DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Formula-E

Bird a Jaguarhoz igazol, Japán sztárja érkezik a helyére

A Formula-E egyik legfőbb karaktere vált csapatot jövőre, Sam Bird ugyanis hat év együttműködés után elhagyja a Virgint. Helyére egy új-zélandi fiatalt jelenthetnek be, aki Japánban csinált magának karriert.

Bár bejelentést még egyik csapat sem tett, a The Race megbízható belső forrásokból tájékozódva eldöntött tényként közli a helycseréket, amelyek az augusztusi berlini szezonzárókat követően lépnek életbe, versenykörülmények között pedig a 2021 januárjában kezdődő következő évadtól materializálódnak.

bird



Ennek értelmében a 33 éves Sam Bird, aki kilenc futamgyőzelmével a Formula-E egyik legjobb pilótájának számít, a kezdetek óta a sorozat tagja és a legsikeresebbnek azok közül, akik még nem nyertek bajnoki címet, 2021-től a Jaguar pilótája lesz. A brit sokszor közel volt már a tűzhöz, hiszen az első négy szezonban egyaránt bajnoki esélyesként érkezett a duplafutamos szezonzáróra, továbbá jelenleg ő az egyetlen pilóta, aki elmondhatja magáról, hogy az FE eddigi mind a hat szezonjában (beleértve az aktuális, még be nem fejezettet is) képes volt futamot nyerni. Birdre már korábban is kivetette hálóját a Jaguar, most azonban végre sikerült egyezségre jutniuk egy olyan szerződés megkötésével, amely legalább két évre, a Gen2-es éra végéig összeköti őket, a folytatás opciójával.

A Jaguarnak így végre sikerül ráncba szednie pilótafelállását, 2016-os beszállása óta ugyanis képtelen volt erős, stabil csapattársat találnia Mitch Evans mellé. A márkának már két futamgyőzelmet szerző, jelenleg bajnoki második új-zélandi továbbra is marad az élmezőnybe tavaly megérkezett istállónál, és az erre a szezonra érkezett James Caladónak kell majd átadnia az ülését honfitársa, Bird számára.

A mezőny pedig jövőre egy másik sokra hivatott új-zélandival bővül, a The Race ugyanis azt is tudni véli, hogy újoncként Nick Cassidy érkezik majd a Virginhez, Bird helyére. A 25 éves aucklandi fiatalember márciusban, Marrakeshben tesztelt a csapattal, és rögtön a mezőny legjobb idejével zárta a napot. De talán nem is ez az igazán meggyőző a teljesítményében, hanem az, hogy Japánban, ahol karrierje utóbbi éveit töltötte, 2017 óta egy-egy alkalommal megnyerte a Super Formula és a Super GT bajnoki címét is, és mindkét szériában párhuzamosan versenyve az élmezőny kitúrhatatlan tagja.

A két csapat várhatóan még a Formula-E augusztusi, berlini visszatérése előtt megejti a bejelentéseket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: