DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Élő cikkek

Így zajlott a Francia Nagydíj időmérő edzése

Pénteken a Ferrari, szombat kora délután viszont a Red Bull volt a leggyorsabb a Paul Ricard-on, a lényeg azonban csak most következik: kövessétek velünk, ahogy eldől a pole-pozíció sorsa!

Köszöntünk ismételten mindenkit, bő negyed óra múlva következik a szezon tizenkettedik időmérő edzése, a Francia Nagydíj kvalifikációja a Paul Ricard pályán. Tartsatok élő szöveges tudósításunkkal!

Nem túl váratlan módon ez a hétvége is elsősorban a Ferrari és a Red Bull csatáját hozza, a párharc azonban egyelőre kiszámíthatatlan: pénteken mindkét tréningen a vörösök voltak a leggyorsabbak, szombaton viszont Max Verstappen ragadta magához a vezetést. A hosszabb etapokon már tegnap is a holland tűnt igazán erősnek, de ma még egyelőre az egykörös formának lesz jelentősége.

Az biztos, hogy Carlos Sainz nem fog pole-pozícióból indulni, hiszen eldőlt, hogy a spanyol a számos motorkomponens cseréje miatt a mezőny végéről fog startolni - ahogy egyébként Kevin Magnussen is.

Ahogy a hétvége eddigi részében, most is komoly hőség van Le Castellet-ben (is): 31 fok a levegő, 56 az aszfalt hőmérséklete. Mondjuk itthon lehet, hogy felfirissülésként élnénk meg azt a 31 fokot...

Van egy pár Gasly-szurkoló a lelátókon, a pályára pedig érkeznek az első autók, hiszen elkezdődött a 18 perces Q1.

Jönnek az első köridők, egyelőre Leclerc vezet 1:31,7-es idővel, hat tizeddel előzi ezzel Perezt.

Verstappen is érkezett, de csak a második helyre jött fel.

Többeknek is meggyűlt a baja a forgalommal, Verstappen épp saját csapattársára panaszkodott a rádión.

Hat perc még hátra a Q1-ből, az élen Leclerc, Verstappen, Perez, Norris, Alonso a sorrend. A büntetett Sainz és Magnussen mért idő nélkül állt sokáig, de a spanyol ferraris most feljött harmadiknak. Zhou, Schumacher, Latifi és Vettel még Magnussen mellett a kiesőzónában.

Utolsó három perc következik, jön a hajrá a kiesés elkerüléséért!

Zhou igyekezett javítani éppen emiatt, de épp csak meg tudta fogni az autóját, nem sokon múlt, hogy megforogjon. Albon viszont meg is forog: ő a 13. helyen áll, vajon elég lesz-e az neki?

Éppen csak elég, Albon a 15. helyen jut tovább! Ehhez kellett azért Mick Schumacher körének törlése is, így a német viszont búcsúzik. A legnagyobb meglepetés viszont Pierre Gasly kiesése, aki pénteken még bizakodó volt az AlphaTauri fejlesztései kapcsán. Lance Stroll, Zhou és Nicholas Latifi még a hátsó ötben.

Itt a Q1 teljes végeredménye, Leclerc-rel az élen:

Érdekes lesz látni, vajon Sainz és Magnussen a Q2-ben is kigurul-e a rajtrács végi hátrasorolásuk tudatában. Schumacherrel meg közben azt közölték, hogy még ne szálljon ki, mert még megnéznék azt a bizonyos sikánátvágást, amiért törölték a körét.

Már indul is a Q2, ami szokás szerint 15 perces lesz, s a tét már a legjobb tízbe kerülés.

Most az első próbálkozások után Verstappen az első, egyedüliként 1:31-es időt futva, de többen is a vártnál haloványabb kört pakoltak oda elsőre. A korábban feltett kérdést pedig megválaszolva: igen, Magnussen és Sainz is a pályán.

Sainz! A miheztartás végett dobott egy 1:31,081-es kört, amivel az élre ugrott a spanyol.

Sainz, Verstappen, Perez, Leclerc a sorrend az élen pillanatnyilag. A kiesőzónában Vettel, Russell, Ocon, Albon és Tsunoda. Sainz és potenciálisan Magnussen egyébként folyamatosan kiszúr valakivel, amikor továbbjutnak egy következő szakaszba, hiszen ők mindenképp az utolsó sorból fognak rajtolni, így mástól "veszik el" a Q3-as szereplés lehetőségét - de persze nyilván nem jótékonysági eseményről van szó.

Három perc még hátra a Q2-ből, szállingóznak ki a versenyzők, akiknek javítaniuk kell.

Szinte mindenki gyorsult a legvégén, végül Ricciardo, Ocon, Bottas, Vettel és Albon a kiesők. Az élen közben kettős Ferrari-vezetés, de Leclerc nem tudta megelőzni Sainzt.

Mutatjuk a teljes sorrendet a Q2-ről. Nagy hátrányban a Red Bullok az elejében, de ez aligha reális. És igen, Sainz és Magnussen is bejutott a Q3-ba, vagyis "kitoltak" két riválisukkal.

Persze mindez azt is jelenti, hogy az eddigi összes kieső két hellyel előrébb léphet majd vasárnap a rajtrácson a mostani pozíciójukhoz képest.

Indul a mindent eldöntő Q3, bő tizenkét perc múlva eldől, kié a pole-pozíció a Francia Nagydíjra!

Sainz is kijött egyébként, vajon használja mondjuk szélárnyékadásra őt a Ferrari? Magnussen viszont a bokszban (egyelőre).

Aztamindenit, de szoros az első menet után: Leclerc nyolc ezreddel Verstappen előtt! Perez a harmadik négy tizedre, a Mercedesek már 1,2 szekundumra.

A visszajátszásból látszott, hogy nem sikerült a Ferrari szélárnyékozása. Jön az utolsó négy perc és az utolsó próbálkozások!

Leclerc vagy Verstappen, Verstappen vagy Leclerc? Ez itt a fő kérdés. Meg hogy vajon sikerül-e most rendesen a Ferrari szélárnyékos taktikája Sainzcal...

Leclerc egy százados javulásban az első szektorban, Verstappen lassabb viszont.

Leclerc előnye már két tized a második szektorban, de ott már Verstappen is gyorsul!

Leclerc 1:30,872-es időt repeszt, ezzel a monacóié a pole-pozíció! Verstappen három tizedmásodperces hátránnyal a második. Perez közel fél másodperces lemaradással harmadik. Hamilton, Norris, Russell, Alonso, Tsunoda a további sorrend, Sainz és Magnussen pedig most már mért idő nélkül.

Itt van tehát a Francia Nagydíj időmérőjének végeredménye:

A kvalifikáción tehát Ferrari-siker született, de az edzésen látott hosszabb etapos tempó alapján lehet, hogy a verseny más tészta lesz... Mindenesetre mostanra itt köszönjük a figyelmet, de jövünk majd még a legfontosabb értékelésekkel, holnap 15 órától pedig a futammal!