Steward
Balogh Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. december 7. kedd
Formula-E

Ogier, Lotterer és Chadwick a világ legeldugottabb bajnokságában

Az élvonalbeli autósport szinte teljes spektrumáról képes volt versenyzőket bevonzani a 2021-ben induló, minden eddiginél formabontóbb bajnokság. A WRC-ből való visszavonulás után az Extreme-E-ben, Grönlandon versenyez majd Sebastien Ogier.

m1048_crop169014_1024x576_proportional_1567141825E27AElkönyvelhetjük, hogy másfél év múlva az autósport nagy bajnokai és személyiségei közül néhány a világ legvalószínűtlenebb helyszínein fog versenyezni egymással. Földrajzilag valóban félreeső állomásokról van szó, hiszen a Formula-E-ből kinövő Extreme-E eddig elképzelhetetlen helyekre, a klímaváltozás által leginkább veszélyeztetett területekre viszi környezettudatos módon az elektromos autóversenyzést. A legelső forduló helyszínét már le is fixálták, Grönlandon lesz 2021 elején. A SUV-típusú versenyautó tesztelése is elkezdődött már, most pedig újabb komoly hírveréssel az FE-hez hasonlóan szintén Alejandro Agag irányította sorozat megnevezett egy csoport versenyzőt, akik érdeklődnek a részvétel iránt.

Közülük az egyik legnevesebb a WRC hatszoros világbajnoka, Sebastien Ogier. A francia nemrég megerősítette, hogy kiszáll a raliból 2020 végén, és pár hónapja már szóba is került a neve az Extreme-E-vel, amikor nagykövetként csatlakozott a projekthez, most viszont a sorozat jelezte, hogy a mezőny tagjaként számolnak vele 2021-ben, az első szezonban.

Szintén ott van a megnevezett pilóták között a háromszoros Le Mans-győztes André Lotterer, valamint a Formula-E bajnoka, Lucas di Grassi is. A ralikrossz-világbajnokság résztvevői közül Andreas Bakkerud, Kevin és Timmy Hansen jelezt részvételi szándékát, de megtalálható az érdeklődők között a DTM-bajnok Timo Scheider, Alain Prost legkisebb fia, Sacha, emellett a W Series bajnoka, Jamie Chadwick, valamint egy másik női versenyző, az eddig a teszteket végző Mikaela Ahlin-Kottulinsky is.

m1053_crop169014_1024x576_proportional_1568279697B986

„Az Extreme-E semmi máshoz nem hasonlítható a motorsportban, emiatt pedig elképesztően vonzó számomra” – nyilatkozta Ogier. „A rövid szakaszok, az Odyssey 21 modell ereje és teljesítménye, a páros küzdelmekben zajló formátum és persze a látványos, különleges helyszínek mind nagyon feszültté és izgalmassá fogják tenni a versenyeket a pilóták és a tévénézők számára.”

„Imádom a természetet és a bolygónkat, emellett apaként a Föld jövőjének megóvását személyesen is fontos küzdelemként élem meg. Szeretném, ha mindannyian változtatnánk a szokásainkon, ezen cél elérésében pedig fontos szerepet játszhat az elektromos mobilitást zászlajára tűző Extreme-E.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?