DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Formula-E

Hullottak az élről Chilében, Bird nyert, Wehrlein is dobogón

Sam Bird körül előbb-utóbb eltűnt mindenki: volt, aki már a rajt előtt, volt, aki a verseny közben, egy a lényeg: övé a futamgyőzelem Chilében, miközben Pascal Wehrleint először láthattuk dobogón. A harmadik hely egy büntetés után dőlt csak el.

Bár a chilei Formula-E hétvégén az időmérőt még Lucas di Grassi nyerte, nem sokkal a leintés után megfosztották a pole-pozíciótól, ugyanis a szabályokban foglalt minimumnál is lassabban teljesítette a levezető kört a mért ideje után. A brazilt ezt követően visszasorolták az utolsó helyre. Di Grassi célja innentől csak az lehetett, hogy legalább néhány pontot megmentsen a szerencsétlen fejlemények után. Ez eredetileg sikerült is neki, és fel tudott kapaszkodni a legjobb tízbe, végül azonban egy büntetés miatt csak tizenkettedikként rangsorolták.

Di Grassi nélkül Sebastien Buemi sokáig kiválóan tartotta magát az élen, egészen addig, ameddig a 21. körben el nem hibázott egy féktávot, és bele nem állt a falba. Bár tovább tudott menni, csak a bokszutcáig jutott, majd kénytelen volt feladni a versenyt. Nem sokkal előtte hasonlóképpen járt az ex-F1-es Stoffel Vandoorne is, aki szintén egy vezetői hiba után bontotta le autóját, de kiesett rajtuk kívül a bajnoki címvédő Jean-Eric Vergne, a szintén F1-es múlttal rendelkező Felipe Massa, illetve Antonio Felix da Costa és az újonc Maximilian Günther is.

03419002_093



A megtizedelődött élmezőnyben így Sam Bird örökölte meg az első helyet, akinek csak néhány körig forgott veszélyben a győzelme, ám végül a mögötte befutó Pascal Wehrleinnak (aki első dobogóját, sőt, egyben első pontjait ünnepelhette) meg kellett elégednie egy kényelmes második hellyel, csapata, a Mahindra ugyanis aggódott autója megfelelő működéséért a verseny legvégén. A harmadik helyen eredetileg Alexander Sims futott be, azonban ahogy többen rajta kívül, ő is büntetést kapott, így végül, bár pontot tudott szerezni, csak hetedikként rangsorolták.

A dobogó legalsó foka így Daniel Abt ölébe hullott. Abt mögött Massa csapattársa, Edoardo Mortara futott be negyedik helyen, viszonylag légüres térben, őt pedig Robin Frijns követte, aki meg tudta tartani az előkelőbb pozíciót az őt lelkesen támadó Mitch Evans előtt. A már említett Sims mögött még D'Ambrosio, Turvey és Lopez tudott pontot szerezni.

Birdöt egyébként a leintés után sokakhoz hasonlóan szintén vizsgáltak, az angol viszont végül nem kapott büntetést, így pedig megtarthatta győzelmét.

A verseny végeredménye: hamarosan!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: