DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F2/F3

Véget ért a 2022-es szezon Tóth László és a Formula-3-as mezőny számára

Az elmúlt hétvégén az olaszországi Monzában véget ért az FIA Formula 3-as bajnokság idei szezonja, amelyet egy, még ebben a versenysorozatban is ritka háromhetes erőltetett menetet zárt le. Az idény utolsó egyharmadát ugyanis három egymást követő hétvégén rendezték, a sorban pedig Spa és Zandvoort után Monza volt az utolsó állomás.

Tóth László, a Charouz Racing Systems magyar versenyzője szerint éppen Monza volt számukra az évad legjobb hétvégéje. A 21 éves pilóta a sprintfutamon rögtön a rajt után tíz helyet tudott javítani, majd a főfutamon a szombati tapasztalataira hagyatkozva későbbre hagyta a felzárkózást. Itt végül a piros zászlós megszakítás pillanatában 17. volt, azaz 12 pozíciót jött fel, de a hivatalos értékelésben 19. lett, mert a futamot már nem indították újra.

MON_GP_EA-3304_resize



A Charouz nagy reményekkel vágott neki az idei F3-as szezonnak, de hamar bebizonyosodott, hogy nem várt gondokkal kell szembenéznie az istállónak.

Tóth autójában például már az idény előtt rendezett hivatalos teszten motort kellett cserélni, aztán az az erőforrás is meghibásodott, így az évad egyharmadánál, a Barcelonában rendezett harmadik forduló előtt Tóth autójába már a harmadik motor került be.

MON_GP_SR-2978_resize

A csapatnál az egész idény során gyakoriak voltak a technikai problémák és a személycserék, versenyzőfronton is komoly fluktuáció alakult ki. A harmadik versenyző gyakran cserélődött, ez pedig hátrányt jelentett a riválisokkal szemben, mivel a Charouz csak a két állandó pilóta adataival tudott folyamatos munkát végezni, miközben minden hétvégén a riválisokkal szembeni hátrány csökkentéséért kellett dolgozni.

A Charouz egész szezonban végzett erőfeszítései végül nem hozták meg a várt eredményt, az autó beállításait nem sikerült megfelelő szintre hozniuk, s végül mindössze egyetlen pontot szereztek az idényben, Imolában, egy büntetésnek is köszönhetően. Amikor egy-egy hétvégén a csapat egy alternatív stratégia mellett tette le a voksát, akkor a szerencse pártolt el mellőle, így ez sem bizonyult járható útnak.

SPA_GP_SR-7644_resize

Tóth Lászlónak a szezon legfájdalmasabb pillanatát éppen a Hungaroringen kellett átélnie. A magyar versenyző a hazai viadalon azért kényszerült feladni már az első körben a vasárnapi futamot, mert a kormány elektronikája felmondta a szolgálatot, a szombaton megrendezett sprintfutamon pedig az egyik gumi szelephibája miatt végig lassú defekttel küzdött.

Mindezzel együtt Tóth László a 2022-es Formula-3-as idény során is rengeteg hasznos tapasztalattal gazdagodott a pályán és azon kívül is, és szorgalmasan gyűjtötte a versenykilométereket, amikor a technika engedte.

A magyar versenyző az idény végén megköszönte a csapatnak a szezonban végzett munkát, és köszönetet mondott azoknak is, akik végig szurkoltak neki. 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: