DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F2/F3

F3, F2: Holland és észt pole a Hungaroringen

Paul Aron pole-pozíciós eredménnyel tért vissza silverstone-i nullázása után az F2-esek kvalifikációján, míg az F3-ban egy késői piros zászló hátráltatta a mezőnyt.

F3: Bajnoki esélyes a falban, piros zászlóval végződött az időmérő

A rekkenő mogyoródi hőségben kezdődött meg a Formula-3 kvalifikációja. Az első reprezentatív gyorskörök után az AIX pilótái foglalták el az az első három helyet az újonc Joshua Dufek vezetésével. A mezőny nagy része egy gyors kerékcsere után vissza is tért a pályára, az utolsó tíz percre fordulva pedig már folyamatosan változott az élen álló pilóta kiléte. A Tridenteknek sikerült nagyot javítaniuk, a bajnoki címért csatában lévő Leonardo Fornaroli is vezette egy darabig az időeredmények listáját.

Az utolsó percekben az ART versenyzői tudtak előrelépni, Laurens van Hoepen és az Alpine-junior Nikola Tsolov bizonyultak a két leggyorsabbnak. A mezőny többi tagjának már nem volt lehetősége megszorongatni a franciák pilótáit, mivel 24 másodperccel a vége előtt a bajnoki második helyezett Williams-junior, Luke Browning tette falba az autóját a 11-es kanyarban. A piros zászlóval megszakított időmérőt már nem indították újra, így maradt az akkori állás a végeredmény: Van Hoepent és Tsolovot Fornaroli követte. A konstruktőri bajnokságot magasan vezető Prema pilótái ezúttal mind a top tizenkettőn kívül végeztek. 

F2: Tovább remekelt az ex-mercedeses újonc

A Formula-2-esek is a délutáni forróságban döntötték el a sprintfutam és a főfutam rajtrácsait. Az első tíz perc után az első öt helyet öt akadémista foglalta el a McLaren-támogatottja, Gabriel Bortoleto vezetésével, őt a sauberes Zane Maloney és az alpine-os Victor Martins követték. A körözést egy időre felfüggesztette a piros zászlós fázis, miután a Red Bull-junior Josep María Martí forgott meg ugyanazon részén a pályának, mint a délelőtti szabadedzésen, így számára véget ért a kvalifikáció.

Az utolsó tíz percre ismét beindult az akció a pályán, és sokaknak volt szüksége a javításra, Oliver Bearman és Andrea Kimi Antonelli például mindketten az első tízen kívül álltak a végjátékra fordulva. A bajnoki cím egyik esélyese, Paul Aron ugrott először az élre, a forróságban pedig teljesen elfogytak a lágyak, így a többiek már nem tudták letaszítani az észtet az első helyről. A hiteches így a pole-pozícióból várhatja majd a vasárnapi főfutam rajtját, mögötte Enzo Fittipaldi és Aron legfőbb riválisa az összetettben, Isack Hadjar sorakozhatnak majd fel vasárnap. Antonelli a hetedik helyre tudott felugrani, míg Bearman a 14. pozícióig csúszott vissza.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: