DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 23. csütörtök
Formula-E

Formula-E: Porsche-diadal hazai pályán

Antonio Felix da Costa révén Porsche-győzelem született a Formula-E idei második Berlin ePrix-jén, a jaguaros Nick Cassidy növelte előnyét a bajnoki tabellán.

A berlini dupla versenyhétvége második felvonását rendezték vasárnap a Formula-E-ben. Az első, szombati futam Nick Cassidy és a Jaguar győzelmével ért véget, ezzel az eredménnyel az új-zélandi átvette a vezetést a bajnoki tabellán Pascal Wehrleintól.

A vasárnapi időmérőn a szombaton nullázó regnáló világbajnok, az andrettis Jake Dennis szerezte meg a pole-pozíciót, miután legyőzte Cassidyt a kvalifikáció döntőjében. Mögöttük csapattársaik, Norman Nato és Mitch Evans sorakoztak fel a rajtrácson.

Cassidy remekül rajtolt, átvette a vezetést Dennistől, majd az andrettis még egy pozíciót visszaesett, a hatodik helyről rajtoló Wehrlein furakodott előre. Az élről már a harmadik körben kihajtott a Jaguar-pilóta a támadó módért, majd Wehrlein és Dennis is hasonlóan cselekedtek. A Porsche németje gyorsan aktiválta a második adag extra energiáját is és a harmadik helyen állt vissza a sorba, Cassidy pedig követte a példáját. A bajnoki tabella első két helyezettje mögött a másik porschés, Antonio Felix da Costa és Evans tartották magukat, az első négy helyet így a két élcsapat duója foglalta el.



Mögöttük a tegnapi harmadik helyezett Nissan-pilóta, Oliver Rowland ismét jó versenytempót diktált, a 11. körre 11 pozíciót javított és immár Dennist szorongatta az ötödik helyért. Egy biztonsági autós fázis egy időre megszakította a küzdelmüket: a hazai versenyét teljesítő Maximilian Günther számára tegnap után ma is idő előtt véget ért az ePrix. A két Porschéval az élen indult újra a verseny Da Costa–Wehrlein sorrendben, mögöttük a jaguarosokkal.

A tegnapi futamhoz hasonlóan ma sem volt túlságosan kifizetődő sokáig az élen haladni az energiamenedzsment miatt, így többen is kivették a részüket a sor vezetéséből, leginkább Da Costa és Cassidy vállalta magára a feladatot. 13 körrel a leintés előtt újból jelenése volt a biztonsági autónak, ezúttal Nato tette a falba Sacha Fenestrazt. Az élmezőny pilótáinak így a végén tíz körük volt arra, hogy elosszák egymás között a dobogós pozíciókat.

Az utolsó körökben hatalmas Jaguar-belháború alakult ki, amely során végül Evans húzta a rövidebbet, a top ötből is kicsúszott. Da Costa simán elhúzott az élen és első futamgyőzelmét aratta a szezonban csapata hazai versenyén, Cassidy pedig második helyével bebiztosította bajnoki vezetését. Rowland újabb top hármas eredményt szerzett a Nissannak. A beugró versenyzők közül ismét a mclarenes Taylor Barnard bizonyult a legjobbnak: a széria történetének legfiatalabb pilótája tegnap után ma is pontot szerzett, ezúttal a nyolcadik pozícióban futott be.

A Formula-E következő fordulóját két hét múlva rendezik Sanghajban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: