DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Formula-E

FE: Először győzött a Maserati, új éllovas

Maximilian Günther ezúttal győzelemre váltotta a pole-t Jakartában Jake Dennis és Mitch Evans előtt, Pascal Wehrlein pedig Nick Cassidy nullázása után az élre állt.

Nem indult zökkenőmentesen a Formula-E második, vasárnapi futama Jakartában: a start előtt le kellett tolni a rajtrácsról Maximilian Günther és Sam Bird autóját. A pole-pozícióból szombathoz hasonlóan Maximilian Günther vágott neki a viadalnak, s meg is őrizte a vezetést a keményen védekező Jake Dennis, valamint az őt támadó Mitch Evans előtt. Mögéjük Stoffel Vandoorne zárkózott fel néhány körön belül, majd jött Sascha Fenestraz, Edoardo Mortara és az egy ízben nagy mentést bemutató Pascal Wehrlein.

fe-gunther-maserati-jakarta



A támadó módok első kétperces felvétele hamar átrajzolta az élboly sorrendjét: az attack mode-ot egy körrel később aktiváló Dennis ugyanis átvette a vezetést Günthertől. Hátrébb viszont a másik Andretti-pilóta járt pórul: Lucas di Grassival ütközve a falnak ment, így kiesett a Le Mans-i teszten szereplő André Lotterert helyettesítő David Beckmann.

Günthert közben Evans is megelőzte néhány kör elteltével, míg mögöttük Mortara kapaszkodott fel negyediknek egy Vandoorne elleni manőverrel. Günther viszont nem hagyta magát, rövidesen visszatámadott Evans ellen, sőt aztán a vezetést is megpróbálta visszavenni Dennistől, aki azonban tartotta magát a maseratis ellen. Egészen a támadó módok második felvételéig, amelyre ezúttal fordított sorrendben került sor kettejük között, Günther pedig ezzel átlépte Dennist.

 

Féltávnál jött a bajnokság szempontjából roppant fontos esemény: az összetettet vezető Nick Cassidy próbálta nagyon messziről megelőzni a fő ellenfelét, Wehrleint, de hozzáért a Porschéhez, amit az első szárnya bánt, így kénytelen volt meglátogatni a bokszát – ezzel pedig nullázott az Envision pilótája.

A futam utolsó harmadára alaposan szétszakadt az élmezőny, így Günther végül kényelmes előnnyel húzta be idei első sikerét – amely egyúttal a Maserati első győzelme is a Formula-E-ben (sőt, Juan Manuel Fangio 1957-es F1-es sikerei óta az első diadaluk együléses szériában). Dennis jött be másodiknak, a dobogót pedig Evans tette teljessé, mögöttük viszont óriási csata zajlott: a Nissan párosa, Fenestraz és Norman Nato lett a negyedik és ötödik, megelőzve Wehrleint – aki azonban így sem lehet csalódott, ugyanis hatodik helye és Cassidy nullázása révén átvette a vezetést a pontversenyben. A Porsche pilótája így egyetlen ponttal előzi a szintén nagyot ugró Dennist és hattal Cassidyt. A top 10-be amúgy Antonio Felix da Costa, Mortara, Vandoorne és Sebastien Buemi fért még be.

A vasárnapi futam végeredménye:

1. Max Günther Maserati  
2. Jake Dennis Andretti 2.822
3. Mitch Evans Jaguar 18.498
4. Sacha Fenestraz Nissan 19.307
5. Norman Nato Nissan 19.924
6. Pascal Wehrlein Porsche 20.108
7. Antonio Felix da Costa Porsche 20.521
8. Edoardo Mortara Maserati 20.996
9. Stoffel Vandoorne DS Penske 26.630
10. Sébastien Buemi Envision 27.273
11. Dan Ticktum NIO 28.614
12. Nico Müller Abt 28.787
13. Robin Frijns Abt 29.125
14. Lucas di Grassi Mahindra 29.530
15. René Rast McLaren 30.670
16. Jean-Éric Vergne DS Penske 56.598
17. Roberto Merhi Mahindra 1'06.645
18. Nick Cassidy Envision 1'06.879
  Jake Hughes McLaren Kiesett
  David Beckmann Andretti Kiesett
  Sam Bird Jaguar Nem állt rajthoz
  Sergio Sette Câmara NIO Nem állt rajthoz
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: