DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Motor

„Mindenkit megdöbbentettek Rossi sepangi szavai”

A Tech3 Yamaha csapatfőnökeként és az IRTA elnökeként is tevékenykedő Herve Poncharal testközelből nézhette végig a 2015-ös szezon végi botrányt és annak hatásait. A szakember a motorsport.com weboldalnak nyilatkozva ismertette az álláspontját a történtekkel kapcsolatban.

Bár már az első 2016-os teszten is túl van a gyorsasági motoros világbajnokság királykategóriájának mezőnye, továbbra is rendre előkerül témaként a tavalyi szezon végi botrány Valentino Rossi és Marc Marquez között. Herve Poncharal, aki amellett, hogy a Tech3 Yamaha csapatvezetője, az istállókat tömörítő szervezet (IRTA) elnöke is, így nyilván közelről szemlélhette a sepangi eseményeket. A motorsport.com szakportál kérésére fel is elevenítette a múlt októberi történéseket:

Rossi-Marquez-1



„Jelen voltam a malajziai sajtótájékoztatón, és teljesen ledöbbentett, amit Valentino mondott” – vágott bele Poncharal. „Nem hittem volna, hogy idáig fajulnak a dolgok, mindenesetre ez tönkretette annak a hétvégének a hangulatát, s láthattuk, mi történt ennek eredményeképp a futamon. Ha negatív oldalról szemléljük a dolgokat, akkor ez elhomályosította az addig kialakult képet a szezonról, ha viszont pozitív oldalról tekintünk erre, akkor látható, hogy a MotoGP közönsége robbanásszerűen megnőtt, olyan embereket is a sportághoz vonzott, akiket nem érdekel a MotoGP. Több mint 110 ezer néző látogatott ki Valenciába, ahol remek hétvégénk volt, s nem volt semmiféle incidens sem a pályán, sem a bokszokban, sem a lelátókon, pedig ez benne volt a pakliban, és sokan tartottak is tőle.”

„Lorenzo nem érdemtelenül lett bajnok” – szögezte le a szakember. „A szezon folyamán ő volt a leggyorsabb versenyző, noha tudjuk, hogy kiegyensúlyozottságra is szükség van. Valentino apróságok miatt veszítette el a világbajnokságot. Ugyanakkor a valenciai köridők azt mutatják, hogy ha nem indult volna a mezőny végéről, akkor is negyedikként végzett volna. De most már vége. Könyörtelen csata zajlott Lorenzo és Rossi között, Rossi pedig pszichológiai hadjáratot is indított, hogy biztos legyen benne, hogy Marquez nem fogja segíteni Lorenzót. De ismerve a Lorenzo és Marquez közötti csípős viszonyt, nem is értem, miért akarta volna Marquez, hogy Lorenzo legyen a bajnok. Az incidenst követően ő maga sem értette ezt: talán csupán azt sem szerette volna, hogy Rossi nyerje a címet.”

Rossi-Marquez-2

„Marquez egy valóságos démon a pályán, imádom nézni: extrém, folyamatosan támadó stílusban motorozik, gondolkodás nélkül mindent belead. Ha versenyző lennék, őt szeretném a legkevésbé az ellenfelemnek tudni, mivel nem fél semmitől. Döntéskényszerben találta magát a Rossi-Lorenzo csatát illetően, pedig nem akart abba kerülni. Egyszerűen csak a saját versenyét akarta futni, miután már matematikailag is kiszállt a bajnokságért folytatott harcból. Phillip Islanden a győzelmével öt pontot elvett Lorenzótól, amelyet így voltaképpen Rossinak adott. Ezért is döbbentettek meg mindenkit Rossi sepangi szavai. Mindazonáltal a bajnokság rendkívül izgalmas volt, egyedül Malajziában történt ellentmondásos incidens – ezt leszámítva mindenki rendesen viselkedett, noha néhányan azt gondolják, Marquez mindent megtett, hogy ne előzze meg Lorenzót Valenciában. Nyilván sokan szeretnek azon gondolkodni, hogy „mi lett volna, ha…”, de szerintem minden rendben volt.”

Poncharal a közösségi média felületein szőtt összeesküvés-elméletekről is elmondta kendőzetlen véleményét: „Azt gondolni, hogy volt egy titkos megállapodás Lorenzo és Marquez között, az őszintén szólva, egész egyszerűen nevetséges.” De nem akadályozhatod meg a rajongókat abban, hogy rajongók legyenek, akik mindennek számítanak, csak nem objektívnek” – fogalmazott a csapatfőnök, hozzátéve, hogy még az olasz és a spanyol miniszterelnök is beszélt annak idején az eseményekről, ami szintén jól mutatja a MotoGP népszerűségét.

Lorenzo-Marquez

Amint arról mi is beszámoltunk, nemrég úgy határoztak, hogy az idei évtől már nem a versenyirányítás hoz döntéseket kérdéses incidensek esetén, hanem egy külön erre a célra felállított versenyfelügyelői bizottság. Poncharal szerint ez mindenképp pozitív fejlemény, hiszen így már nem vádolhatják részrehajlással a világbajnokságot üzleti szempontból irányító Dornát – amit egyébként szintén nevetséges elképzelésnek tart:

„Az egyik dolog, ami komolyan érintette a Dornát és Carmelo Ezpeletát, és amit teljes mértékben ostobaságnak tartok, hogy „spanyol maffiáról” beszéltek. Az interneten folyamatosan olvashatók olyan megnyilvánulások, hogy Carmelo állítólag a spanyol motorosokat tolja előre, és a bajnokság is őket favorizálja. De ez nevetséges, pont fordítva van. Ha Carmelo és a Dorna szerette volna befolyásolni a dolgokat, akkor mindannyian tudták volna, hogy Rossi bajnoki győzelmének lett volna a legnagyobb üzleti hatása. Néhányan úgy gondolják, hogy a Dorna a hibás mindenért. Ugyanakkor a promóter úgy gondolja, hogy ők intézik a bajnokság üzleti oldalát, mivel ez a dolguk, ezért olyan döntéseknél, amelyek komolyabb vizsgálatot igényelnek, hagyják a versenyigazgatót és két, a FIM által kijelölt stewardot dönteni. Szóval igen, szerintem ez így jobb” – vélekedett Poncharal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: