DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F2/F3

Formula-3: Prema-duplázás a hétvégén

Négy pilóta küzdött az utolsó körben a győzelemért, végül újabb Prema-diadal lett belőle – Zak O’Sullivan nyerte az F3-asok főfutamát.

Esőben csúszkálást és briliáns Paul Aron-győzelmet hozott a Formula-3 sprintfutama Ausztriában, a vasárnapi főfutamon azonban már kitűnő körülmények fogadták a mezőnyt. Az első rajtkocka Grégoire Saucyt illette meg, miután az előbb említett észt pole-pozíciót érő körét törölték pályaelhagyás miatt az időmérőn, így ő csak a második sorból indulhatott. Az ART svájciját az élen Dino Beganovic és a bajnokságot vezető Gabriel Bortoleto követték.

Az első kettő simán tartotta pozícióját a rajt után, Aron pedig már Bortoletót szorongatta. Az olaszok üdvöskéjének, Gabriele Mininek mindössze néhány kanyar jutott ebből a versenyből, miután a kavicságyban találta magát nem sokkal a kezdés után, jött is a biztonsági autó. Az újraindítás után Beganovic állt az élre, Saucynak pedig már hátrafele kellett figyelnie. A Prema igazán eltalálta a beállításokat a futamra, az élen álló svéden kívül ugyanis csapattársai is az első ötön belül autóztak. A tegnapi győztes Aron ráadásul a harmadik pozíciót is átvette időlegesen a Trident pilótájától, utána viszont elkezdett visszaesni, miután megsérült az első szárnya egy összeérés következtében, Saucynak pedig ki kellett mennie a bokszba egy defekt miatt. Beganovicot hosszas próbálkozás után Bortoleto visszautasította a második helyre, majd csapattársa, Zak O’Sullivan is átugrotta.



 

Nem álltak meg egy pillanatra sem az események az élen: O’Sullivan átvette a vezetést, Beganovic pedig már az első háromból is kicsúszott Franco Colapinto előzése után. A Prema svédjének tovább romlott a helyzete, már a hatodik helyig esett vissza, Sebastian Montoya nagyszerű küzdelemben utasította maga mögé. A futam végére felforrósodott a levegő az élen, négyen küzdöttek a vezetésért. O’Sullivan végül kitartott és megszerezte első főfutam-győzelmét, mögötte Bortoleto és Caio Collet értek be, miután Colapinto és Montoya összeértek. A mezőny egyetlen hölgyversenyzője, Sophia Flörsch kiemelkedő teljesítménnyel a 20. helyről előrelépett a kilencedik pozícióig, ezzel első pontjait szerezte a szezonban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: