DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 15. szerda
Élő cikkek

Ez volt az F1-es Osztrák Nagydíj egyetlen szabadedzése

Kezdődik a 2023-as szezon második sprinthétvégéje a Red Bull Ringen, így a szokottnál akciódúsabb tréning várható: kövessétek velünk az eseményeket!

Köszöntjük az Olvasókat, bő tíz perc múlva pályára gurulnak az F1-es autók a Red Bull Ringen, ahol az első és egyetlen szabadedzéssel kezdetét veszi az idény második sprinthétvégéjének programja - tartsatok velünk!

Gyorsan elevenítsük is fel a hétvége lebonyolítását! A mostani egyórás szabadedzést késő délután követi az időmérő, amely a vasárnapi futam rajtsorrendjét hivatott meghatározni. A szombat pedig egy teljesen különálló nap a sprintszétlövéssel, ami kvázi egy rövidebb kvalifikáció és amely pedig a délutáni sprintnek a rajtfelállásáról dönt. Íme, a program:

Alighanem a sprinthez lehet köze, hogy viszonylag kevés fejlesztéssel rukkoltak ki a csapatok - bár például a McLaren komoly újítási csomagot vitt Spielbergbe, s a Ferrarin is láthatunk ezt-azt. Hogy pontosan mit, azt itt gyűjtöttük össze.

Fontos hír még, hogy a csütörtöki médianapot rosszullét miatt kihagyó Sergio Perez jól van és készen áll a bevetésre.

Elindult a szabadedzés, Verstappen máris a pályán többek között, a narancsba öltözött holland szurkolók legnagyobb örömére.

Látszik, hogy sprinthétvége van: a két Williamst leszámítva mindenki kapásból a pályán.

Érkeznek az első köridők is: Verstappen 1:07,145-ös idővel vezet, méghozzá egyelőre a kemény abroncsokon. Az időből is látszik, hogy az egyik legrövidebb pályáról beszélünk a Red Bull Ring képében.

Perez szemlátomást tényleg jól van, 1:07,111-es idővel Verstappen előtt. Mögöttük Hamilton, Ocon és Alonso sorakozik.

Van néhány kisebb hiba menet közben: Sainz, Bottas és Tsunoda is bemutat egy-egy kisebb rontást. Verstappen pedig már 1:06,9-re javít.

Közben némi időjárás-jelentés: a mostani edzés végig száraz lesz, a délutáni időmérőre viszont megérkezhet az eső - igaz, a korábbi 60 százalék helyett már csak 40 százalék ennek az esélye.

Alonso 1:06,6-os idővel a Red Bullok elé ugrott és így vezet, de jegyezzük meg: a spanyol Aston Martinján már a közepes keverékű gumi volt. Hamilton bejön mögé másodiknak, ő viszont a kemény abroncson.

A McLarennél aero-festékekkel is vizsgálják a Norris autójára felkerült fejlesztéseket:

Az F1 Twitter-felelőse sütötte el a nap szóviccét: "Spielberg kapott egy Oscart...". Szeretjük mi a szóvicceket, de jaj.

Verstappen közben már újra az élen 1:06,5-ös körrel, még mindig kemény gumin. Pedig a bokszba érve panaszkodott rá, hogy valami lógott a hátsó szárnyán...

Hamilton egy lila utolsó szektorral átveszi a vezetést. Biztató, amit a Mercedes mutat az első 20 percben, a brit is kemény gumikon diktál erős tempót.

A Williams tette meg eddig a legkevesebb kört, Albon viszont így is dobott egy ötödik helyet érő időt - igaz, nála már felkerültek a lágy gumik is. Hamilton, Verstappen, Alonso, Perez, Albon, Stroll, Tsunoda, Ocon, Bottas, Norris a top 10 - eléggé vegyes felvágott.

Érdekes, hogy míg Hamilton vezet, a másik Mercedesben ülő Russell pillanatnyilag csak a 15. helyen. A Ferrarik is csak a 16-17. pozícióban, de vélhetően más programot futnak, mint a többiek.

Az edzés felénél járunk, mutatunk egy teljes állást:

Alonsónak volt egy kisebb hibája az 1-es kanyarban - nem ő volt eddig az egyetlen...

Eddig egyébként csak a Williamsekre kerültek fel a lágy gumik, mindenki más a közepes és kemény abroncsokat nyüstöli, azaz elsősorban eddig a versenytempóra gyúrtak a csapatok. Azért alighanem az edzés végén láthatunk majd igazi egykörös próbákat is.

Hamilton nemcsak a pályán gyors eddig, hanem a bokszban is - de ott túlságosan is: 100 eurós bírságot kapott a brit azért, mert 0,2 km/h-val átlépte a limitet.

No, jönnek a lágy gumik, az utolsó bő tíz perc várhatóan az időmérős próbálkozásokról fog majd szólni a többségnél. Stroll fel is jön másodiknak Hamilton és Verstappen közé az Astonnal.

Russell bejön ötödik, Sargeant pedig kilencediknek. A két Williams a top 10-ben - viszont még mindig kevesen futottak lágy gumis kört.

No, eddig semmit nem mutatott a Ferrari, de most Leclerc odapakolt egy 1:06,2-es kört, amivel vezetett - amíg Verstappen 1:06,084-re nem javított, még a közepes gumikon.

Sainzé az első 1:05-ös köridő: 1:05,983 az új etalon a ferraris spanyoltól.

Öt perc még hátra az edzésből, Sainz, Verstappen, Leclerc, Hamilton, Perez, Stroll, Alonso, Russell, Magnussen és Albon az első tíz - viszont a Red Bullok és Alonso még közepes gumis idővel.

Jön az utolsó perc, lesz-e még javítás bárkitől?

Volt egy kisebb affér De Vries és Magnussen között: a holland nem értette, miért húzott rá a dán, miután elengedte őt...

No, odapörkölt még Leclerc és Verstappen is, a holland pedig lerendezte azért a mezőnyt a legvégére: közepes abroncsokon futva 1:05,742-es idővel húzta be az első helyet a Ferrarik előtt.

Ezzel vége is a szabadedzésnek: Verstappené tehát az első hely Sainz, Leclerc, Hamilton, Perez, Stroll, Magnussen, Alonso, Russell és Zhou előtt. Itt a teljes lista:

Ezennel itt most meg is köszönjük a figyelmet, de alig bő két óra múlva már jön is az Osztrák Nagydíj időmérő edzése - tartsatok akkor és addig is velünk!