DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Élő cikkek

Ilyen volt az esős harmadik hungaroringi edzés

Szombat délben megérkezett az égi áldás a Hungaroringre, így az időmérő előtti utolsó gyakorlást biztosan vizes pályán fogják rendezni: kövessétek velünk az eseményeket!

Köszöntünk mindenkit, 20 perc múlva kezdődik az F1-es Magyar Nagydíj harmadik szabadedzése. Legalábbis reméljük, hogy kezdődik, ugyanis a legfontosabb hír, hogy esik az eső a Hungaroringen. Illetve nem, ez így nem pontos: SZAKAD az eső.

Kora délelőtt egyszer már esett, az F3-asok versenye ezért vizes pályán is zajlott. Nem sokkal dél után azonban tényleg leszakadt az ég, a csapatok egymás után jelentkeztek be a közösségi oldalaikon, hogy jelentsék, hogy úgy esik, mintha dézsából öntenék. Itt van például a McLarené:

Nem tudjuk, az F1 felvétele mikori pontosan, de a helyzet nem túl biztató:

A biztonsági autó kiment a pályára, hogy felmérje a körülményeket. A legfrissebb jelentések szerint némileg csillapodott az eső az utóbbi pár percben.

Esőben túl sok jelentősége nem lesz, de mondjuk el azért, hogy a pénteki szabadedzéseken a Ferrari volt a leggyorsabb, a Red Bullnál úgy érezték, hogy szárazon nem is lesz esélyük ellenük. A fő meglepetést a McLaren szolgáltatta a második és ötödik helyen.

Valóban enyhült az eső, de azért még esik a képek alapján. Viszont annyit talán javultak a körülmények, hogy nem lesz szükség halasztásra.

Takarították is rendesen a pályát nemrég:

Ha valami örül ennek az esőnek egyébként, az a hungaroringi fű: láthattuk a képeken, hogy nagyon megsínylette a környezet az elmúlt hetek forróságát és aszályát.

Zöldre váltott a bokszutca végi lámpa, de nem meglepő módon senki nem sietett ki a pályára. Az előrejelzések szerint egyébként érkezik majd még utánpótlás az esőből, vagyis vizes pályás időmérőre van kilátás, szóval biztosan láthatunk majd körözni autókat a következő órában is.

A két Ferrari jön ki elsőként - természetesen a full esős gumikon.

Eléggé sok a víz a pályán, Leclerc például nem is tudta bevenni a sikánt. Közben már pályán a McLarenek, valamint Zhou és Schumacher is.

Most már a mezőny háromnegyede elhagyta a bokszutcát - ami igazán érdekes, hogy a születésnapját tegnap ünneplő Alonso az intermediate gumikon.

Leclerc azt üzeni a rádióban, hogy szerinte rövidesen tényleg jó lehet az intermediate gumi. Alonso egyelőre sokkal lassabb, mint az élen álló monacói.

Sainz óvatosabb, szerinte nem éri még meg a váltás. Közben Alonso már a harmadik, de két és fél másodperc a hátránya. Az élen a két Ferrari.

Oconnak viszont azt jelentették, hogy újra erősödik az eső. 

Negyed óra elteltével már csak hárman nem mentek ki a pályára: Hamilton és a két Red Bull. Verstappen még nem is ül az autóban.

A képeken az látszik és Sainz is azt jelenti, hogy erősödött az eső.

Gasly rontott egyet a 4-es kanyarban. Közben az Aston Martinok a harmadik-negyedik helyen: eléggé a fókuszba kerültek ezen a hétvégén az új hátsó szárnyuk révén, amely ugyan megfelel a szabályoknak, de trükkös megoldással azért kijátssza az idei szabályok célját.

Elcsendesült a pálya az erősödő eső miatt, csak Bottas, Schumacher és Magnussen köröz.

Schumacher viszont feljött harmadiknak, szóval azért lehet javítani.

Így állunk az edzés felénél:

Valóban megint javulni kezdtek a körülmények: Vettel jött be a másodiknak, Magnussen és Schumacher pedig a negyedik-ötödik helyeken. Van már köre Hamiltonnak is, így már csak Verstappen és Perez adós.

Itt az első látványosabb hiba: Gasly forog meg a sikán kijáratánál.

Képen Gasly hibája. Alonso és Ocon közben már újra az intermediate gumikon.

Húsz perccel a vége előtt végre a Red Bullok is kidugták az orrukat a garázsból. Most már a mezőny jelentős része intermediate abroncsokon, de többen is tapadáshiányra panaszkodnak velük: Hamilton jelentette legutóbb ezt.

A Mercedesnél olyannyira nincs tapadás az intereken, hogy Russell visszaváltott full esős gumira.

Leclerc forog meg a Ferrarival a 3-as kanyarból kijövet! Utána pedig a 4-esben is nagyon megcsúszott, de egyben maradt a Ferrari.

Russell a 12-es kanyarban fékezi el magát, nem sokkal a fal előtt áll meg. Visszajött a bokszba és újra feltették neki az intereket. A Mercedes nagyon küszködik egyelőre...

Alonso lila első szektor után jön be másodiknak, két tizedre kerül Leclerc idejétől, amellyel már jó hosszú ideje vezeti az edzést.

Vettel a falban! Piros zászló kilenc perccel a vége előtt! A 10-es kanyarban úszott el az Aston hátulja.

Képen Vettel a hiba után - a külső felvétel alapján némileg sérült a hátsó szárny:

Gyorsan elvitték az Aston Martint, szóval lesz még négy perc az edzésből, amikor kimehetnek a pályára a versenyzők.

Jönnek is ki még sokan. Vajon lesz változás a sorrendben? Leclerc, Alonso, Vettel, Sainz, Norris, Magnussen, Albon, Schumacher, Verstappen, Stroll az első tíz.

Helyenként már a Nap is kisütött közben - nagy kérdés, milyen körülmények lesznek a két óra múlva esedékes időmérőn...

Verstappen az utolsó körével átvette a vezetést, de csak ideiglenesen, mert Leclerc egy másodperces előnnyel válaszol. De így sem ő végez az élen, hanem Nicholas Latifi a Williamsszel! 1:41,480-as időt repeszt a kanadai - Albon pedig harmadik!

Óriási meglepetéssel ér tehát véget az FP3, itt a teljes végeredmény:

Hát, nem lehet azt mondani, hogy ne csinált volna kedvet az időmérőre ez az edzés! De majd meglátjuk, milyen körülmények várnak majd a mezőnyre a kvalifikáción - 16 órakor jön a következő programpont, tartsatok velünk akkor is!