DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Formula-E

Formula-E: Dennis simán nyerte a szezonnyitót

Az Andretti pilótája, Jake Dennis nyerte az idei Formula-E szezon három biztonsági autós fázissal és öt kieséssel tarkított első versenyét Mexikóban.

Az izgalmakat és meglepetéseket hozó időmérő után Lucas di Grassi indulhatott az elektromos világbajnokság szezonnyitó futamának éléről Mexikóvárosban, mögötte a két Andretti-pilóta, Jake Dennis és André Lotterer, valamint a McLaren újonca, Jake Hughes sorakozott fel a rajthoz. A regnáló világbajnok, Stoffel Vandoorne és csapattársa, Jean-Eric Vergne elkeserítő kvalifikációjuk után csak a mezőny hátsó feléből kezdhették meg az ePrix-t, míg az újonc Sacha Fenestraz és a Nio fiatalja, Dan Ticktum meglepően jól kezdték a szezont erős időmérős eredményeikkel.

Hasonlóan kapta el a rajtot az élmezőny, a középmezőnyben pedig keményen ment a helyezkedés, viszont rögtön az első körben jönnie kellett a biztonsági autónak, miután Robin Frijns a feltorlódott mezőnyben belement Norman Nato Nissanjának hátuljába, a holland és a francia pilóta autóját ért sérülések pedig mindkettőjük versenyének végét jelentették. Alighogy indulhatott újra a mezőny, a biztonsági autó gurulhatott is ki újra a pályára, miután Sam Bird Jaguárja technikai problémák miatt megadta magát a hatodik körben.

Az újraindítást követően Nick Cassidy és Stoffel Vandoorne kezdték meg a támadó módot használók sorát, az élen pedig Jake Dennis átugrotta Di Grassit, majd fel is vette az extra energiát, az egy perc, majd három perces stratégiát választva. Mögötte Hughes és Di Grassi is ugyanezt a megoldást választották. A verseny felénél viszont – lassan megszokott módon – újra biztonsági autós fázis következett, Edoardo Mortara forgatta meg saját hibájából Maseratiját, és kötött ki a pályaszéli falban.



 

Tíz körrel a vége előtt a Porsche okos taktikázásának köszönhetően Pascal Wehrlein átugrotta Hughest, feljőve ezzel a dobogó legalsó fokára, nem sokkal később pedig már második volt Di Grassi megelőzésével. Eközben Jake Dennis hatalmas előnyt épített ki magának az élen, második támadó módos időszakára már kényelmesen elhúzott a második helyért vetélkedő négyestől. Az öt körös ráadásban öt autóból álló csata alakult ki a dobogó legalsó fokájáért, az energiájával küszködő Di Grassit Hughes, Lotterer, Buemi és Da Costa üldözte. A brazil versenyző legnagyobb szerencséjére a sárga zászlók segítettek neki megőrizni harmadik helyét, Lotterer viszont az utolsó körben fosztotta meg Hughest negyedik pozíciójától.

Az év első versenyét domináns teljesítménnyel, közel nyolc másodperces előnnyel nyerte Jake Dennis az Andrettivel, a dobogóra Pascal Wehrlein a Porschéval és Lucas di Grassi a Mahindrával állhatott fel. Az első tízet Lotterer, Hughes, Buemi, Da Costa, Evans, Cassidy és Vandoorne egészítették ki.

Folytatás két hét múlva Szaúd-Arábiában!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: