DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Formula-E

Mortara nyert, Vandoorne a Formula-E világbajnoka

Venturi-győzelemmel zárult a 2022-es Formula-E-szezon Szöulban, ahol Stoffel Vandoorne végül kényelmes pontelőnnyel húzta be a vb-címet – és így tett a sorozatból kiszálló csapata, a Mercedes is.

Magyar idő szerint vasárnap délelőtt rendezték meg a Formula-E idei utolsó versenyét, a Szöul ePrix második felvonását, amely az elektromos széria történetének 100. futama volt, egyben a Gen2-es éra utolsója is. A statisztikáknál persze sokkal fontosabb volt, hogy ez a verseny döntött a vb-címről Stoffel Vandoorne és Mitch Evans között: a belga 21 pontos előnnyel fordult a fináléra, az időmérő után pedig még nagyobb esélyessé vált, hiszen míg ő a negyedik helyről rajtolhatott, addig jaguaros kihívója csak a 13. rajtkockát szerezte meg.

A pole-pozícióból Antonio Felix da Costa várhatta a piros lámpák kialvását, s maradt is az élen Edoardo Mortara, Jake Dennis és Vandoorne előtt. Hátrébb viszont akadt bőséggel kalamajka: Dan Ticktumot lökték meg, aminek köszönhetően gyakorlatilag a komplett középmezőny feltorlódott, ami persze eredményezett néhány kisebb koccanást az autók között.

vandoorne-dppi-szoul-fe-1



A harmadik körben jártunk, amikor Mortara egy kemény manőverrel átvette a vezetést, ráadásul a helyzetet még Dennis is kihasználta, így Da Costa visszacsúszott a harmadik pozícióba. Vandoorne maradt a negyedik helyen, míg Evans néhány helyet javítva feljött a top 10-be az első körökben. A mezőny közepén viszont történt egy ütközés a tavalyi világbajnok Nyck de Vries és Pascal Wehrlein között, ami mindkettejük versenyének végét eredményezte.

Nem sokkal később Lucas di Grassinak kellett meglátogatnia a bokszát defekt miatt, majd Maximilian Günther koccant neki a falnak és parkolta le az autóját a pálya szélén – ez utóbbi miatt pedig pályára hajtott a safety car is. Miután eltakarították a Nissant, Mortara, Dennis, Da Costa, Vandoorne, Robin Frijns sorrendben folytatódott a körözés. Mortara és Da Costa egyből felvette a támadó módot – már másodjára –, a portugál pedig támadta is Dennist, aki viszont nem engedett: ennek összeérés és Da Costa hátraesése lett az eredménye, aminek köszönhetően Vandoorne már a harmadik helyre jött fel, Evans pedig a hetedikre. Dennis később öt másodperces büntetést kapott ütközés okozásáért.

Más már nem változott a leintésig az élbolyban: Mortara nyert, Dennis büntetése révén Vandoorne lett a második, ezzel pedig a belga versenyző lett a Formula-E hetedik bajnoka és második világbajnoka! Bár Mortara és az összetettben második helyen végző Evans is négy-négy elsőséget jegyzett a szezonban, míg Vandoorne csak egyet, a 2015-ös GP2-es bajnok viszont elképesztően kiegyensúlyozott volt: nyolc alkalommal, azaz a futamok felén dobogóra állt, mindig célba ért, s csak egyszer csúszott ki a pontszerzők közül. A csapatok között egyébként címet védett a Mercedes a Venturi és a DS Techeetah előtt, így konstruktőri világbajnokként intenek búcsút a Formula-E-nek. A dobogóra amúgy a büntetésével együtt is Dennis állhatott még fel, mögötte Robin Frijns, Oliver Askew, Jean-Eric Vergne, Evans, Nick Cassidy, Sebastian Buemi, Da Costa volt a további sorrend. Antonio Giovinazzi egy tegnapi ütközés közben elszenvedett kézsérülése miatt nem állt rajthoz, Sacha Fenestraz ült a helyére.

A 2. futam végeredménye:

1. Edoardo Mortara Venturi  
2. Stoffel Vandoorne Mercedes 3.756
3. Jake Dennis Andretti 6.649
4. Robin Frijns Envision 7.021
5. Oliver Askew Andretti 7.850
6. Jean-Éric Vergne DS Techeetah 9.471
7. Mitch Evans Jaguar 10.243
8. Nick Cassidy Envision 14.208
9. Sébastien Buemi Nissan e.dams 16.629
10. Antonio Felix da Costa DS Techeetah 22.226
11. Lucas di Grassi Venturi 24.546
12. Alexander Sims Mahindra 26.513
13. Sergio Sette Câmara Dragon Penske 27.813
14. Norman Nato Jaguar 31.526
15. Oliver Turvey NIO 333 31.565
16. Sacha Fenestraz Dragon Penske 36.270
  Max Günther Nissan e.dams Kiesett
  Nyck de Vries Mercedes Kiesett
  Pascal Wehrlein Porsche Kiesett
  Dan Ticktum NIO 333 Kiesett
  André Lotterer Porsche Kiesett
  Oliver Rowland Mahindra Kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: