DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Élő cikkek

Így dőlt el Katarban a WTCC bajnoki címe

Michelisz Norbert hátránya 16,5 pont a főfutamot megelőzően Thed Björk előtt – a magyar versenyző 11. pozícióból indul újra. Kövessétek velünk az éjszakai versenyt!

A Formula.hu-n általában a Formula-1-ről találtok frissülő, szöveges közvetítést, mivel azonban péntek este Katarban az autósport első magyar világbajnokát avathatják fel, természetesen percről percre beszámolunk a WTCC eseményeiről.

A két villanyfényes futam 19:20-kor és 20:35-kor kezdődik. Fontos tudni, hogy az Eurosport nem közvetíti élőben a versenyeket, az M4 Sport azonban adja őket.

Szintén ma tartották a drámai időmérő edzést, melyen Thed Björk negyedik (a nyitófutamon hetedik) rajtkockát szerzett, a két szabadedzést és Q1-et uraló Michelisz Norbert azonban fékhibát szenvedett, és a 11. helyen zárta a Q2-es szakaszt. Ez azt jelenti, hogy a fordított rajtrács elejéről is lecsúszott, és mind a két versenyt ebből a kedvezőtlen rajtpozícióból kezdheti meg.

Több véleményt láttunk olvasóinktól, akik szerint a világbajnoki cím ezzel már elszállt, és csak a csoda segíthet Norbin. Ne legyünk kishitűek: Michelisz hátránya 8,5 pont Björkhöz képest, a két versenyen pedig 55 egység szerezhető. Normál, eseménytelen versenyek esetén valóban Björk felé billen a mérleg, a volvóssal legalább egyik futamon történnie kell valaminek, hogy Michelisz fordíthasson. A 2017-es szezon azonban olyan meglepetéseket tartogatott, hogy semmiképpen sem szabad kizárnunk, az utolsó két futamon is történik fordulat.

Egyébként nem csupán Björk és Michelisz lehet világbajnok, legalábbis matematikailag. Mehdi Bennani 41,5, Nicky Catsburg 42, Tom Chilton 47, Esteban Guerrieri – a főfutam pole-pozíciósa – pedig 47,5 pont lemaradással rendelkezik. Rajtuk tényleg már csak csoda segítene.

Tiago Monteiro, aki a szezon utolsó versenyeit kihagyta, nem tért vissza a pályára, de Katarban van, ahol Micheliszt támogatja.

A nyitófutam rajtrácsa, melyet az időmérő 10. helyezettje, Kevin Gleason indul a pole-pozícióból. Björk a 7., Michelisz a 11. rajtkockában:

Aki nem látta volna – ez történt az időmérőn Norbival:

 

A mezőny elindult a felvezető körre. A versenytáv 10 kör lesz, a losaili pálya ugyanis a szokásosnál hosszabb, 5,4 kilométeres.

Sokáig váratták a mezőnyt a rajtrácson, de aztán megkapták a szabad jelzést. Björk az 5. helyre ugrott fel.

Michelisz Norbert a 9. helyen van, már Catsburg Volvóját támadja, mögötte csapattársa, Guerrieri. A harmadik helyről induló Kris Richard már a pontszerzők közt sincs.

Az 1. kör végén Bennani átvette a vezetést Gleasontől – negyedikről az első helyre.

Björknek is van hátvédje: a hatodik helyen haladó Yvan Muller Rob Hufftól óvja a svédet. A Citroen mögött pedig Catsburg, aki Micheliszt igyekszik maga mögött tartani.

Az 5. helyről induló Chilton is megelőzte a fordított rajtrács miatt elé kerülő gyorsabb versenyzőket, Filippi és Gleasont: második helyen az angol, csapattársa, Bennani mögött.

Michelisz sikertelenül támadta Catsburgot, aztán elengedte Guerrierit: a jelek szerint átadta a lehetőséget az argentinnak, hogy előzzön.

A futam féltávjánál, az 5. körben Bennani, Chilton, Gleason, Filippi, Björk, Muller, Huff, Catsburg, Guerrieri és Michelisz a pontszerző helyeken: beállt a sorrend, a Volvók védik Björköt, hiába széles a katari pálya, nincsenek előzések.

Ha a versenyzők ebben a sorrendben érnek be, Björk előnye 17,5 pont lesz Micheliszhez képest. Érdekes, hogy Bennani is esélyes marad az utolsó futamon, hiszen a hátránya 26,5 pontra csökken, a főfutamon pedig 25 helyett 30 egység szerezhető.

Csapattársa, Chilton azonban keményen támad: óriási csatát vívnak az első helyért, a 8. körben háromszor összeértek, de Bennani változatlanul vezet!

És a pálya végén megvolt, az utolsó előtti kört már Chilton kezdi meg az élen.

Ezzel lényegében Bennani bajnoki esélyeinek maradékát veszi el: a Sebastien Loeb Racing két versenyzője azonban a privát bajnoki címért is küzd, ami Chiltont természetesen jobban érdekli.

Miközben az élen levő csatára figyeltünk, hátrébb Guerrieri, aki sikertelenül támadta Catsburgot, visszaengedte Micheliszt a 9. helyre. 

A versenyzők megkezdték az utolsó kört. Történik még helycsere a végén?

Itt a vége: Chilton megnyerte a nyitóversenyt, Björk 5., Michelisz 9. pozícióban ért célba.

Michelisz lemaradása ezzel 16,5 pontra nőtt meg. Figyelemreméltó, hogy Chilton felugrott az ötödikről a harmadik helyre, de a lemaradása 32 pont. A legutolsó futamon tehát már csak ketten nyerhetnek bajnoki címet: Thed Björk és Michelisz Norbert.

 Alig 45 percen belül jön a második futam: a kezdési időpont 20:35.

A verseny eredménye tükrözi, milyen jó lehetőségeik voltak 2017-ben a privát versenyzőknek: a Sebastien Loeb Racing 1-2-es győzelmet szerzett, Kevin Gleason Ladával dobogós.

Michelisz Norbert nyilatkozott az M4-nek: szándékosan engedte el Guerrierit, hogy támadhassa Catsburgot. „Sajnálom, mert tényleg megfogadtam, hogy nyomom neki, de nem voltam olyan helyzetben, hogy előzni tudjak. Picit csalódott vagyok” – mondta Michelisz közvetlenül a futam után. Hozzátette, a kuplung rosszul működött, ezért volt problémája a rajtnál…

A második verseny rajtrácsa: Michelisz ismét 11. pozícióban, Björk 4. helyen, Guerrieri a pole-ban.

A Zengő Motorsport versenyzője, a 15. helyen befutó Nagy Dániel is nyilatkozott: a jó rajtot követően elment az autó szervója, és hiába próbálkozott mindennel, nem tudott előbbre kerülni. Szabó Zsolt Dávid 16. pozícióban, a mezőny végén végzett.

Michelisz Norbinak mindenképp dobogós helyen kell végeznie, hogy világbajnok legyen. Ha 3. lesz, Björk csak 9.  pozícióban végezhet, ha 2., a svéd legfeljebb 6. lehet, ha pedig nyer, Björk maximum 5.-ként érhet célba.

Michelisz elől lassabb autók, Gleason, Filippi és Richard indulnak. A 7. és 6. rajtkockából rajtoló Bennanival és Chiltonnal, a nyitófutam első két helyezettjével vélhetően már jobban meggyűlik a baja. A Volvók a két Citroen előtt következnek.

Az év utolsó, 20. futamának felvezető körére indult a 16 autó.

 Ez a futam kicsivel hosszabb lesz az előzőnél: a versenytáv 12 kör.

Guerrieri megőrizte a vezetést, Huff a második helyen, Norbi lerajtolta Gleasont, és a kicsúszó Bennani is mögé került!

Michelisz a 9. helyen, miközben a tavalyi Európa-bajnok, Kris Richard megelőzte Mullert a 6.pozícióért.

Filippit is megelőzte Michelisz, három helyet javított az első körben. Most azonban Muller Volvója halad előtte…

Catsburg védekező üzemmódra váltott, és átadta a harmadik helyet Björknek. Guerrieri nem tartja fel a mezőnyt, hanem próbál elhúzni, előnye most 0,8 másodperc.

Michelisz négyes boly végén: Chilton, Richard, Muller és Michelisz egymás mögött. A két gyári autónak nincs túl erős tempója.

A 4. körben Guerrieri előnye már 1,8 kör. Harmadik WTCC-s és első hondás győzelméért hajt.

Bennani kiállt a versenyből – a visszajátszásból kiderül, hogy az első körben Mullerrel ütközött össze, akit Filippi pöccintett meg.

Felénél tart a futam: Michelisz beragadt Muller mögé a 8. helyre.

Mint látható, ha így érnek célba, Björk 31,5 ponttal többel rendelkezik majd, mint Michelisz.

A táv kétharmadánál Guerrieri már 2,9 másodperccel vezet, Huff második pozíciója is szilárd. Björk a harmadik, a nyomában haladó Catsburgtól nem kell félnie.

A negyedik Catsburg mögött Chilton, Richard – figyelemreméltó eredmény második hétvégéjén –, Muller, Michelisz, Filippi és Michigami a pontot érő pozíciókban.

Elkezdődött az utolsó kör: hosszú ideje beállt a verseny sorrendje, nem egy izgalmas futammal ér véget a szezon.

Guerrieri megszerezte első hondás győzelmét. Björk visszaengedte Catsburgot a harmadik helyre, de negyedik helyével így is Thed Björk a WTCC 2017-es világbajnoka.

Michelisz Norbert a 8. pozícióban ért célba, a bajnokságot második pozícióban zárta. 

A jelenlegi projekttel való csatlakozás után rögtön a második szezonban megnyerte a pilóták és gyártók bajnokságát is a Volvo. A privát értékelés bajnoka pedig Tom Chilton lett, aki harmadikként zárta a pontversenyt.

A második futam végeredménye:

Furcsa látvány, hogy miközben mi Michelisz Norbert veresége miatt szomorkodunk, a közvetítés az ünneplésről szól. „Milyen érzés?” – kérdezte egy riporter Thed Björktől. „Leírhatatlan” – hangzott az őszinte válasz.

Reggel még abban a reményben keltünk fel, hogy este magyar világbajnoki címszerzést látunk. Sajnos ez nem történt meg, de Michelisz Norbert idei WTCC-s teljesítménye csak dicséretet érdemel. Ezzel köszönünk el, jó éjszakát a velünk tartó olvasóknak!