DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Formula-E

Bianchinak ajánlotta bajnoki címét Vergne

Még nem tudta teljesen megemészteni a korábbi F1-es Jean-Eric Vergne, hogy ő lett a Formula-E negyedik szezonjának bajnoka. A francia utoljára nyolc éve nyert meg bármilyen sorozatot.

Ő is esélyes volt 2014-ben a Red Bull-ülésre, melyet az azóta hétszeres futamgyőztessé váló Daniel Ricciardo kapott – Jean-Eric Vergne azonban végül a Formula-1 elkallódott reménységeinek egyikévé vált, három Toro Rossónál futott szezon után, legjobb eredményeként két hatodik helyezéssel pedig kiszorult a királykategória mezőnyéből.

Vergne nem sokat tétovázott, hamar megtalálta látszólag derékba tört karrierjének következő lépcsőfokát: három héttel az F1-es szezonzáró után a Formula-E uruguayi versenyhétvégéjén indult, ahol azonnal pole-pozícióval kezdett. Ennek ellenére sokáig úgy nézett ki, hogy az elektromos szériában sem találja meg számításait. Harmadik szezonja végén, egy évvel ezelőtt szerezte meg első futamgyőzelmét Montrealban, a 2017-18-as idényben viszont stabil teljesítményének és három elsőségének köszönhetően megnyerte a bajnoki címet, már egy futammal a vége előtt, a New York-i dupla forduló első felvonásán.



„Nem hiszem el! Micsoda őrült verseny. Istenem, olyan jó érzés!” – szabadultak el az időmérőről kizárt, így mezőny végéről az ötödik helyig felzárkózó Vergne érzései. A francia még a levezető körön 2015-ben elhunyt honfitársának, Jules Bianchinak ajánlotta a győzelmet. „Ez a szezon a barátomé, Jules-é” – mondta Vergne, aki a koporsóvivők egyike volt Bianchi temetésén.

A 28 éves pilóta utoljára 2010-ben nyert bármilyen géposztályban bajnoki címet: akkor a brit Formula-3-as szériát uralta. Vergne nem titkolta, az évek során elszokott a siker érzésétől: „Az egész szezon alatt erre vártam. Tényleg elképzelésem sincs, mit jelent számomra, hogy bajnok vagyok, több időre van szükségem, hogy mindent megemésszek! Az biztos, hogy jó érzés, de egyelőre még nem tudom felfogni a teljes jelentőségét.”

Furcsa helyzet, hogy mivel a kétfutamos hétvége első versenyén biztosította be a bajnoki címet, Vergne nem ünnepelhetett szombat este. Ráadásul a vasárnapi zárófutamot sem foghatja fel jutalomautózásként, hiszen csapata, a Techeetah mindössze öt ponttal áll a csapatok bajnokságában az Abt Audi előtt.

„Azt hiszem, még mindig lesz egy versenyünk holnap. Nem dőlhetek teljesen hátra, nem őrülhetek meg este. Majd vasárnap este, amikor már minden véget ért, élvezhetem ki teljes egészében” – mondta a Formula-E negyedik bajnoka.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: