DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 15. szerda
Élő cikkek

Ez volt az F1-es Brit Nagydíj második edzése

Kora délután Verstappen és a Red Bull diktálta a tempót Silverstone-ban, de vajon ugyanez lesz-e a helyzet a második tréningen is? Kövessétek velünk!

Köszöntjük ismét az olvasókat, bő tíz perc múlva jön a második szabadedzés az F1-es Brit Nagydíjon - kövessétek velünk az eseményeket!

Legalábbis elvileg 17 órakor kezdődik az FP2, de ezekben a pillanatokban ér csak véget a Formula-2-esek kvalifikációja, amelyet piros zászlóval félbe kellett szakítani, szóval nem kizárt, hogy lesz minimális csúszás a programban.

Ha esetleg valaki lemaradt volna a korábbi szabadedzésről: kettős Red Bull-sikert láthattunk Max Verstappen vezetésével, ami aligha meglepő - az viszont annál inkább, hogy Alexander Albon volt a harmadik a Williamsszel! Részletek és eredmények itt.

Az időjárás tökéletes Silverstone-ban - holnap már nem biztos, hogy ez lesz a helyzet...

És ahogy azt jeleztük: némi csúszás van a kezdésben - hogy pontosan hány perc múlva indul a második edzés, azt egyelőre nem tudni.

De most már megvan az infó: csupán öt perc a csúszás, 17:05-kor (itthoni idő szerint) vált zöldre a bokszutca végi lámpa.

Elindult tehát az FP2, viszonylag sok versenyző egyből a pályán, többek között Norris, Russell és Alonso is.

Ha már szóba hoztuk a McLarent, így fest a pályán a félig krómba boruló MCL60-as:

Egyelőre a többség a közepes, néhányan a kemény keverékű gumikon. Előbbi táborba tartozik a két Red Bull-os is, akik már öt perc elteltével az élre állnak: Verstappen 1:29,5-rel vezet.

Hamilton hibázik az utolsó kombináció előtt - nem az első Mercedes-megbicsaklás ma...

Piastri választja el egymástól a Red Bullokat a második helyen. Az ausztrál egyelőre kifejezetten jól megy: ezen a hétvégén már az ő McLarenjét is felszerelték a fejlesztésekkel, amelyekkel remekelt egy hete Norris.

Zhou rádiózik arról, hogy valami nem stimmel a kormánnyal, ki is állt a bokszba a kínai. Közben Hamilton a harmadik Verstappen és Piastri mögött, aztán jön Perez és a két Alpine.

Új éllovasunk van Perez személyében, szűk egy tizeddel előzi Verstappent. Gasly pedig a harmadik a kemény gumikon az Alpine-nal.

Leclerc közel negyed óra elteltével sem járt még a pályán: elektronikai probléma sújtja a monacói Ferrariját, ami elé szép sorfalat húztak a szerelők. Sainz viszont közben az élen a másik Ferrarival.

Nem a legkedvezőbb látvány a Ferrari garázsánál...

No, itt az első lágy gumis kör: Alonso jön be vele a második helyre, 51 ezreddel Sainz mögé.

Verstappen is felpattintotta a lágy gumikat, s ő már egy laza másodpercet adott Sainznak: 1:28,078 az új etalon. Perez bejön másodiknak, Stroll harmadiknak.

Albon mit csinál megint?! Meg úgy összességében a Williams! Albon a második, Sargeant a negyedik - Red Bull-Williams sorminta az első négy helyen.

Jó, nem sokáig élt ez a sorrend, Sainz bejön 22 ezredre Verstappen mögé a második pozícióba, de a harmadik-ötödik hely is csodásan néz ki a Williamsnél!

Alonsónak szóltak, hogy lassítson le, törmelék okoz gondokat az autó bal elején. Közben Strollnak meg a visszapillantó tükörrel gyűlik meg a baja.

A Mercedesek egyelőre talán a hétvége kellemetlen meglepetései: Hamilton és Russell is tízen kívül. Pedig ők maguk is úgy gondolták a barcelonai dupla dobogó alapján, hogy Silverstone passzolhat hozzájuk.

Letelt az edzés fele, mutatjuk a teljes állást, nagyrészt már lágy körös időkkel - miközben Leclerc még mindig a bokszban rostokol:

Leclerc-nél egyelőre ráadásul jele sincs annak, hogy a közeljövőben pályára gurulhatna...

Alighanem túl vagyunk az időmérős próbálkozások nagy részén: a Red Bull továbbra is az etalon, de közel a Ferrari, a Williams pedig érthetetlenül erős. Mögöttük pedig teljes a káosz: Aston, Haas, McLaren is a tízben, a Mercedesek azon kívül.

Egyelőre nagyon komoly meglepetést okoz a brit zászlós Williams - lehet, hogy kinéz nekik egy erős hétvége így a majdnem-800. nagydíjukon?

"Lewis és George is alacsony tapadást jelent. Egyértelműen dolgoznunk kell még azon, hogy jó tartományba hozzuk az autót a lágy gumikkal" - írta a Mercedes, amely csapat viszont eddig a csalódás Silverstone-ban.

"Egy kavics találta el az ujjamat" - jelentette rádión Stroll. Hát az nem túl kellemes ekkora tempónál, maradjunk annyiban.

A teljes mezőny a hosszabb etapokat és a versenyszimulációkat nyúzza most már. Negyed óra még az FP2-ből.

Eléggé vegyes a gumifelhozatal pillanatnyilag: van, aki a közepes, van, aki a kemény keveréket nyüstöli.

A Mercedes viszont, talán az imént említettek miatt is, még a lágy keveréken, legalább Hamiltonnal, miközben Russell az imént újfent a tapadás teljes hiányára panaszkodott rádión.

Az utolsó öt percen belül járunk már, értelemszerűen a sorrend nem fog változni.

Aligha lepődik meg bárki is, ha eláruljuk, hogy Verstappen versenytempója tűnik a legerősebbnek: a holland 1:33 eleji kört futott az imént...

Vége a második edzésnek. Verstappen tehát az első, 22 ezreddel Sainz és két tizeddel Albon előtt. Perez, Sargeant, Stroll, Hülkenberg, Gasly, Piastri és Alonso a tízben.

No, jobb első defekttel zárul a gyakorlás: De Vries szenvedi el a hajrában. Van hagyománya Silverstone-ban a gumiproblémáknak, maradjunk annyiban...

Itt akkor a teljes végeredmény - meglepetést okoz a Williams, egy körön küszködik a Mercedes, Leclerc pedig egy az egyben kihagyta ezt az edzést.

Ezzel itt meg is köszönjük a figyelmet, az F1-es program szombaton magyar idő szerint 12:30-kor folytatódik a harmadik szabadedzéssel - tartsatok akkor és addig is velünk!