DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Marquez kiesése után Crutchlow nyert, Rossi 13 helyet javított

Hiába vezetett a verseny elején a pole-ból induló világbajnok, idei első nullázását volt kénytelen elkönyvelni, Crutchlow pedig köszönte a lehetőséget, és behúzta idei második győzelmét. A dobogóra a 15. helyről induló Valentino Rossi és a 13. kockából startoló Maverick Vinales állhatott még fel.

Magyar idő szerint vasárnap reggel 7 órakor startolt el a MotoGP-szezon 16. versenye, az Ausztrál Nagydíj. A versenyzőket az előző napokkal ellentétben napsütés fogadta Phillip Islanden, márpedig ilyen körülmények között csak a ma délelőtti bemelegítő edzésen próbálgathatták az abroncsokat és a beállításokat. Ennek ellenére viszonylag egységes volt a mezőny gumiválasztása: csak a pole-ból rajtoló Marc Marquez, a mellőle induló Cal Crutchlow, a két Suzuki és a hazai pályán szereplő Jack Miller döntött úgy, hogy a kemény keverékű első abroncsot teszi fel a motorjára, mindenki más a lágy mellett tette le a voksát (hátul egységesen mindenki a közepeset választotta).

Marquez idei első nullázásának pillanata

A startot a harmadik helyről induló Pol Espargaro kapta el a legjobban, de Marquez néhány kanyar után már vissza is vette a vezetést. Mögéjük néhány előzés után Crutchlow zárkózott vissza harmadiknak, míg a negyedik és ötödik sorból rajtoló yamahások közül Jorge Lorenzo a 8., Valentino Rossi pedig a 12. pozícióban zárta az első kört. A „Doktor” azonban jóval nagyobb tempóban vágta át magát a mezőnyön, s néhány kör elteltével spanyol kollégáját is maga mögé utasította. Eközben a második helyért is komoly csata folyt: Aleix Espargaro saját testvérét és Crutchlow-t is meg tudta előzni a verseny korai szakaszában – igaz, az LCR britje hamar visszatámadott.

Rossi rendkívül gyorsan hámozta át magát az előtte haladókon, s a táv harmadánál már a negyedik helyen haladt, nem sokkal később pedig már Espargaro Suzukiját is lenyomta. Másodpercekkel később pedig bekövetkezett az, amire idén eddig csak egyszer volt példa: Marquez elcsúszott, s a franciaországi futammal ellentétben ezúttal nem is tudta folytatni a versenyt, így a világbajnok először nullázott a szezonban! Az első helyet ezzel Crutchlow örökölte meg, aki szűk két másodperces előnnyel rendelkezett Rossival szemben, sőt a keményebb első gumi ellenére is növelni tudta a különbséget kettejük között.

crutchlow-motogp-futam



Ahogy teltek a körök, a kemény keverék jobban is bírta a strapát, így Crutchlow fórja már négy másodperc fölé hízott Rossival szemben. A harmadik helyért azonban komoly csata folyt Dovizioso és Espargaro között, sőt hamarosan Vinales is megérkezett erre a duóra. Ebből a csatából az idősebb spanyol szállt ki elsőként egy elcsúszással, a talpon maradt Suzuki és a Ducati csatáját pedig előbbi látszott megnyerni.

Crutchlow eközben senkitől sem zavartatva ért célba, ezzel megszerezte idei és pályafutása második futamgyőzelmét a MotoGP-ben. Rossi a 15. helyről indulva lett második, ezzel a bajnokságban is megerősítette ezt a pozíciót, hiszen Lorenzo csak hatodik lett, míg a dobogót Vinales tette teljessé. Dovizioso és Lorenzo között Pol Espargaro futott be ötödikként, a top10-be pedig Redding, Smith, Petrucci és Miller fért még be, miután a Iannone helyén szereplő Barbera és a Pedrosát helyettesítő, Millerrel összeérő Hayden is az utolsó körökben bukott. A bajnokság egy hét múlva Sepangban folytatódik.

A futam végeredménye:

1. Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda 40'48.543
2. Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +4.218
3. Maverick VIÑALES SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +5.309
4. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +9.157
5. Pol ESPARGARO SPA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +14.299
6. Jorge LORENZO SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +20.125
7. Scott REDDING GBR OCTO Pramac Yakhnich Ducati +28.369
8. Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +28.781
9. Danilo PETRUCCI ITA OCTO Pramac Yakhnich Ducati +28.792
10. Jack MILLER AUS Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Honda +28.815
11. Stefan BRADL GER Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +31.809
12. Alvaro BAUTISTA SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +47.734
13. Yonny HERNANDEZ COL Pull & Bear Aspar Team Ducati +47.749
14. Eugene LAVERTY IRL Pull & Bear Aspar Team Ducati +54.311
15. Mike JONES AUS Avintia Racing Ducati +55.875
16. Tito RABAT SPA Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Honda +1'06.395
17. Nicky HAYDEN USA Repsol Honda Team Honda +1'22.604
Nem ért célba:        
  Hector BARBERA SPA Ducati Team Ducati  
  Aleix ESPARGARO SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda  
  Loris BAZ FRA Avintia Racing Ducati  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: