DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Formula-E

Nyck de Vries kis híján mindent feladott

A korábbi McLaren-junior szerint 2017 fordulópont volt karrierjében, ugyanis akkor már afelé haladt, hogy feladja álmát, amely szerint ismert autóversenyző lesz.

Nyck de Vries illusztris, világ- és Európa-bajnoki címekkel kikövezett gokartos karrier után kezdett formaautózni, 2017-ben pedig, összegyűjtve addig egy Formula Renault Eurocup-bajnoki címet és egy harmadik helyet a Formula V8-ban, valamint egy GP3-as hatodik helyet, fel is léphetett a Rapax-szal az F2-be. Itt viszont rögtön egy problémával kellett szembesülnie.

„2017 nem volt éppen egy szép szezon” - emlékszik vissza a holland. „A Rapax-szal kezdtem, amely ekkor már komoly pénzügyi nehézségekkel küzdött, ráadásul a szezon közepén el is cseréltek, két nappal Spa előtt, mindezt úgy, hogy nem is tudtam róla!”

02119019_007



Összecsaptak a hullámok de Vries feje felett, de a felszínen maradt. „Zavaros szezon volt, de sikerült túlélni. Az az év fordulópont volt a karrieremben, hiszen ezek mellett a problémák mellett dönthettem volna akár úgy is, hogy feladom a formaautózást, és belekezdek egy GT-versenyzői karrierbe. Viszont úgy éreztem, hogy ez még túl korai lenne, és nem állok még készen erre. Adtam neki még egy esélyt.”

2018 már jóval jobban sikerült, hiszen de Vries futamot is tudott nyerni. Ezzel a szezonnal sincs egyébként különösebben megelégedve. „Túlságosan rágörcsöltem arra, hogy nekem márpedig futamot kell nyernem, aztán, érdekes módon, ez akkor jött, amikor lazábban tudtam hozzáállni ehhez. Az emberek elkezdenek bízni benned, aztán hirtelen minden összeáll ehhez. Ezt idén tapasztaltam meg, még úgy is, hogy egyébként nagyon nehezen kezdtünk. Az évek tapasztalata kellően nyugodttá és magabiztossá tett, és a csapat is segített mindenben. Ezek voltak a kulcskérdések.”

De Vries egyébként amellett, hogy leszerződött a Mercedes Formula-E-csapatához (azóta pedig már be is mutatkozhatott), az újoncteszten kipróbálhatta a Toyota LMP1-es autóját is, és a bahreini próba után a japán gyártó elmondta, ők mindenképp nyitottak lennének a közös munkára a holland versenyzővel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: