DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 28. kedd
Motor

„A Dorna úgy viselkedett, mint a spanyol maffia”

A kétszeres 500 köbcentis világbajnok Phil Read szerint a MotoGP-t irányító szervezet szándékosan kedvezett a spanyol pilótáknak a tavalyi Malajziai Nagydíjon történt incidenst követően. Wayne Gardner is úgy véli, hogy igazságtalan volt Valentino Rossit büntetni a történtekért.

Bár már nagyságrendileg két és fél hónap eltelt a gyorsasági motoros világbajnokság 2015-ös sepangi versenyén kirobbant botrány óta, úgy tűnik, sokak számára még mindig az akkor történtek jelentik a fő beszédtémát. A minap például az Autosport International Show elnevezésű rendezvényen két korábbi világbajnok véleményét is kikérték az esettel kapcsolatban: mind a pályafutása során összesen hét vb-elsőséget begyűjtő – ebből kettőt szerzett az 500 köbcentisek között – Phil Read, mind az 1987-es királykategóriás vb-győztes Wayne Garnder úgy gondolja, hogy igazságtalan döntés született akkor, amikor Valentino Rossit büntették. Sőt, előbbi ex-motoros még ennél is továbbment…

Rossi-Marquez-főkép



„Teljességgel igazságtalan volt, hogy a Malajziai Nagydíjon Valentinót büntették, és emiatt Valenciában a mezőny végéről kellett rajtolnia” – idézi Read szavait a motorsport.com szakoldal. „Szerintem az egész Marquez hibája volt, ő dőlt rá Valentinóra. A MotoGP-t egy spanyol szervezet, a Dorna irányítja, és úgy éreztem, hogy úgy viselkednek, mint a spanyol maffia. A spanyol versenyzőket favorizálják, a külföldieket pedig nem részesítik egyenlő bánásmódban” – ment neki a Dornának a britek korábbi klasszisa, aki szerint tehát nem kellett volna szankcionálni a „Doktor” szándékos kivezetési kísérletét, mert Marc Marquez saját hibájából esett el.

Hasonló álláspontra helyezkedett Gardner is: „Úgy vélem, helytelen döntés született, amikor Rossit megbüntették, és ezzel a rajtrács végére küldték” – fogalmazott az ausztrál legenda. „Az egész helyzet azért mérgesedett el, mert Marquez megpróbálta feltartani Rossit, hogy Lorenzo ellóghasson, aztán beleesett a saját csapdájába. Nem Rossi lökte le őt a térdével: azért esett el, mert rádőlt Rossira. Aztán az, hogy ezek után a mezőny végére száműzték Rossit úgy, hogy végigküzdötte az egész évet, egy kissé igazságtalan volt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: