai Nagydíjat volt kénytelen kihagyni. Lorenzo köszönte szépen és visszavágott, megnyerte pályafutása második királykategóriás világbajnoki címét. Érdekesség, hogy az óriási esést követően Stoner rajthoz állt Indianapolisban, sőt a negyedik helyen célba is ért, utána azonban a fájdalmak miatt inkább a műtét mellett döntött.

2013-ban hullottak az élmenők, mint a legyek. Nagy csata zajlott a világbajnokságban, eleinte inkább Dani Pedrosa és Jorge Lorenzo között. Assenben Lorenzo a második szabadedzésen az esős pályán bukott hatalmasat, kulcscsonttörést szenvedett. Gyorsan megműtötték, majd visszautazott vasárnap Hollandiába, elindult a versenyen és a 12. helyről rajtolva ötödikként végzett. Óriási elismerés övezte a hős Lorenzót, bár több szakember szerint felesleges kockázatot vállalt, a teljes pályafutását tette kockára egy esetleges újabb bukással.

A következő helyszín Sachsenring volt, ahol ismét a szabadedzésen bukott, ráesett a műtött vállára, elmozdult a törött csontot összetartó fém, itt viszont már kifejezetten megtiltották az orvosok Lorenzo indulását, ezt a futamot kihagyta. A következő három helyszínen (több hetes nyári szünet után) még nehezen lendült formába és fájdalmai is voltak, a világbajnoki cím pedig ez idő alatt elúszott, a végén fantasztikus mesterhármassal fejezte be az évet, de Marquez kiválóan osztotta be előnyét, így meg kellett elégednie az összetett második hellyel.

Dani Pedrosa is segített egy nagyot Marc Marqueznek, Lorenzo akkori fő riválisa ugyanis szintén Sachsenringen bukott a harmadik edzésen. Szintén bal kulcscsontja bánta, a törés miatt nem rajtolhatott ő sem. Az Egyesült Államokban sem szerepelt jól, még fájdalmai voltak, ez a két futam kiesés soknak bizonyult, Marc Marquez elé került a tabellán és meg sem állt a világbajnoki címig.

Valentino Rossi Mugello előtt is edzésbalesetet szenvedett, de ott nem tört el semmije, fájdalmakkal, de rajthoz tudott állni. Misano előtt viszont lábát törte, megint csak motokrossz-edzés közben, az orvosok szerint legalább 30-40 nap a felépülési idő. A világbajnokság nagyon szoros az élen Marquez, Dovizioso, Vinales és Rossi között, de a Doktor ebből lassacskán kiesik. Misanóban minden riválisa értékes pontokat szerzett vasárnap. Már most 42 pont a lemaradása a Marquez-Dovizioso duóval szemben és Aragónt még egészen biztosan kihagyni kényszerül. 50-60 pont hátrányt pedig az utolsó négy futamon ilyen riválisokkal szemben behozni szinte lehetetlen lesz. Az idő pedig nem az olasz ásznak dolgozik, jövőre már 39 éves lesz…

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: