DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. március 26. vasárnap
Élő cikkek

Ez volt a Belga Nagydíj első edzése

Véget ért a nyári szünet, a hagyományoknak megfelelően Spa-Francorchamps-ban tér vissza az F1-es mezőny: kövessétek velünk a Belga Nagydíj első egyórás tét nélküli gyakorlását!

Sok szeretettel köszöntünk mindenkit, csaknem négy hét után újra Formula-1-es versenyhétvége kezdődik rövidesen! Egész pontosan bő negyed óra választ el minket a Belga Nagydíjtól első szabadedzésétől - tartsatok velünk!

Természetesen alighanem függetlenül attól, mi fog történni a pályán ma, a nap legfontosabb F1-es híre, hogy az Audi végre hivatalosan megerősítette, hogy 2026-tól beszállnak az F1-be motorgyártóként. Spában egy 2022-es versenygépen élőben is mutattak egy koncepciófestést:

Ezzel vélhetően kapcsolatban áll az a bejelentés is, miszerint 2023 végén az Alfa Romeo szakít a Sauberrel - hiszen bár ezt még nem erősítették meg, de minden jel arra utal, hogy a Sauber partnereként fog beszállni az Audi.

Na de térjünk rá arra, ami ezen a hétvégén fog történni a pályán: a hírek szerint Charles Leclerc csak a mezőny végéről startolhat majd vasárnap motorcsere miatt. Még ezt sem erősítették meg, de olyan pletykák is keringenek a paddockban, hogy akár Max Verstappen is bevállalhat egy hátrasorolással járó erőforráscserét Spában.

Lesz egy szokatlan név a mezőnyben a mostani FP1-en: Liam Lawson ejti meg nagydíjhétvégén való bemutatkozását az AlphaTaurival, Pierre Gasly autóját foglalja el a következő 60 percben.

Nincs valami meleg Spában: 18 fok a levegő hőmérséklete, és eléggé felhős az égbolt, úgyhogy lóg az eső lába.

Elindult az első edzés, Carlos Sainz, Max Verstappen, George Russell, Fernando Alonso és az említett Lawson is egyből kigurult a bokszból.

Intermediate abroncsokon jöttek ki a pilóták, de Albon egyből jelezte, hogy teljesen száraz az aszfalt, szóval alighanem mindenki jön is vissza majd slickekért.

Bár az autósok és a motorosok Endurance-vb-je is versenyzett már az átalakított Spa-Francorchamps-ban, F1-es hétvégén először láthatjuk a módosításokat, beleértve a több ponton visszatérő sóderágyakat:

Latifi Williamséről repült le valamilyen darabka, amelyen aztán Sainz át is hajtott nem sokkal később.

Közben azt is láthatjuk, hogy a Mercedes mégsem félig pirosban fog versenyezni a hétvégén: csak a rajtszámok kaptak retro dizájnt az 55 éves AMG tiszteletére.

Érdekes jelenet a bokszutcában: Latifit gyakorlatilag ráengedték Verstappenre, aki viszont "belülről", a bokszok felől előzte meg a Williamst. Nem nagy bátorság kijelenteni, hogy ezt vizsgálni fogják majd.

Közben persze jönnek az első köridők is: eddig a McLarenek vezettek, de most Verstappen 1:47,4-re javítja a legjobb időt.

Ocon panaszkodott problémára a rádión, azt kérte a csapata, próbálja meg visszahozni a bokszba az autót.

Közben kiderült, hogy Leclerc, Verstappen, Norris, Ocon, Bottas és Schumacher egyaránt motorcserés büntetést fog kapni a Belga Nagydíjon: a német kivételével mindannyian mennek a mezőny végére, a Haas pilótája egyelőre csak tíz rajthelyes büntetést kap a hírek szerint.

Zhou sisakcserét kért a rádióban, elmondása szerint az egyenesben felfelé mozog a fején, ami nyilván nem túl kényelmes...

Húsz perc elteltével amúgy még mindig Verstappen vezet, ráadásul 1,7 másodperccel Perez előtt. A Ferrarik 2,2-2,3 másodpercre a hollandtól.

Érdekes: úgy ítélték meg a felügyelők, hogy nincs szükség vizsgálatra a Latifi-Verstappen bokszutcai ügyben. Eközben Tsunoda mutatott be egy látványos csúsztatást az utolsó kanyarkombinációban, a japán a fékekre panaszkodott rádión.

Hamilton jött be másodiknak, de az ő lemaradása is 1,6 szekundum Verstappennel szemben.

Így állunk az első edzés felénél:

Változás az első helyen: Sainz előzte meg két tizeddel Verstappent, 1:46,5 az új etalon.

Az Alfa Romeo közben megerősítette, hogy technikai gondok vannak Bottas autójával, azt vizsgálják, azért nincs még mért köre a finnek. Egy újabb problémás péntek a csapatnál...

Amiről még nem beszéltünk, hogy ettől a hétvégétől lép érvénybe a pattogás megszüntetését célzó mérés - ennek ellenére néhány autó még látványosan delfinezik az egyenesben, például Albon Williamse...

Előbb sárga, majd piros zászló: Magnussen autója állt meg, vélhetően a bokszból kijövet.

Nem, javítjuk magunkat: nem a bokszból jött ki a dán, csak szimplán az első kanyar után adta meg magát a Haas.

Éppen a piros jelzés előtt ugrott fel Leclerc a második helyre, így pillanatnyilag Ferrari 1-2 az élen.

Még mindig áll az edzés, Magnussen autóját még csak most tudják eltakarítani, mivel sokáig elektromos töltés alatt volt a Haas.

Végre újraindult az edzés, kilenc percük maradt a csapatoknak - többen jönnek is ki egyből, hogy ezt kihasználják.

Verstappennek szóltak rádión, hogy esély van egy záporra. Nyolc perc még az edzésből, de amúgy sincs túl sok jelentősége ennek.

Russellnek és Sainznak is szóltak, hogy jön az eső...

Működött az előrejelzés a csapatoknál: az utolsó szektor egyes részein szakad az eső. Ezzel gyakorlatilag véget is ért a tréning, senki nem fog már javítani.

Ricciardo azért kigurult intermediate gumikon. Most már amúgy több ponton is szakad az eső.

Mások is csatlakoztak még az ausztrálhoz, változás már természetesen nem volt a sorrendben: Sainz vezetésével kettős Ferrari-elsőség az első edzésen Verstappen előtt, Russell, Stroll, Albon, Ricciardo, Tsunoda, Hamilton és Perez még a tízben, Bottas pedig mért kör nélkül.

Ez volt tehát a Belga Nagydíj első szabadedzése, szűk két óra múlva pedig jön is a folytatás majd a másodikkal: tartsatok akkor és addig is velünk!