DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Formula-E

Di Grassi győzött, Vandoorne nagyot zárkózott

Jobb taktikája révén előzte meg Jake Dennist a Formula-E második londoni futamán az idén először nyerő brazil, miközben Vandoorne remek felzárkózása és az üldözők nullázása révén a vb-cím kapujában.

Vasárnap újabb londoni versennyel folytatódott a Formula-E 2022-es idénye. A pole-pozícióból a szombaton rajt-cél győzelmet arató Jake Dennis startolhatott, és meg is őrizte a vezetést Lucas di Grassi és az eddigi legerősebb időmérőjét produkáló Antonio Giovinazzi előtt. A mezőny közepe nem úszta meg incidens nélkül az első kanyarokat: Oliver Rowlandot szorították fel a falra, amitől az autója meg is emelkedett, majd kiállni kényszerült. Ennél is lényegesebb volt, hogy hamarosan Jean-Eric Vergne is megállt a pályán: vélhetően közrejátszott ebben, hogy Rowland eltalálta az említett incidensnél – mindenesetre ezzel a kétszeres bajnok maradék esélye is elszállt a címre.

Vergne kiesése miatt a biztonsági autó is pályára hajtott néhány kör erejéig, utána Dennis, Di Grassi, Giovinazzi sorrendben folytatódott a futam. Az olaszt keményen támadta Antonio Felix da Costa, de Giovinazzi még keményebben védekezett, aminek a portugál itta meg a levét, hiszen Nyck de Vries is elment mellette. De nem sokáig tartott Giovinazzi tündöklése, energia-túlhasználat miatt ugyanis áthajtásos büntetéssel sújtották, ezzel kiszállt a dobogóért zajló harcból.

digrassi-london-fe-dppi



A győzelemért Dennis és Di Grassi csatázott, és hiába vezetett többet az Andretti versenyzője, a támadó üzemmódok egymáshoz képest elcsúsztatott aktiválása végül a brazilnak jött ki jobban. Di Grassi így végül csaknem egy év után tudott újra győzni, első sikerét aratta a Venturi színeiben. Dennis a tegnapi diadala után most második lett, a dobogót pedig a verseny közepén Da Costával vívó, őt azonban lerázó De Vries tette teljessé.

Hatalmas felzárkózást produkált a versenyen a támadó módokat maximálisan kihasználva és sokat előzgetve a bajnokság két fő esélyese, Stoffel Vandoorne és az őt üldöző Mitch Evans: a belga a 13. helyről startolva ötödikként, az új-zélandi a 14. kockából indulva negyedikként haladt a futam finisében. Aztán a legvégén jött a dráma: Evans alatt lelassult a Jaguar, így ő pontot sem szerzett, Vandoorne pedig előrelépett a negyedik pozícióba. Da Costa, Buemi, Frijns, Bird, Sette Camara és Wehrlein szereztek még pontot vasárnap: Sette Camara egyúttal a Dragon idei első egységeit gyűjtött.

Evans és a korábban említett Vergne mellett nullázott a versenyen egy kiforgást is produkáló Edoardo Mortara is, így Vandoorne kényelmes előnnyel – 36 ponttal vezet Evans és 41-gyel Mortara előtt, Vergne-nek pedig éppen maradt matematikai sansza az 57 egységnyi hátránnyal – utazhat a két hét múlva esedékes szöuli dupla szezonzáróra. 

A 2. futam végeredménye:

1. Lucas di Grassi Venturi  
2. Jake Dennis Andretti 3.191
3. Nyck de Vries Mercedes 4.508
4. Stoffel Vandoorne Mercedes 10.358
5. Antonio Felix da Costa DS Techeetah 13.946
6. Sébastien Buemi Nissan e.dams 20.399
7. Robin Frijns Envision 20.850
8. Sam Bird Jaguar 21.748
9. Sergio Sette Câmara Dragon 28.913
10. Pascal Wehrlein Porsche 29.685
11. Alexander Sims Mahindra 30.611
12. André Lotterer Porsche 31.644
13. Edoardo Mortara Venturi 35.147
14. Oliver Turvey NIO 37.285
15. Max Günther Nissan e.dams 1'19.833
Kiesett:    
  Mitch Evans Jaguar  
  Nick Cassidy Envision  
  Oliver Askew Andretti  
  Antonio Giovinazzi Dragon  
  Jean-Éric Vergne DS Techeetah  
  Dan Ticktum NIO  
  Oliver Rowland Mahindra  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: