DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Élő cikkek

Ez volt az első dzsiddai F1-es edzés

Máris indul a 2024-es F1-es idény második fordulója, a Szaúd-arábiai Nagydíj, ahol újfent már csütörtökön edzéseket rendeznek: kövessétek velünk az első eseményeit!

Köszöntünk mindenkit! Igen, még csak csütörtök van, de megint indul egy F1-es hétvége, hiszen Bahreinhez hasonlóan a Szaúd-arábiai Nagydíj versenyét is szombaton rendezik a Ramadán miatt. Tartsatok velünk az első egyórás szabadedzés során!

Az egyik fontos információ indításként, hogy a helyszíni jelentések szerint Carlos Sainz megérkezett a dzsiddai paddockba azok után, hogy a szerdai sajtónapot rosszullét miatt kénytelen volt kihagyni. Úgy fest tehát, hogy a múlt héten dobogót szerző ferraris spanyol autóba tud ülni csütörtökön.

Egy kis emlékeztető a múlt hétvége történéseiről: a Red Bull kettős győzelemmel indította a szezont, a Ferrari tűnt a legközelebbi üldözőnek Bahreinben. Dzsidda persze egy teljesen más típusú pálya, mint a szahíri, így itt még pontosabb és teljesebb képet kaphatunk majd az erőviszonyokról.

Fontos elmondani, hogy még süt a nap Dzsiddában, az időmérőt és a futamot ellenben már villanyfénynél rendezik majd pénteken és szombaton, szóval a mostani és majd a holnapi harmadik edzésnek kisebb lesz a relevanciája a téttel bíró események szempontjából.

Zöldre váltott a bokszutca végi lámpa, Hamilton az első pályára hajtók között.

Sainz is a pályán a tegnapi rosszullét után. Rögtön az első percekben 16-an kidugták az orrukat a garázsból: Verstappen, Sargeant, Ricciardo és Magnussen a kivétel.

Egyrészt elég komoly a szél Dzsiddában, Sainzcal a rádión azt közölték, hogy 20 km/h-s szembeszél van a pálya egy pontján. Másrészt említsük meg, hogy ide a spektrum közepén lévő C2-C3-C4-es keverékeket hozta el a Pirelli, azaz egy fokozattal lágyabb a kínálat, mint a múlt héten.

Egyelőre amúgy a kemény és közepes abroncsok vannak használatban, szűk tíz perc elteltével az utóbbit használó Lando Norris vezet 1:31,8-as idővel.

Alonso 1:30,9-re javít az élen, a másik Astonnal pedig Stroll koccolta le a falat az egyik kanyarban.

Negyed óra elteltével újabb éllovas: Russell 1:30,8-ra javít a Mercedesszel. Mögötte Verstappen, Leclerc, Alonso a további sorrend.

Russell már 1:30,5-nél jár a kemény keveréken, a másik Mercedesben ülő Hamilton viszont azt jelenti rádión, hogy "meg kell oldani az autó hátuljának pattogását".

Verstappennek volt az imént egy necces pillanata, túlkormányzottá vált alatta az RB20-as. Perez közben bejön másodiknak a másik Red Bull-lal Russell mögé és Verstappen elé.

Közeledve az edzés feléhez, előkerültek néhányaknál a lágy gumik: Norris 1:30,424-es idővel át is veszi velük a vezetést, bő egy tizeddel a kemény gumis Russell-kör elé ugorva.

Itt az állás fél óra elteltével:

Verstappenre is felkerültek a lágy gumik (mármint nyilván a Red Bulljára), és 1:30,014-es körrel az élre áll - de csak ideiglenesen, mert Russell három ezreddel visszaelőzi őt.

Hamilton negyedik helyre jön fel a másik Mercedesszel, két és fél tizeden belül az első négyes. Sainz az ötödik hyeln, de ő már hét tizedmásodperces hátránnyal rendelkezik - és állítólag annak ellenére, hogy autóban ül, továbbra sincs tökéletes állapotban.

Verstappen jelenti, hogy furcsa motorviselkedést érzékelt a 13-as kanyarban, valamint a kör későbbi részében gázelvételnél ugrált alatta a Red Bull. Majd rögtön utána természetesen az első 1:30 alatti körrel átveszi a vezetést a világbajnok.

Javulnak a Ferrarik: előbb Sainz, majd Leclerc jön be harmadiknak Verstappen és Russell mögé. A monacói amúgy összeszedett a körén egy zacskót is - ez már nem az első eset ezen az edzésen... Aztán mire mindezt leírtuk, Perez lila utolsó szektorral feljön másodiknak, így kettős Red Bull-vezetés negyed órával a vége előtt.

Leclerc jelenti is rádión, hogy mindenhol műanyag zacskókba botlik a pályán. És nem is túloz, az említett körén kettőt is összeszedett, s ugyanerről panaszkodott Hamilton is korábban.

Alonso rak össze egy jó kört az Aston Martinnal: elválasztja egymástól a két Red Bullt a második helyen. Most már csak amúgy a két Visa RB és a két Haas nem lágy gumis körrel szerepel az eredménylistán, el is foglalják az utolsó négy pozíciót.

Belül vagyunk már az utolsó tíz percen, Verstappen, Alonso, Perez, Russell, Leclerc, Sainz, Norris, Hamilton, Stroll, Albon a top 10 sorrendje pillanatnyilag.

Ricciardo és Tsunoda továbbra is közepes keverékű gumin, viszont feljöttek a 12. és 16. helyekre.

Már lemenőben van a nap Szaúd-Arábiában, a néhány óra múlva esedékes FP2-t már esti körülmények között fogják rendezni. Két perc még hátra a mostani gyakorlásból.

Lepörögtek az utolsó percek, nincs változás az elejében: Verstappen a leggyorsabb Alonso és Perez előtt.

Itt a teljes végeredmény:

Ezzel itt meg is köszönjük a figyelmet, magyar idő szerint 18 órától jön a második dzsiddai szabadedzés - tartsatok akkor is velünk!