DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Élő cikkek

Így alakult a Török Nagydíj időmérő edzése

Jön a 2021-es F1-es szezon tizenhatodik kvalifikációja Isztambulból: vajon kié lesz a pole-pozíció és hányadik helyről kell majd felzárkóznia Hamiltonnak? Tartsatok velünk!

Sok szeretettel köszöntünk ismét mindenkit, rövidesen jön az F1-es Török Nagydíj időmérő edzése - tartsatok velünk a következő bő egy órában!

A legfőbb kérdés az időjárás: a harmadik szabadedzés végén már száradgatott az aszfalt Isztambulban, mostanra ez gyakorlatilag megtörtént - a csavar viszont, hogy a legfrissebb előrejelzés szerint most már szinte tuti, hogy lesz újabb eső a kvalifikáció során!

Az FP3-on vizes pályán Pierre Gasly volt a leggyorsabb, megelőzve a két Red Bullt, Max Verstappent és Sergio Perezt. Pénteken még szárazon azonban Lewis Hamilton volt mindkétszer a leggyorsabb, így tényleg nagyon nem mindegy, milyen körülmények is fogadják most a mezőnyt.

Ne feledjük: akárhol is végez Hamilton a kvalifikáción, tízhelyes rajtbüntetése van a belsőégésű motor kicserélése miatt. Carlos Sainz számára meg teljesen indifferens, hogy miképp teljesít, mivel neki a teljes erőforrását kicserélték, azaz ő megy a sor végére mindenképp.

A radar szerint már a Q1 közepe táján megérkezhet az eső...

Ahogy közeledik az időmérő kezdete, úgy közeledik az eső is: most már azt mondják, hat perc múlva el is ered. Nem véletlen, hogy gyakorlatilag a teljes mezőny már a bokszutca végén, hiszen ki kell használni a száraz perceket!

Indul a Q1!

Ricciardónak három percet mondtak. Nagyon sietni kell!

Na, kezdődik a játék: mindenki belassított az utolsó kombináció előtt, Hamilton be is ugrott a Ferrarik elé. Aztán elrontja az első kanyart a brit!

Carlos Sainz meg is forog, Hamilton megint a pálya széléről jött vissza.

Verstappen is megforgott! Micsoda izgalmak rögtön az elején - a holland szerint gyakorlatilag nincs tapadás!

Lando Norris közben az élen, de már jönnek az első esőcseppek, néhány perc múlva pedig még jobban rá fog zendíteni a rádiózások alapján.

Hamilton a második körét összerakja, az élre is ugrik.

Eddig vezetett Hamilton, már Verstappen az első. Mindkét vb-aspiráns megúszta. Bottas, Ricciardo, Stroll mögöttük a sorrend.

Hamilton válaszol, 1:26,520-es idővel visszaáll az élre. Bottas viszont már 1:25,9-re faragja le a legjobbját, Norris a második, Verstappen a harmadik.

Yuki Tsunoda rontja el az első kanyart, az egyik reklámtábla bánta. Már szemerkél az eső, de még nem vészes.

Ocon, Raikkönen, Schumacher, Mazepin, Sainz pillanatnyilag az öt kieső - utóbbinak ugye teljesen mindegy, hol végez. Közben egyre többen jelzik, hogy erősödik az eső. Leclerc pedig az élen a Ferrarival!

Alább Tsunoda iménti hibája vizuális formában, a csapattárs Gasly viszont vezet idő közben a másik AlphaTaurival.

Hamilton jelzi a csapatnak, hogy még egy biztonsági kör kellene. És valóban, közben már csak a tizedik a mercedeses, folyamatosan javítanak a szemerkélés ellenére is a pilóták.

Na, Verstappennel azt közölték, hogy innentől javulni fognak a körülmények. Lehet, hogy ennyi volt az eső az egész időmérőre?

Hamilton 1:25,050-re javít, ismét a hétszeres világbajnok vezet.

Mick Schumacher áll egyébként parádés helyen, 13. pillanatnyilag a Haasszal. De van még bő három perc...

Verstappen újra az élen, Hamilton, Bottas, Perez a sorrend. A kiesők között már Schumacher, mellette Vettel, Giovinazzi, Raikkönen és az imént forgó Mazepin veszélyben.

Oda-vissza pattogtatják egymás között a labdát, most Hamilton 1:24,585-tel ismét az első helyen. Még egy perc a Q1-ből.

És itt a vége: Hamilton hét ezreddel Verstappen előtt - de a fő szenzáció Mick Schumacher, aki a 14. helyen továbbjut a Haasszal! Ricciardo a legnagyobb kieső, Latifi, Giovinazzi, Raikkönen és Mazepin búcsúzott még.

Itt a Q1 teljes végeredménye:

Jön lassan a Q2, azok a felhők pedig egyelőre nem tágítanak a pálya környékéről...

Indul a második szakasz, többen is a közepes gumin hajtottak ki a pályára.

Bottas az élen az első körök után, miközben Perez hibázik és mutat be egy fél megforgást az 1-es kanyarban.

Verstappen ugrik az első helyre, Hamilton viszont egyelőre nem tudott érdemi gyorskört futni. Viszont már jön lila szektorral...

... és 1:23,5-ös idővel át is veszi a vezetést a vb-éllovas! Lila szektor villan viszont közben Gaslynál, aki bejön negyediknek, valamint Alonsónál is.

Be is jön harmadiknak a kétszeres világbajnok az Alpine-nal! Hamilton, Verstappen, Alonso, Bottas, Gasly, Tsunoda, Norris, Perez, Ocon, Leclerc az első ítz, kieső helyen a két Aston, Schumacher, Russell és Sainz.

Itt volt Perez a gumikkal nem épp kíméletes hibája:

Leclerc pörög meg az utolsó kanyarból kijövet - vannak azért hibák gazdagon, Hamilton panaszkodott is, hogy lassan melegszenek fel az abroncsok.

Utolsó három percen belül vagyunk, Leclerc, Russell, Vettel, Schumacher és Sainz a kiesőzónában.

Alonso megint mekkora kört fut, bejön harmadiknak Hamilton és Bottas mögé, de Perez és Verstappen elé! Hamilton javít közben, Stroll pedig elrontja az első kanyart.

Szokásos tűzijáték a végén, Hamilton fél másodperccel Bottas, hat és fél tizeddel Verstappen előtt az élen. Gasly, Alonso, Perez, Leclerc, Tsunoda, Stroll, Norris még a Q3-ban, így kiesett Vettel, Ocon, az utolsó kanyart elrontó Russell, Schumacher, valamint a Leclerc-nek szélárnyékot adó Sainz - de ő ugye úgyis megy a sor végére.

Rend kedvéért itt a teljes sorrend a Q2 végén:

Indul a Q3 - tizenkét perc múlva meglesz a Török Nagydíj pole-pozíciósa!

Az első körök után Bottas 22 ezredmásodperccel Hamilton előtt, Verstappen bő két tizedre tőlük a harmadik helyen. Gasly, Perez, Alonso, Norris, Leclerc, Tsunoda, Stroll a további sorrend.

Jön az utolsó öt perc, Hamilton már érkezik is. Ez egyébként nem túl nyerő a Mercedes szempontjából, hogy Bottas előtte van, mert így a brit csak a 12. rajtkockába állhatna fel.

Hamilton 1:22,868-ra javít, az élre áll. Másfél perc még.

Gasly lila első szektor!

Verstappen 63 ezredre Hamiltontól az első szektorban, Gasly második etapja sem rossz.

De végül marad a negyedik a francia, Verstappen 134 ezredre Hamiltontól két szektor után. Bottas is zöldül.

Verstappen nem javít, marad Bottas mögött a harmadik helyen. A finn a második, de Hamilton büntetésével övé a pole-pozíció!

Hamilton a leggyorsabb, de ő megy hátra a 11. helyre. Bottasé így az első rajtkocka, Verstappen indulhat mellőle, Leclerc és Gasly a második sorban, Alonso és a csupán hetedik Perez a harmadikban. Norris, Stroll, Tsunoda a sor vége.

A teljes végeredmény:

Ezzel itt mostanra köszönjük is a figyelmet, de rövidesen jövünk az összefoglalóval, aztán pedig természetesen a legfontosabb értékelésekkel - maradjatok velünk, holnap 14 órától pedig találkozunk a futamon!