DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 12. csütörtök
Hírösszefoglaló

Bono marad, Antonelli Monzában debütál – szerdai F1-es hírek

Nem követi versenymérnöke Lewis Hamiltont, az FIA cáfolja, hogy a Red Bull miatt módosított technikai szabályt, újabb NASCAR-bajnok szerint jobb versenyző Kyle Larson Max Verstappennél.

A nap fő híre kétségtelenül a Lewis Hamilton versenymérnökéhez, Peter Bonningtonhoz kapcsolódik. A szakember vezető versenymérnök pozíciót kap a Mercedesnél, így nem fogja követni a britet Maranellóba.

Bár az előléptetés azonnali hatályú, ezen szerepkör mellett is marad Hamilton mérnöke a 2024-es F1-es szezon hátralévő részére, ahogy jövőre is az egyik pilóta mellett is dolgozni fog – igaz, az még nem dőlt el, hogy George Russell vagy az egyelőre még be nem jelentett másik pilóta (aki alighanem Andrea Kimi Antonelli lesz) oldalán. Részletek.

 



A számtalan Mercedes-teszt után közeleg Andrea Kimi Antonelli első jelenése Formula-1-es nagydíjhétvége programján belül: az olasz Motorsport.com információi szerint az ifjú olasz szabadedzés-debütálására hazai pályán kerül sor, az első monzai tréningen. A lap értesülései alapján Antonelli Lewis Hamilton W15-ösét veszi át az első órára: ennek jelentősége, hogy együtt dolgozhat Bonningtonnal – a hír itt található.

A Nemzetközi Automobil Szövetség szerint nem azért írták át év közben a technikai szabályzatot, mert egy csapat trükközött a fékrendszerrel – azaz a szabálymódosítás nem ahhoz köthető, hogy a Red Bull állítólag kiskaput talált. Bővebben.

Nem hívhatják Stake-nek a Saubert Hollandiában

Nem használható a Stake F1 Team csapatnév a Holland Nagydíjon, a Sauber pedig más formában sem reklámozhatja online fogadóiroda szponzorát: erről a holland szerencsejáték-felügyelő hatóság, a Kansspelautoriteit saját oldalán publikált egy közleményt, kiemelve, hogy a zandvoorti futam nagy létszámban vonz veszélyeztett csoportokat, köztük kiskorúakat, ezért felszólítják a csapatot az átnevezésre. A Racingnews365 hozzáteszi, hogy a szerencsejáték-reklámozás nem tiltott Hollandiában, a Stake azonban nem rendelkezik a szükséges licensszel, ezért domaincíme blokkolt az országban. Ahogy a korábbi országokban, ahol szigorú a korlátozás, a csapat a Kick nevet veszi fel.

Hivatalos közösségi média oldalain jelentette be a Kick Sauber csapata, hogy Valtteri Bottas nem vesz részt a hétvégi Holland Nagydíj első szabadedzésén, helyette a Ferrari tartalékversenyzője, Robert Svarcman vezeti majd az autójukat. Az orosz-izraeli kettős állampolgárságú pilóta idén tartalékversenyzői feladatain kívül a WEC-szériában a #83-as számú AF Corse Ferrariban is versenyez, a Le Mans-i 24 óráson is rajthoz állt, valamint a Formula-E fiatal pilótáknak rendezett gyakorlásán is részt vett a DS Penske volánja mögött.

Még egy NASCAR-bajnok beszállt a Larson kontra Verstappen vitába

A tavaly visszavonult Kevin Harvick Kyle Larson mellett tört lándzsát: szerinte egy-két tesztnap után hozná a világbajnok szintjét az F1-ben. Daytonában mérné össze a két nagyágyú képességeit.

„Elmondhatom, hogy ha Kyle Larson vezetné Max Verstappen autóját, akkor egy vagy két napon belül pokoli közel lenne Max Verstappen sebességéhez. Az viszont kizárt, hogy Max Verstappen eljönne ide és megcsinálná ugyanezt egy stock carban” – érvelt saját, Happy Harvick címen futó podcastjében a Cup 2014-es bajnoka. Részletek.

Következzen két nyilatkozat. A Mercedes F1-es csapatfőnöke, Toto Wolff a nyári szünet előtti lendületük ellenére is tudja: van még mit ledolgozniuk. Zandvoortot kihívásokkal teli pályának tartja.

„Tudjuk, hogy van még mit ledolgoznunk. Még nem vagyunk képesek minden nagydíjon a győzelmekért harcolni. Jó lépéseket tettünk előre ugyanakkor a W15-ös gyengeségeinek kijavításában, és továbbra is keményen fogunk dolgozni azon, hogy ez még inkább így legyen. Ha képesek leszünk erre, akkor mindkét bajnokságban közelíthetünk az előttünk állókra” – bizakodott Wolff. Ezeket mondta még a csapatfőnök.

A wokingiak gyors felzárkózása már az F1-es szezon kezdeti szakaszában váratlanul érte Charles Leclerc-t: a Ferrarinál is bíznak az ehhez fogható fordításban.

„A McLarenre gondolok, akik nagyszerű munkát végeztek. Ha engem a szezon kezdetén megkérdeztek volna, hogy ennyire hamar a Red Bull szintjén lesznek-e, valószínűvel nem számítottam volna rá” – nyilatkozta Leclerc. Részletek.

Thaiföldön kezdődik 2025-ben a MotoGP

A MotoGP bejelentette, hogy a következő két idényben nem Katar (vélhetően a Ramadán időpontjának is köszönhetően), hanem Thaiföld ad majd otthont az idénynyitónak. Az előzetes időpontja is megvan a burirami fordulónak: a február 28-március 2-i hétvégén fog rajtolni a 2025-ös szezon - azaz a szokottnál korábban, és amúgy több mint negyed évszázad után indul majd Ázsiában a gyorsaságimotoros-vb idénye. Részletekért a Formula MotoGP Facebook-csoportot érdemes felkeresni.

Véget ért a nyári szünet, a hollandiai Zandvoortban folytatódik a 2024-es F1-es szezon: videónkban megtaláltok mindent, amit tudni érdemes a Holland Nagydíj előtt!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: