DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Formula-E

Vergne a pole-ba repült Formula-E debütálásán

Jean-Eric Vergne kikerült az F1 körforgásából, átjött a Formula-E-be, és legelső versenyhétvégéjén a rajtrács élére állította Andretti autóját. Mögötte Nelson Piquet és Nicolas Prost végzett.

Ahogy az a Formula-E-ben működik, a kvalifikáció kezdete előtt egy sorsoláson négy darab ötfős csoportba osztották a pilótákat, akik külön-külön kaptak tíz percet arra, hogy megfussák a legjobb időt. Persze itt is van előnyös és kevésbé előnyös helyzet. Akik az első csoportba kerülnek, azaz először lépnek pályára, nehezebb körülményekkel, több porral szembesülnek, amit itt, az uruguayi tengerparton többen is különösen hátrányosnak éreztek.

A sorozat újoncát, Jean-Eric Vergne-t ez viszont nem akadályozta meg abban, hogy azonnal egy erős időt repesszen. A franciának három gyorskörre volt ideje, mindegyik során folyamatosan javult, és végül kényelmes, héttizedes előnnyel győzte le csoportja második legjobbját, Jarno Trullit.

Dppi_03414802_032



A második ötösben az e.dams két pilótája, Sebastien Buemi és a korábbi két futamra pole-t szerző Nicolas Prost is ott volt, ám amikor ők is csak a 3. és 2. helyre jöttek be Vergne mögött, akkor talán már a francia is elhitte, hogy kivételes eredményre lehet jó az ideje.

A harmadik csoportban Nelson Piquet Jr. volt a legveszélyesebb a pole-ra, a brazil végül egy tizeddel elmaradt a legjobbtól, de ez elég volt számára ahhoz, hogy felugorjon a második helyre. Sam Bird viszont a kvalifikáció nagy vesztese lett, hiszen még mért körrel sem rendelkezett, amikor a falhoz csapta az autóját - a maláj futam győztese és a pontverseny második helyezettje így a mezőny végéről lesz kénytelen rajtolni.

Az utolsó öt pilóta között is érkeztek még olyanok, akik esélyesek lehettek volna Vergne legyőzésére, de sem Lucas di Grassinak nem sikerült, sem pedig Jaime Alguersuarinak, aki az edzésen még a legjobb időt futotta, most viszont enyhén a falat is lekoccolta egyik körében, ami nem segítette a dolgát. A spanyol és a brazil végül az 5. és a 6. helyre voltak jók. Bruno Senna szintén hibázott két körében is, így neki végül a 8. pozícióval kellett megelégednie.

Vergne számára tehát eddig tökéletesen alakul a sorozatváltás, és pole-jával máris három pont került a neve mellé a tabellán. A verseny ma 19 órakor kezdődik, ahol a francia megcélozhatja a futamgyőzelmet is.

"Fogalmam sincs, hogy mire számítsak a versenyen" - mondta a meglepett első helyezett, aki a hétvége előtt még sohasem vezetett ilyen elektromos versenyautót. "Persze remélem, hogy megtarthatom ezt a pozíciót, de a mögöttem álló srácoknak már van tapasztalatuk a futamokról. Még az autócseréről sincsenek ismereteim, szóval rengeteg újdonság lesz számomra. De bízom benne, hogy minden simán megy majd."

 Dppi_03414802_075

 

Az időmérő végeredménye:

EasyCapture1_1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: