DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Formula-E

Scott Speed rajthoz áll a Formula-E-ben

Egy régi ismerős tér vissza hosszú idő után a formulaautók világába. A Red Bull pilótaprogramjából száműzött Scott Speed ott lesz a rajtrácson a Formula-E miami hétvégéjén.

Speed 2006-ban és 2007-ben volt a Toro Rosso versenyzője, és máig ő az utolsó amerikai, aki F1-es futamon rajthoz állt, ám a sorozat számára is véget ért a 2007-es Európa Nagydíj után, amikor teljesítményére hivatkozva menesztették a 28 verseny alatt pontot sem szerző pilótát.

speed_news



Az immár 32 éves Speed azóta főként otthonában keresett lehetőségeket, és sokáig a Nascarra koncentrált. Ott az évek során a legmagasabb kategóriában, a Sprint Cupban a legjobb eredménye egy 5. hely volt. 2014-ben ralikrosszra váltott, és a Globális RX bajnokság összesítésében a 3. helyet szerezte meg Ken Block mögött és ifjabb Nelson Piquet előtt.

Ám az amerikai, aki a tavalyi tesztelés során már kipróbálhatta a Formula-E autóját, most visszatér az együlésesek világába, hiszen versenyzői szerződést kapott az elektromos sorozat következő, Miamiban rendezendő fordulójára.

A szintén amerikai Andretti csapat adott neki lehetőséget, akik már eddig is előszeretettel váltogatták versenyzőiket - az eddigi négy futam során már öt pilótát használtak fel, Speed lesz a hatodik. A csapat másik autójában az előző két megmérettetésen remekül szereplő Jean-Eric Vergne marad, így az Andretti mindkét versenyzője Red Bull-számkivetett lesz a jövő szombaton Miamiban.

„Nagyon hosszú idő telt el azóta, hogy legutóbb együléses autóval versenyeztem, ezért kicsit úgy érzem magam, mintha az első iskolanapomra készülnék. Nagyszerű, hogy megkaptam ezt az esélyt az Andrettitől, és menő dolognak tartom, hogy számos különféle versenyautót kipróbálhattam már a csapattal” - nyilatkozta Speed.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: