DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Élő cikkek

Így zajlott az első szabadedzés Kanadában

Idei hetedik állomásához érkezett a Formula-1, Montrealban gurulnak pályára a pilóták. Élő, folyamatosan frissülő közvetítésünkben az első szabadedzés eseményeit követhetitek nyomon, tartsatok velünk!

MONTREAL - KANADA

Hamarosan kezdődik az első szabadedzés Montrealban. Az eddigi hat futamon háromszor a Mercedes, háromszor pedig a Ferrari diadalmaskodott. Vettel három, Hamilton két, Bottas egy sikert aratott, Vettel 25 ponttal vezeti a világbajnokságot Hamilton előtt. Kimi Raikkönen is feljövőben, legutóbb Monacóban akár nyerhetett is volna. Vajon kinek jön ki jobban a lépés Kanadában?

A Montrealban legtöbbet az élen levő pilóták toplistája. Ennyi kört vezettek a Kanadai Nagydíj legjobbjai:

433 Schumacher

282 Hamilton

185 Senna

180 Vettel

154 Piquet

Közepesen felhős az idő, hamarosan kezdődik az FP1, vélhetően ebben a másfél órában nem lesz eső, ami jó hír a rajongóknak. 

Zöld lámpa, megkezdődött az első szabadedzés!

Elsőként Daniel Ricciardo érkezett a pályára, elég erős a szél jelenleg és poros a pálya. Kijött közben Vettel, Magnussen, Perez és Vandoorne is. Sorban érkeznek a pilóták a bokszból.

Ezen a hétvégén is a három leglágyabb keveréket hozta el a Pirelli, azaz az ultralágyat, a szuperlágyat és a lágyat.

Csak installációs kört teljesítettek a versenyzők, senkinek sincs még mért köre.

Szegény Carlos Sainz! Még a felvezető körét sem tudta befejezni és füstölgő motorral megáll a pálya széléna hajtűkanyar után. Megadta magát a Toro Rosso!

Sainz kiszállt az autójából, mentik a Toro Rossót, egyelőre sárga zászló a harmadik szektorban. Sainznak ennyi volt az első szabadedzés!

Sainz még kiment a bokszból, vissza már nem jutott oda. Motorhibának tűnt az eset, a spanyolnak munkás délutánja lesz, hogy behozza ezt a lemaradást.

Eltakarították a Toro Rossót a pályáról, de jelenleg senki sincs kint, üres a pálya. 

Nincs a pályán esemény jelenleg, mindenki a garázsban várakozik.

Így füstölt el Sainz autója.

Végre megindult a mozgolódás, Stoffel Vandoorne nagy aero-rácsokkal érkezett a pályára, de kint van Perez és Raikkönen is.

Az első mért kör Sergio Perezé. A rózsaszínű Force Indiával 1:17,584-et futott.

Kimi Raikkönen megperdült a hetes kanyarban, de szerencsére nem ért a falhoz, megfogta az autóját és irányba tudta fordítani. Már újra a jó irányban halad.

Még mindig Perez vezet, ő lágy gumin futotta körét, mögé most Raikkönen jött fel másodiknak ultralágyon, hátránya bő két tized. Ricciardónak is van már mért ideje, de ez inkább melegítőkör volt, 2 mp hátrány.

Kimi az élre ugrott 1:16,846-tal. Verstappennek is volt már melegítőköre. Bottas pedig most kezdi a sajátját.

Íme Vandoorne aero-rácsai:

Vettel sem hajtotta meg nagyon az első körét, 2,6 másodperccel marad le csapattársától és csak hetedik.

Raikkönen, Verstappen, Ricciardo, Perez, Bottas, Ocon, Vettel, Stroll futottak eddig mért kört.

Sebastian Vettel is megperdül a kettes kanyarban! Szerencséjére ő sem ér a falhoz, visszafordítja az autót és megy tovább. Érdekes, eddig két megcsúszás és ezt a két Ferrari hozta össze. Vettel már az első kanyar után megcsusszant és csúszva érkezett a kettesbe.

Az utolsó nagyágyú, Lewis Hamilton is megmutatja magát a pályán. Egyelőre csak melegítőkörön van túl, közel nyolc másodperc a hátránya. Hamilton is csúszkál, most a hetesben lett elég széles, ez a kör sem lesz az igazi, vissza is vesz a brit.

Még mindig Raikkönen vezet 1:15,089-cel, Bottas a második fél másodperccel lemaradva, Vettel pedig nyolc tizedes lemaradással feljön harmadiknak. Ricciardo a negyedik.

Lewis Hamilton szuperlágyon autózik alig két tizeddel rosszabb időt Raikkönennél, második a háromszoros világbajnok. 

Valtteri Bottas átvette a vezetést Raikkönentől öt század másodperccel. Vettel feljött harmadiknak, csak 0,133 mp a lemaradása.

Nico Hülkenberg is megperdül pontosan ugyanott, ahol korábban Kimi Raikkönen. Az autója sértetlen maradt, folytatni tudja az edzést.

Fernando Alonso a pályán, első mért körét ultralágyon teljesíti a spanyol.

A jelenlegi állás bő fél óra elteltével:

1. Hamilton

2. Bottas +0,036

3. Raikkönen +0,086

4. Vettel +0,169

5. Verstappen +0,681

6. Perez +0,940

Alonso végül nem fejezte be mért körét, hanem visszament a bokszba.

Nemrég egy mormota, most egy mókus vágott keresztül a pályán, szerencsére azonban mindenki a garázsban van éppen.

Az edzés felénél az állás:

 

Percek óta teljes csend a pályán, mindenki a garázsban várakozik.

Végre újra akció, a második helyen tanyázó Bottas érkezett a pályára.

Bottas első köre gyenge volt az ultralággyal, a második viszont remek, 0,629 másodperccel átveszi a vezetést csapattársától.

Vandoorne első használható köre bő két másodperc lemaradással a nyolcadik helyre hozza a McLarent.

Alonsónak még nincs mért köre, Sainznak már nem is lesz délelőtt. Alonso továbbra is a garázsban.

A pálya továbbra is csúszós, Lewis Hamilton azonban végigbűvészkedi magát rajta ultralágyon. A hetes kanyarban megcsusszant a brit, de folytatja körét. Az időveszteség végül az első helyébe kerül. Bottas közben tovább javít, szűk egy tizedet. Hamilton csak a második, majdnem három tizeddel csapattársa mögött. 

Ez nem a spanyolok napja eddig, a 19. és 20. helyen a két honfitárs Alonso és Sainz.

Lewis Hamilton javítja előbbi hibáját és átveszi a vezetést bő fél órával az edzés vége előtt. Bottas pedig azonnal válaszol, 1:14,046-tal visszaugrik az élre. Raikkönen és Vettel a garázsban jelenleg, ők már több, mint egy másodperces verést kapnak.

Tovább javít Vandoorne, hetedik a belga, nagyjából 1,9 másodperc a hátránya.

Esteban Ocon felugrik az ötödik helyre, miközben Vandoorne a kilences kanyart átvágja, nem jól számolta ki a féktávot. 

Pályán a két Ferrari is, hamarosan mért kört kezdenek.

Jó kis harc a két Mercedes között az első helyért, Hamilton újra az élen, 85 ezreddel előzi meg Bottast. Vettel jelentősen javít ultralággyal, de még mindig több, mint három tizedes a lemaradása a Mercedesszel szemben.

Úgy tűnik, a Renault istálló szenved egyelőre, Hülkenberg a 11., Palmer a 15. helyen.

Az állás 25 perccel az edzés vége előtt:

 

Nagyot teljesít a Force India! A négy nagyágyú mögé feljöttek ötödik és hatodik helyre Perez, Ocon sorrendben. A Red Bullok egyelőre a vert mezőnyben, ahogy arra számítottak.

Hamilton, Vettel, Bottas, Raikkönen a sorrend e pillanatban, ők négyen fél másodpercen belül. Perez az ötödik, Ocon a hatodik.

Alonso teljesítette első mért körét... és rögtön utána megállt alatta a McLaren-Honda. Sejthetően újra a motor adta meg magát a hajtű előtt. Alonso nagyon mérges, kidobta a fejvédőt, mielőtt kiszállt az autóból. Vége Alonso edzésének!

Alonso egyetlen mért kör után kiesett, épphogy feljött a 13. helyre és az autó újfent megadta magát. Ez már szinte hihetetlen.

Verstappen csúnyán elfékezte gumijait az utolsó féktávon, így annyi a körének és a gumiszettnek is.

Vandoorne a 10. helyen áll jelenleg. Alonso nemrég nyilatkozta, hogy akkor marad a McLarennél, ha szeptemberig futamgyőzelemre esélyes autóvá válik. Vélhetően nemigen fog...

Vandoorne gyors körön volt, de a kilences-tizes kanyar sikánját elszúrta, ma már nem először. 

Egy félig hallható rádióbeszélgetésből kiindulva nem a Honda-motor, hanem ezúttal a McLaren sebességváltója rakoncátlankodott, ezért állt meg Alonso. 

Nem változott az állás, Hamilton, Vettel, Bottas, Raikkönen, Perez és Ocon az első hat, ők vannak egy másodpercen belül, a hetedik helyezett Verstappen már kívül.

Ricciardo a 10. helyre jön fel. Verstappen és Ricciardo köridői azért érdekesek, mert ők szuperlágyon futották legjobb idejüket, míg az első hat ultralágyon. 

Megperdül Esteban Ocon a hetes kanyarban. Végül irányba állítja autóját és mehet tovább.

Daniel Ricciardo továbbra is a szuperlágyakon tapossa, feljön a 9. helyre, de még mindig 1,5 másodperc felett a hátránya.

Lewis Hamilton is elszúrja az utolsó sikánt, Kimi Raikkönen szintén tesz egy kirándulást a bukótérbe.

Lewis Hamilton találkozott egy mormotával, szerencsére a lassú körén.

Kockás zászló, leintik az első szabadedzést!

Ericsson még egy megperdülést bemutat a végén, a piruettet ő is megúszta anélkül, hogy megsérült volna az autója.

Az első szabadedzés végeredménye:

A Mercedes és a Ferrari párharcát hozta tehát az első szabadedzés Montrealban, Hamilton egyelőre lépéselőnyben, szűk két tizeddel előzi meg Sebastian Vettelt. Kiválóan teljesít eddig a Force India, gyengélkedik a Red Bull, de a bikák még nem mutatták meg magukat ultralágyon. Folytatás a második szabadedzéssel magyar idő szerint 20:00-tól, szintén élőben közvetítjük, tartsanak velünk akkor is!