DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Élő cikkek

Ez volt a második imolai edzés

Az időmérő már pénteken lement, a sprint előtt azonban még rendeznek egy egyórás szabadedzést az F1-es Emilia-Romagna-i Nagydíjon: kövessétek velünk a legfontosabb történéseket!

Köszöntjük újfent olvasóinkat, bő tíz perc múlva kezdődik az Emilia-Romagna-i Nagydíj második szabadedzése - igen, a második, hiszen sprinthétvége van, így tegnap késő délután már az időmérőt rendezték Imolában.

Éppen ezért amúgy - bocsánat a kifejezésért, de tényleg ez a helyzet - teljesen értelmetlen ez a mostani gyakorlás, hiszen az autók már parc fermé-szabályok alatt vannak, a beállításokhoz nem lehet hozzányúlni. Ami megmentheti az előttünk álló egy órát, hogy először mehetnek majd teljesen száraz pályán a versenyzők a hétvége során, vagyis legalább az abroncsokat próbálgathatják majd.

Elindult a második szabadedzés, Lance Stroll az első pályára hajtó.

Többen is követték a kanadai példáját - esőnek tényleg nincs most nyoma.

Valamiféle gond van Daniel Ricciardo autójával, ezt vizsgálja a McLaren. Remélik, hogy még az edzés vége előtt pályára tudnak hajtani azért.

Tíz perc elteltével a Red Bullok vezetnek: Sergio Perez az első 1:20,198-as körrel.

Ferrari-szurkolókból nincs hiány a lelátókon:

Nem csak Ricciardo van várakozásra kárhoztatva: az Alfa Romeónál is dolgoznak Valtteri Bottas autóján, vélhetően még a tegnapi időmérős meghibásodást igyekeznek orvosolni, amely miatt a finn kénytelen volt félreállni a Q3-ban.

Hamilton fékezi el magát a sikánnál, kénytelen a füvön átvágni a brit. Borzalmasan küszködnek egyelőre Imolában a Mercedesek.

Most azért Hamilton feljön a második helyre, elválasztja egymástól Perezt és Verstappent. Tsunoda, Albon és Gasly a további sorrend, vagyis jók az AlphaTaurik a tegnapi dupla Q1-es búcsú után.

Hát ez nagyon nem a McLaren edzése: Norris autóján pedig a fékrendszerrel van probléma, azt vizsgálja a csapat. Három kört tett meg eddig a brit, de most ő is a bokszban rostokol.

Russell a második, úgyhogy most a Mercedes a második-harmadik helyeken a Red Bullok között. A Ferrarik még érdemi idő nélkül, csak nyolcadik-kilencedik pozícióban.

Russell tovább javít, s ezzel most a mercedeses vezet 1:19,457-tel.

Félidőnél járunk, mutatunk egy teljes állást:

Ha már az elején említettük, hogy főként a gumik tesztelésére lehet jó ez az edzés: eddig főként a közepes és a lágy keverékek kerültek elő a csapatoknál, a kemény opciót eddig csak az AlphaTaurik és Stroll tették fel.

Na, legalább az egyik Ferrari megérkezett az élbolyba: Leclerc jött fel másodiknak.

Sainz is gyorsul azért, a hatodik helyen a spanyol. Russell, Leclerc, Perez, Hamilton, Alonso, Sainz, Verstappen, Tsunoda, Zhou, Albon az első tíz szűk negyed órával a vége előtt.

Perez javított, most már ő a második, de még mindig Russell vezet a Mercedesszel. Kezdenek magukra találni vagy inkább a többiek nem kockáztatnak a sprint előtt?

Pozíciót nem javít, marad az ötödik, de Alonso villant közben egy lila első szektort az Alpine-nal.

Az utolsó perceknél járunk, lesz-e még vajon változás? Russell, Perez, Leclerc az első három.

Szépen átdobta a Haast Mick Schumacher a sikánnál, aztán Leclerc is hasonlót mutatott be a Ferrarival.

Úgy fest, Ricciardo és Bottas is teljes egészében kénytelen volt kihagyni ezt az edzést. Norris viszont még épp ki tudott gurulni, megnézheti, sikerült-e a javítás.

Másra ugyanis már nem maradt idő, hiszen itt a kockás zászló, véget ért az akciódúsnak távolról sem nevezhető FP2. Viszont meglepetés az van, hiszen Russell volt a leggyorsabb Perez és Leclerc előtt - utóbbi amúgy először szorult ki idén az első kettőből bármilyen edzésen vagy futamon.

Itt a teljes végeredmény a második edzésről:

Ezennel most itt meg is köszönjük a figyelmet, jó étvágyat mindenkinek az ebédhez - aztán pedig 16:30-tól jön az idei első sprint, tartsatok akkor is velünk!