DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
14:11

Alább Tsunoda iménti hibája vizuális formában, a csapattárs Gasly viszont vezet idő közben a másik AlphaTaurival.

Ezzel itt mostanra köszönjük is a figyelmet, de rövidesen jövünk az összefoglalóval, aztán pedig természetesen a legfontosabb értékelésekkel - maradjatok velünk, holnap 14 órától pedig találkozunk a futamon!

A teljes végeredmény:

Hamilton a leggyorsabb, de ő megy hátra a 11. helyre. Bottasé így az első rajtkocka, Verstappen indulhat mellőle, Leclerc és Gasly a második sorban, Alonso és a csupán hetedik Perez a harmadikban. Norris, Stroll, Tsunoda a sor vége.

Verstappen nem javít, marad Bottas mögött a harmadik helyen. A finn a második, de Hamilton büntetésével övé a pole-pozíció!

De végül marad a negyedik a francia, Verstappen 134 ezredre Hamiltontól két szektor után. Bottas is zöldül.

Verstappen 63 ezredre Hamiltontól az első szektorban, Gasly második etapja sem rossz.

Gasly lila első szektor!

Hamilton 1:22,868-ra javít, az élre áll. Másfél perc még.

Jön az utolsó öt perc, Hamilton már érkezik is. Ez egyébként nem túl nyerő a Mercedes szempontjából, hogy Bottas előtte van, mert így a brit csak a 12. rajtkockába állhatna fel.

Az első körök után Bottas 22 ezredmásodperccel Hamilton előtt, Verstappen bő két tizedre tőlük a harmadik helyen. Gasly, Perez, Alonso, Norris, Leclerc, Tsunoda, Stroll a további sorrend.

Indul a Q3 - tizenkét perc múlva meglesz a Török Nagydíj pole-pozíciósa!

Rend kedvéért itt a teljes sorrend a Q2 végén:

Szokásos tűzijáték a végén, Hamilton fél másodperccel Bottas, hat és fél tizeddel Verstappen előtt az élen. Gasly, Alonso, Perez, Leclerc, Tsunoda, Stroll, Norris még a Q3-ban, így kiesett Vettel, Ocon, az utolsó kanyart elrontó Russell, Schumacher, valamint a Leclerc-nek szélárnyékot adó Sainz - de ő ugye úgyis megy a sor végére.

Alonso megint mekkora kört fut, bejön harmadiknak Hamilton és Bottas mögé, de Perez és Verstappen elé! Hamilton javít közben, Stroll pedig elrontja az első kanyart.

Utolsó három percen belül vagyunk, Leclerc, Russell, Vettel, Schumacher és Sainz a kiesőzónában.

Leclerc pörög meg az utolsó kanyarból kijövet - vannak azért hibák gazdagon, Hamilton panaszkodott is, hogy lassan melegszenek fel az abroncsok.

Itt volt Perez a gumikkal nem épp kíméletes hibája:

Be is jön harmadiknak a kétszeres világbajnok az Alpine-nal! Hamilton, Verstappen, Alonso, Bottas, Gasly, Tsunoda, Norris, Perez, Ocon, Leclerc az első ítz, kieső helyen a két Aston, Schumacher, Russell és Sainz.

... és 1:23,5-ös idővel át is veszi a vezetést a vb-éllovas! Lila szektor villan viszont közben Gaslynál, aki bejön negyediknek, valamint Alonsónál is.

Verstappen ugrik az első helyre, Hamilton viszont egyelőre nem tudott érdemi gyorskört futni. Viszont már jön lila szektorral...

Bottas az élen az első körök után, miközben Perez hibázik és mutat be egy fél megforgást az 1-es kanyarban.

Indul a második szakasz, többen is a közepes gumin hajtottak ki a pályára.

Jön lassan a Q2, azok a felhők pedig egyelőre nem tágítanak a pálya környékéről...

Itt a Q1 teljes végeredménye:

És itt a vége: Hamilton hét ezreddel Verstappen előtt - de a fő szenzáció Mick Schumacher, aki a 14. helyen továbbjut a Haasszal! Ricciardo a legnagyobb kieső, Latifi, Giovinazzi, Raikkönen és Mazepin búcsúzott még.

Oda-vissza pattogtatják egymás között a labdát, most Hamilton 1:24,585-tel ismét az első helyen. Még egy perc a Q1-ből.

Verstappen újra az élen, Hamilton, Bottas, Perez a sorrend. A kiesők között már Schumacher, mellette Vettel, Giovinazzi, Raikkönen és az imént forgó Mazepin veszélyben.

Mick Schumacher áll egyébként parádés helyen, 13. pillanatnyilag a Haasszal. De van még bő három perc...

Hamilton 1:25,050-re javít, ismét a hétszeres világbajnok vezet.

Na, Verstappennel azt közölték, hogy innentől javulni fognak a körülmények. Lehet, hogy ennyi volt az eső az egész időmérőre?

Hamilton jelzi a csapatnak, hogy még egy biztonsági kör kellene. És valóban, közben már csak a tizedik a mercedeses, folyamatosan javítanak a szemerkélés ellenére is a pilóták.

Ocon, Raikkönen, Schumacher, Mazepin, Sainz pillanatnyilag az öt kieső - utóbbinak ugye teljesen mindegy, hol végez. Közben egyre többen jelzik, hogy erősödik az eső. Leclerc pedig az élen a Ferrarival!

Yuki Tsunoda rontja el az első kanyart, az egyik reklámtábla bánta. Már szemerkél az eső, de még nem vészes.

Hamilton válaszol, 1:26,520-es idővel visszaáll az élre. Bottas viszont már 1:25,9-re faragja le a legjobbját, Norris a második, Verstappen a harmadik.

Eddig vezetett Hamilton, már Verstappen az első. Mindkét vb-aspiráns megúszta. Bottas, Ricciardo, Stroll mögöttük a sorrend.

Hamilton a második körét összerakja, az élre is ugrik.

Lando Norris közben az élen, de már jönnek az első esőcseppek, néhány perc múlva pedig még jobban rá fog zendíteni a rádiózások alapján.

Verstappen is megforgott! Micsoda izgalmak rögtön az elején - a holland szerint gyakorlatilag nincs tapadás!

Carlos Sainz meg is forog, Hamilton megint a pálya széléről jött vissza.

Na, kezdődik a játék: mindenki belassított az utolsó kombináció előtt, Hamilton be is ugrott a Ferrarik elé. Aztán elrontja az első kanyart a brit!

Ricciardónak három percet mondtak. Nagyon sietni kell!

Indul a Q1!

Ahogy közeledik az időmérő kezdete, úgy közeledik az eső is: most már azt mondják, hat perc múlva el is ered. Nem véletlen, hogy gyakorlatilag a teljes mezőny már a bokszutca végén, hiszen ki kell használni a száraz perceket!

A radar szerint már a Q1 közepe táján megérkezhet az eső...

Ne feledjük: akárhol is végez Hamilton a kvalifikáción, tízhelyes rajtbüntetése van a belsőégésű motor kicserélése miatt. Carlos Sainz számára meg teljesen indifferens, hogy miképp teljesít, mivel neki a teljes erőforrását kicserélték, azaz ő megy a sor végére mindenképp.

Az FP3-on vizes pályán Pierre Gasly volt a leggyorsabb, megelőzve a két Red Bullt, Max Verstappent és Sergio Perezt. Pénteken még szárazon azonban Lewis Hamilton volt mindkétszer a leggyorsabb, így tényleg nagyon nem mindegy, milyen körülmények is fogadják most a mezőnyt.

A legfőbb kérdés az időjárás: a harmadik szabadedzés végén már száradgatott az aszfalt Isztambulban, mostanra ez gyakorlatilag megtörtént - a csavar viszont, hogy a legfrissebb előrejelzés szerint most már szinte tuti, hogy lesz újabb eső a kvalifikáció során!

Sok szeretettel köszöntünk ismét mindenkit, rövidesen jön az F1-es Török Nagydíj időmérő edzése - tartsatok velünk a következő bő egy órában!