DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F2/F3

A 19. helyen zárt a nehéz, esős Formula-3-as főfutamon Tóth László a Red Bull Ringen

Nehéz körülmények között, esős viadalon lett 19. Tóth László, a Charouz Racing System versenyzője az FIA Formula 3-as bajnokság Red Bull Ringen rendezett vasárnapi főfutamán, melyen a 28. pozícióból rajtolt.

A 21 éves magyar pilóta cseh csapata a pénteki időmérő edzésen a mezőny többi tagjától teljes mértékben eltérő taktikát választott, ez azonban nem sült el jól, két és fél perccel a vége előtt ugyanis piros zászlóval leintették a kvalifikációt, így többen, köztük Tóth sem tudott már mért kört teljesíteni.

RBR_GP_KN-4578_resize



Tóth Lászlónak így mindkét futamot az utolsó sorból kellett megkezdeni, a szombati sprintverseny első felében pedig sikerült jó tempót diktálnia és feljönnie egészen a 20. helyig, amikor azonban csapattársa, Zdenek Chovanec megpróbálkozott egy „bevetődős” előzéssel, melynek eredményeként mindkét pilótának a bukótérből kellett visszatérnie. A két Charouz mellett ekkor négyen is elmentek, Tóth aztán mentette a menthetőt, s végül a 23. pozícióban ért célba.

A vasárnapi főfutam szakadó esőben kezdődött el, és a versenyautók által felvert vízfelhőben nem igazán próbálkoztak előzésekkel a pilóták. Amint azonban száradni kezdett az ideális ív, a tempó is javult, valamint egyre többen kezdtek el csatázni a pozíciókért.

A küzdelem hevében sokan számos alkalommal elhagyták a pályát, kicsúszások és sárga zászlós szakaszok tarkították a viadalt, majd Tóth László csapattársainak ütközése miatt a pályára hajtott a biztonsági autó. Az újraindításnál újfent nagy tülekedés kezdődött a pozíciókért, Tóth viszont kimaradt ezekből, s jó helyezkedéssel, valamint előzésekkel a 19. helyig jött előre.

A magyar versenyző csapattársai, Chovanec és Francesco Pizzi egyébként kétszer is összeütköztek a főfutamon, a második alkalom Chovanec kiesését eredményezte, Pizzi pedig mindkét esetért 10 másodperces időbüntetést kapott.

Az FIA Formula 3-as bajnokság idei szezonjában most háromhetes szünet következik, s legközelebb július végén, a Hungaroringen csap majd össze a mezőny a Formula 1-es Magyar Nagydíj betétprogramjaként.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: