DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Formula-E

Extrém sorozatba tart az F1 sztártervezője

A Red Bull F1-es dizájnere, Adrian Newey a nemes feladatot vállaló Extreme-E sorozatához csatlakozik, amely 2021-ben abból a célból rajtol el, hogy felhívja a figyelmet a Földünket érintő környezeti hatásokra.

Az egyre nagyobb médiafigyelmet kapó Extreme-E most még erősebb szelet fogott ki vitorlájával, ugyanis azt az Adrian Neweyt szerezte meg egyik csapatába, aki a Formula-1-ben évtizedek óta világbajnok és futamgyőztes autókat tervez. A brit tervezőzseni a Veloce gárdájával csatlakozik a szériához, és a "vezető vizionárus" szerepét fogja betölteni.

newey-vergne 



"Ez a sorozat egy kiváló platform arra, hogy felhívjuk a figyelmet a Föld környezeti kihívásaira" - nyilatkozta a bejelentést követően a szakember, aki a Jean-Eric Vergne és társai által alapított csapatot fogja erősíteni. Közéjük tartozik Newey fia, Harrison is.

 A Formula-E bajnokaként Vergne már az első tervek idejében érezte, hogy támogatnia kell az ügyet. "Amint megláttam a koncepciót, tudtam, hogy csatlakoznom kell. Társalapítóimmal együtt hihetetlenül keményen dolgoztunk azon, hogy ez összejöjjön. Terveink közé tartozik, hogy bomlasztóak legyünk és rávezessük a figyelmet a klímaváltozásra" - tette hozzá.

A sorozat 2021 februárjában rajtol el, és a jelenlegi tervek szerint öt távoli helyszínre, a sarkvidékre, egy esőerdőbe, a Himalájára és az Indiai-óceán egyik szigetére látogat el. Az első megerősített helyszín Grönland lett. A mezőny tizenkét csapatból fog állni, amelyek teljesen elektromos, négykerék-meghajtású SUV-kkal versenyeznek majd. Sebastian Ogier is az indulók közé tartozik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: