DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
14:33

Sainz is a pályán a tegnapi rosszullét után. Rögtön az első percekben 16-an kidugták az orrukat a garázsból: Verstappen, Sargeant, Ricciardo és Magnussen a kivétel.

Ezzel itt meg is köszönjük a figyelmet, magyar idő szerint 18 órától jön a második dzsiddai szabadedzés - tartsatok akkor is velünk!

Itt a teljes végeredmény:

Lepörögtek az utolsó percek, nincs változás az elejében: Verstappen a leggyorsabb Alonso és Perez előtt.

Már lemenőben van a nap Szaúd-Arábiában, a néhány óra múlva esedékes FP2-t már esti körülmények között fogják rendezni. Két perc még hátra a mostani gyakorlásból.

Ricciardo és Tsunoda továbbra is közepes keverékű gumin, viszont feljöttek a 12. és 16. helyekre.

Belül vagyunk már az utolsó tíz percen, Verstappen, Alonso, Perez, Russell, Leclerc, Sainz, Norris, Hamilton, Stroll, Albon a top 10 sorrendje pillanatnyilag.

Alonso rak össze egy jó kört az Aston Martinnal: elválasztja egymástól a két Red Bullt a második helyen. Most már csak amúgy a két Visa RB és a két Haas nem lágy gumis körrel szerepel az eredménylistán, el is foglalják az utolsó négy pozíciót.

Leclerc jelenti is rádión, hogy mindenhol műanyag zacskókba botlik a pályán. És nem is túloz, az említett körén kettőt is összeszedett, s ugyanerről panaszkodott Hamilton is korábban.

Javulnak a Ferrarik: előbb Sainz, majd Leclerc jön be harmadiknak Verstappen és Russell mögé. A monacói amúgy összeszedett a körén egy zacskót is - ez már nem az első eset ezen az edzésen... Aztán mire mindezt leírtuk, Perez lila utolsó szektorral feljön másodiknak, így kettős Red Bull-vezetés negyed órával a vége előtt.

Verstappen jelenti, hogy furcsa motorviselkedést érzékelt a 13-as kanyarban, valamint a kör későbbi részében gázelvételnél ugrált alatta a Red Bull. Majd rögtön utána természetesen az első 1:30 alatti körrel átveszi a vezetést a világbajnok.

Hamilton negyedik helyre jön fel a másik Mercedesszel, két és fél tizeden belül az első négyes. Sainz az ötödik hyeln, de ő már hét tizedmásodperces hátránnyal rendelkezik - és állítólag annak ellenére, hogy autóban ül, továbbra sincs tökéletes állapotban.

Verstappenre is felkerültek a lágy gumik (mármint nyilván a Red Bulljára), és 1:30,014-es körrel az élre áll - de csak ideiglenesen, mert Russell három ezreddel visszaelőzi őt.

Itt az állás fél óra elteltével:

Közeledve az edzés feléhez, előkerültek néhányaknál a lágy gumik: Norris 1:30,424-es idővel át is veszi velük a vezetést, bő egy tizeddel a kemény gumis Russell-kör elé ugorva.

Verstappennek volt az imént egy necces pillanata, túlkormányzottá vált alatta az RB20-as. Perez közben bejön másodiknak a másik Red Bull-lal Russell mögé és Verstappen elé.

Russell már 1:30,5-nél jár a kemény keveréken, a másik Mercedesben ülő Hamilton viszont azt jelenti rádión, hogy "meg kell oldani az autó hátuljának pattogását".

Negyed óra elteltével újabb éllovas: Russell 1:30,8-ra javít a Mercedesszel. Mögötte Verstappen, Leclerc, Alonso a további sorrend.

Alonso 1:30,9-re javít az élen, a másik Astonnal pedig Stroll koccolta le a falat az egyik kanyarban.

Egyelőre amúgy a kemény és közepes abroncsok vannak használatban, szűk tíz perc elteltével az utóbbit használó Lando Norris vezet 1:31,8-as idővel.

Egyrészt elég komoly a szél Dzsiddában, Sainzcal a rádión azt közölték, hogy 20 km/h-s szembeszél van a pálya egy pontján. Másrészt említsük meg, hogy ide a spektrum közepén lévő C2-C3-C4-es keverékeket hozta el a Pirelli, azaz egy fokozattal lágyabb a kínálat, mint a múlt héten.

Zöldre váltott a bokszutca végi lámpa, Hamilton az első pályára hajtók között.

Fontos elmondani, hogy még süt a nap Dzsiddában, az időmérőt és a futamot ellenben már villanyfénynél rendezik majd pénteken és szombaton, szóval a mostani és majd a holnapi harmadik edzésnek kisebb lesz a relevanciája a téttel bíró események szempontjából.

Egy kis emlékeztető a múlt hétvége történéseiről: a Red Bull kettős győzelemmel indította a szezont, a Ferrari tűnt a legközelebbi üldözőnek Bahreinben. Dzsidda persze egy teljesen más típusú pálya, mint a szahíri, így itt még pontosabb és teljesebb képet kaphatunk majd az erőviszonyokról.

Az egyik fontos információ indításként, hogy a helyszíni jelentések szerint Carlos Sainz megérkezett a dzsiddai paddockba azok után, hogy a szerdai sajtónapot rosszullét miatt kénytelen volt kihagyni. Úgy fest tehát, hogy a múlt héten dobogót szerző ferraris spanyol autóba tud ülni csütörtökön.

Köszöntünk mindenkit! Igen, még csak csütörtök van, de megint indul egy F1-es hétvége, hiszen Bahreinhez hasonlóan a Szaúd-arábiai Nagydíj versenyét is szombaton rendezik a Ramadán miatt. Tartsatok velünk az első egyórás szabadedzés során!