DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F2/F3

F2: Magabiztosan nyert Iwasa Franciaországban

A DAMS versenyzője, Ayumu Iwasa nyerte az Formula-2 francia főfutamát. A japán pilóta az első körben szerezte meg a vezető pozíciót és a verseny végéig meg is tartotta Pourchaire és Vesti előtt.

A pole pozícióból a bajnokság második helyén álló Logan Sargeant kezdhette meg a futamot, aki F2-es pályafutása során először szerezte meg az első rajthelyet az időmérőn, azonban a vasárnap már nem sikerült ilyen jól számára, ugyanis a rajtnál azonnal visszaesett a harmadik helyre, eredeti pozícióját pedig a negyedik helyről rajtoló Jack Doohan örökölte meg. Ez sem tartott sokáig, mert a második helyről rajtoló Iwasa már az első körben maga mögé utasította Doohant, ezzel megalapozva győzelmét.

 



A második kör elején megérkezett a pályára a biztonsági autó, miután két baleset is történt a pályán. A középső szakaszon Marino Satonak, a harmadik szektorban pedig Dennis Hauger, David Beckmann és Marcus Armstrong incidense miatt utóbbinak kellett feladnia a versenyt. Az aszfaltcsíkot a biztonsági autó az ötödik kör végén hagyta el, az újraindításnál pedig Iwasa érinthetetlen volt, jó érzékkel indított, így a többieknek nem volt esélye őt megközelíteni.

A kiállások a 8-9. kör környékén kezdődtek meg, függetlenül attól, hogy melyik versenyző melyik gumikeveréket választotta, mert a tegnapi sprintverseny tapasztalatai alapján a csapatok tudták, hogy a lágyabb keverék is sokat bír a Le Castellet-i pályán. Az élmezőny a 11. körtől kezdte meg kerékcseréit, azonban többen is pórul jártak. Juri Vipsnél nem került helyére a bal hátsó kerék, Doohannek pedig Drugovich miatt kellett várnia a bokszban. Azonban a legrosszabbul Sargeant járt, aki balszerencsés rajtját követően a verseny feladására kényszerült, mert a kerékcserét követően autója nem indult el.

A bokszkiállásokat követően – elévágásának köszönhetően – Theo Pourchaire került a második helyre, azonban neki sem volt esélye Iwasával versenyezni. A verseny utolsó harmadában a pontszerző helyeken folyt a harc. A keményebb abroncsokon induló, így a verseny végén lágyabb keveréken versenyző Drugovich a negyedik helyre küzdötte fel magát, sőt, majdnem a végül dobogós Vestit is sikerült megelőznie, ezzel bebiztosítva pozícióját a bajnoki tabella élén. Az egyik legnagyobb teljesítményt a kilencedik helyezett Roy Nissany nyújtotta, aki a huszadikról indulva szerezte meg ezt az pozíciót.

A francia hétvégét követően Drugovich továbbra is magabiztosan áll 173 ponttal az egyéni bajnokság élén, mögötte Pourchaire és Sargeant áll 134 és 118 egységgel. A brazil pilóta csapata, az MP Motorsport pedig a konstruktőrök második helyéről várhatja a magyar futamokat 10 ponttal lemaradva az ART Grand Prix mögött.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: