DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 4. csütörtök
Formula-E

Formula-E, Monaco: Senna, Prost vagy Piquet?

Az előttünk álló hétvégén az F1 legendás ékszerdobozába, Monaco utcai pályájára érkezik a Formula-E versenysorozat, amely eddigi hat futamán hat különböző győztest avatott. Vajon ki lesz a hetedik?

Lucas di Grassi, Sam Bird, Sebastien Buemi, Antonio Felix da Costa, Nicolas Prost és Nelson Piquet – ők voltak sorrendben az elektromos hajtású formulaautókat felvonultató versenysorozat eddigi győztesei.

A bajnoki tabellára pillantva egyből szembeötlik, hogy a top4-ből 4, míg a top10-ből 8 pilóta versenyzett korábban az F1-ben (di Grassi vezet Piquet, Prost és Buemi előtt), és ha azt vesszük alapul, hogy az elmúlt két versenyhétvégén az F1 egy-egy ikonikus világbajnokának a fia tudott diadalmaskodni Nicolas Prost és Nelson Piquet személyében, akkor most talán a néhai Ayrton Senna unokaöccsén, Bruno Sennán lenne a sor, hogy villantson valamit Monacóban.



Alain Prost annak idején négyszer is nyerni tudott az F1-es Monacói Nagydíjon, ő most tanácsaival segíti az e.dams-Renault csapat két pilótáját, akik közül az egyik saját fia, Nicolas. „A pálya rövidebb lesz, mint amit az F1-ben szokás használni, mivel a Saint Dévote után jobbra fordulnak majd, és az alagút kijáratánál csatlakoznak vissza az F1-es nyomvonalba. Az aszfalt itt mindig kifogástalan állapotban van. Ez újdonság lesz a Formula-E többi pályájához képest, amiken sok helyütt beton, illetve mesterséges sikánok voltak. Igazi kihívás lesz ez a verseny a pilótáknak. A pole-pozíció jelentősége itt még inkább felértékelődik, mint máshol, mert az itteni nyomvonal nagyon nehézzé teszi az előzést” – adott némi útmutatást a fiataloknak a korábbi négyszeres F1-es világbajnok.

Fia, Nicolas Prost pályafutása első monacói versenyére készül, de Miamiban aratott győzelme önbizalommal tölti el az újabb utcai megmérettetés előtt. „Engem a miami verseny mellett ez a helyszín érint meg érzelmileg a legjobban, ezért e két futamra optimalizáltam a felkészülésemet. Száz százalékig arra fogok koncentrálni, hogy az első két sor valamelyikébe kvalifikáljam magam, mert itt ez a jó eredmény záloga” – mondta el az ifjabbik Prost, aki a legendás francia jégversenyen, az Andros Trophy-n korábban már éveken át versenyzett elektromos hajtású autókkal.

Az e.dams-Renault csapat másik versenyzőjének, Sebastien Bueminek nem lesz új a helyszín, hiszen ő az F1-ből már jól ismeri a pályát, de Monaco az Monaco, és ez az a versenypálya, ahová az ezredik alkalommal is ugyanolyan izgatottan érkezik meg a pilóta, mintha először járna ott. „Hihetetlenül szerencsésnek érzem magam, hogy újra Monacóban versenyezhetek, de alkalmazkodnom kell a pálya karakteréhez, mert ez nagyon más lesz, mint amit eddig a Formula-E-ben megszoktunk. A különbségek elenyészően kicsik, és a legapróbb részletek is felértékelődhetnek, amikor az autó beállításait keressük” – fogalmazott a svájci. 

A Formula-E monacói időmérő edzését szombaton 12, a futamot szintén aznap 16 órától rendezik. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: