DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
13:50

Alonso lila első szektor után jön be másodiknak, két tizedre kerül Leclerc idejétől, amellyel már jó hosszú ideje vezeti az edzést.

Hát, nem lehet azt mondani, hogy ne csinált volna kedvet az időmérőre ez az edzés! De majd meglátjuk, milyen körülmények várnak majd a mezőnyre a kvalifikáción - 16 órakor jön a következő programpont, tartsatok velünk akkor is!

Óriási meglepetéssel ér tehát véget az FP3, itt a teljes végeredmény:

Verstappen az utolsó körével átvette a vezetést, de csak ideiglenesen, mert Leclerc egy másodperces előnnyel válaszol. De így sem ő végez az élen, hanem Nicholas Latifi a Williamsszel! 1:41,480-as időt repeszt a kanadai - Albon pedig harmadik!

Helyenként már a Nap is kisütött közben - nagy kérdés, milyen körülmények lesznek a két óra múlva esedékes időmérőn...

Jönnek is ki még sokan. Vajon lesz változás a sorrendben? Leclerc, Alonso, Vettel, Sainz, Norris, Magnussen, Albon, Schumacher, Verstappen, Stroll az első tíz.

Gyorsan elvitték az Aston Martint, szóval lesz még négy perc az edzésből, amikor kimehetnek a pályára a versenyzők.

Képen Vettel a hiba után - a külső felvétel alapján némileg sérült a hátsó szárny:

Vettel a falban! Piros zászló kilenc perccel a vége előtt! A 10-es kanyarban úszott el az Aston hátulja.

Russell a 12-es kanyarban fékezi el magát, nem sokkal a fal előtt áll meg. Visszajött a bokszba és újra feltették neki az intereket. A Mercedes nagyon küszködik egyelőre...

Leclerc forog meg a Ferrarival a 3-as kanyarból kijövet! Utána pedig a 4-esben is nagyon megcsúszott, de egyben maradt a Ferrari.

A Mercedesnél olyannyira nincs tapadás az intereken, hogy Russell visszaváltott full esős gumira.

Húsz perccel a vége előtt végre a Red Bullok is kidugták az orrukat a garázsból. Most már a mezőny jelentős része intermediate abroncsokon, de többen is tapadáshiányra panaszkodnak velük: Hamilton jelentette legutóbb ezt.

Képen Gasly hibája. Alonso és Ocon közben már újra az intermediate gumikon.

Itt az első látványosabb hiba: Gasly forog meg a sikán kijáratánál.

Valóban megint javulni kezdtek a körülmények: Vettel jött be a másodiknak, Magnussen és Schumacher pedig a negyedik-ötödik helyeken. Van már köre Hamiltonnak is, így már csak Verstappen és Perez adós.

Így állunk az edzés felénél:

Schumacher viszont feljött harmadiknak, szóval azért lehet javítani.

Elcsendesült a pálya az erősödő eső miatt, csak Bottas, Schumacher és Magnussen köröz.

Gasly rontott egyet a 4-es kanyarban. Közben az Aston Martinok a harmadik-negyedik helyen: eléggé a fókuszba kerültek ezen a hétvégén az új hátsó szárnyuk révén, amely ugyan megfelel a szabályoknak, de trükkös megoldással azért kijátssza az idei szabályok célját.

A képeken az látszik és Sainz is azt jelenti, hogy erősödött az eső.

Negyed óra elteltével már csak hárman nem mentek ki a pályára: Hamilton és a két Red Bull. Verstappen még nem is ül az autóban.

Oconnak viszont azt jelentették, hogy újra erősödik az eső. 

Sainz óvatosabb, szerinte nem éri még meg a váltás. Közben Alonso már a harmadik, de két és fél másodperc a hátránya. Az élen a két Ferrari.

Leclerc azt üzeni a rádióban, hogy szerinte rövidesen tényleg jó lehet az intermediate gumi. Alonso egyelőre sokkal lassabb, mint az élen álló monacói.

Most már a mezőny háromnegyede elhagyta a bokszutcát - ami igazán érdekes, hogy a születésnapját tegnap ünneplő Alonso az intermediate gumikon.

Eléggé sok a víz a pályán, Leclerc például nem is tudta bevenni a sikánt. Közben már pályán a McLarenek, valamint Zhou és Schumacher is.

A két Ferrari jön ki elsőként - természetesen a full esős gumikon.

Zöldre váltott a bokszutca végi lámpa, de nem meglepő módon senki nem sietett ki a pályára. Az előrejelzések szerint egyébként érkezik majd még utánpótlás az esőből, vagyis vizes pályás időmérőre van kilátás, szóval biztosan láthatunk majd körözni autókat a következő órában is.

Ha valami örül ennek az esőnek egyébként, az a hungaroringi fű: láthattuk a képeken, hogy nagyon megsínylette a környezet az elmúlt hetek forróságát és aszályát.

Takarították is rendesen a pályát nemrég:

Valóban enyhült az eső, de azért még esik a képek alapján. Viszont annyit talán javultak a körülmények, hogy nem lesz szükség halasztásra.

Esőben túl sok jelentősége nem lesz, de mondjuk el azért, hogy a pénteki szabadedzéseken a Ferrari volt a leggyorsabb, a Red Bullnál úgy érezték, hogy szárazon nem is lesz esélyük ellenük. A fő meglepetést a McLaren szolgáltatta a második és ötödik helyen.

A biztonsági autó kiment a pályára, hogy felmérje a körülményeket. A legfrissebb jelentések szerint némileg csillapodott az eső az utóbbi pár percben.

Nem tudjuk, az F1 felvétele mikori pontosan, de a helyzet nem túl biztató:

Kora délelőtt egyszer már esett, az F3-asok versenye ezért vizes pályán is zajlott. Nem sokkal dél után azonban tényleg leszakadt az ég, a csapatok egymás után jelentkeztek be a közösségi oldalaikon, hogy jelentsék, hogy úgy esik, mintha dézsából öntenék. Itt van például a McLarené:

Köszöntünk mindenkit, 20 perc múlva kezdődik az F1-es Magyar Nagydíj harmadik szabadedzése. Legalábbis reméljük, hogy kezdődik, ugyanis a legfontosabb hír, hogy esik az eső a Hungaroringen. Illetve nem, ez így nem pontos: SZAKAD az eső.