DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
GP2/3

A GP2 alapjaira épülhet az új F2?

2017-től bevezetik az új szuperlicenszes pontrendszert és ezzel egy időben elindul az új F2-es versenysorozat, amelyet az FIA az F1 közvetlen előszobájának szán. Ezt a szerepet jelenleg a GP2 tölti be.

Bruno Michel, a GP2 főnöke pedig azon ügyködik, hogy ez a jövőben is így maradjon, és csak a sorozat neve változzon Formula-2-re, miközben az új széria a jelenleg az F1 előtti utolsó lépcsőnek számító széria alapjaira épülne.

Az FIA F2-ről egyelőre csak annyit tudni, hogy lesz, semmilyen más részlet nem látott eddig napvilágot a 2017-től bevezetni kívánt bajnokságról. Az FIA Együléses Formulaautó Tanácsának elnöke, Stefano Domenicali nem olyan rég egy két hónapos határidőt jelölt meg arra, hogy fixálják és bejelentsék, pontosan milyen keretek között és milyen formában fog működni az új versenysorozat. Bruno Michel ezektől a részletektől és az FIA álláspontjától teszi függővé, partnerek lesznek az új F2 létrehozásában, vagy konkurensként próbálnak majd meg föléjük kerekedni.

„A részleteken múlik, hogy érdekel-e minket ez a tender, de talán igen, mert ez egy értelmes lépés lenne. Előbb azonban tisztán látnunk kell magunk előtt az új bajnokság szabályait, a működését meghatározó alapvető irányelveket. Ha ezeket láttuk, akkor utána mindenképp fontolóra veszünk minden eshetőséget. Ha a céljaink megegyeznek, akkor nem látok rá okot, miért ne csinálhatnánk ezt együtt, de jelen pillanatban ennyit tudok csak mondani erről” – idézi a GP2 vezetőjét az autosport.com.



Michel fő kérdésként a költséghatékonyságot jelölte meg az FIA terveivel kapcsolatosan, a legnagyobb részt ettől függhet, csatlakoznak-e a tenderhez vagy sem. „Minden lehetséges, egészen addig, amíg költséghatékony. Beszélhetünk hibrid erőforrásokról, szabad motorokról vagy épp számos különböző karosszériáról, de végső soron van egy piac, és ez a piac nem olyan pilótákból áll, akik talicskaszámra tudnák hordani a milliókat csak azért, hogy versenyezhessenek. Mi nem akarunk olyan szabályokat hozni, amik miatt egy vagyonba kerülne a versenyzés a csapatoknak, ez egy olyan irányelvünk, amiből nem engedünk” – fejtette ki a francia, aki hozzátette, attól sem riad vissza, ha konkurens bajnokságként kell megküzdeniük a fennmaradásért az új F2 ellen. Mint mondja, a 2009 és 2012 között, Jonathan Palmer által futtatott FIA F2 ellen egyszer már sikerrel megvívták ezt a harcot.

„Volt már erre példa a múltban, és nem hiszem, hogy probléma volt vele. Természetes, hogy nincs hely mondjuk tíz versenysorozatnak, ami mind az F1 előszobája akar lenni, de kettő nyilván elfér egymás mellett, és úgy gondolom, mi bizonyítottuk, hogy amit csinálunk, az jó. Ha vannak másik hasonló versenysorozatok is a tiéd mellett, az talán megnehezíti az életed, de a fontos az, hogy ki marad életben, és eddig sohasem mi lettünk a dinoszauruszok” – fogalmazott a GP2 első embere. 

Az esetleg együttműködés létrejöttét az a tény is segítheti, hogy a GP2-ben éppen 2017-ben fogják bemutatni az új autó és motorcsomagot, míg ugyebár az FIA F2 ekkor fog elindulni, és ott is szükség lesz valamilyen versenyautókra, így a két projekt ezen a ponton valóban ideális módon összefonódhatna.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: