DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Gyorsasági (Gy)

Swift Grand Final - Az év legfontosabb versenye!

Bernula István és Fekete Balázs sem készült még soha olyan fontos fordulóra autóversenyzői pályafutása során, mint amilyen a Swift Cup Europe hétvégén esedékes hungaroringi szezonzárója lesz számukra. Batboy megvédheti az Európa-bajnoki címet, Blacky pedig a Junior Kupa értékelésében szeretne minél előkelőbb pozícióban zárni.

2015-ben Batboy egy szlovák versenyzővel társbérletben nyerte a Swift Cup Europe nemzetközi értékelését, amellett, hogy elhódította a magyar bajnoki címet. A pilóta idén több fronton is igyekezett helytállni: noha indult a Lotus Cup Eastern Europe küzdelmeiben, ezzel párhuzamosan tartotta a frontot a Suzuki-márkakupában is, mégpedig olyan jól, hogy a hungaroringi évadzáró előtt 164 ponttal vezeti az Európa-bajnoki tabellát, a magyar pontvadászatban pedig 191 egységet jegyezve áll az élen.

swiftcup-batboy-hungaroring-(1)



Noha a nemzetközi értékelésben Batboy előnye 7 pont üldözőjéhez képest, számolni kell a „mínuszolással”, a bajnokság futamain elért eredmények közül ugyanis a három legrosszabb levonásra kerül. Ez Batboy közvetlen riválisának kedvezhet, ám érdemes számolni azzal, hogy a záróforduló három futamot foglal magában, ahol összesen 64 pontot lehet gyűjteni, ráadásul rajtuk kívül matematikailag még öt pilótának lehet esélye arra, hogy Európa-bajnokként locsolja a pezsgőt vasárnap este a mogyoródi dobogón.

„Az idei évben két bajnokságban is rajthoz álltam, így nagyon örülök annak, hogy az idény utolsó Swift-fordulójának listavezetőként, a címvédés érdemi esélyével vághatok neki. Nem akarok előre számolgatni, osztani-szorozni, inkább arra törekszem, hogy kihozzam magamból és az autóból a maximumot. A Hungaroring a kedvenc helyszíneim közé tartozik, talán ezt a pályát ismerem a legjobban, ráadásul az előrejelzések szerint a vasárnapi versenynap esős lehet. A múltban mindig sikerült profitálnom a változó körülményekből, így reményeim szerint ez most is kedvező lesz számomra. Jöjjön, aminek jönnie kell! Bízom benne, hogy vasárnap címvédőként búcsúzhatok a bajnokságtól!” – mondta Bernula István.

swiftcup-blacky-hungaroring-(1)

Blacky, azaz Fekete Balázs is komoly csatározásra készül: a mezőny legfiatalabb, mindössze 15 éves pilótája a Junior Kupában érdekelt, ahol roppant szoros az állás. Az ifjú kiválóság a Hungaroringen természetesen mindent megtesz majd annak érdekében, hogy a ponttáblázaton minél előbbre verekedje magát.

„Az idei a harmadik szezonom a Swift-mezőnyben és úgy érzem, hogy az idei évad sokkal jobban sikerült, mint az előzőek, eredmények és fejlődés tekintetében is. A Junior Kupában hatalmas a küzdelem, és tudom, hogy erősek az ellenfelek, de úgy érzem, hogy az idei kemény csaták jól felkészítettek erre az utolsó ütközetre. A vasárnapi három futamon sok minden történhet, éppen ezért igyekszem majd mindvégig higgadt maradni és kimaradni a sűrűjéből. Egy jól sikerül kvalifikáció sokat javítana a helyzetemen, ezért ez az a terület, amelyre a legnagyobb hangsúlyt fektetem majd. Mindent megteszek annak érdekében, hogy jó eredményekkel vehessek búcsút a bajnokságtól” – mondta Fekete Balázs, akinek 4 pont a hátránya az évadzáró előtt a Junior Kupa listavezetőjéhez képest, a magyar bajnoki értékelésben pedig 111 egységével a 7. helyen állomásozik.

A hungaroringi „Grand Final” időterve a szokásostól jócskán eltér: a program pénteken szabadedzésekkel indul, majd a szombati pihenőnap után vasárnap következik a hétvége érdemi része. Aznap 8:35-kor veszi kezdetét a kvalifikációs tréning, míg az első futam 10:45-kor, a második 13:45-kor, a harmadik pedig 16:15-kor startol.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: