DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F2/F3

F2: Új futamgyőztes a délutáni sprinten

Richard Verschoor személyében új futamgyőztest avatott a Formula-2 Silverstone-ban, ahol a szombati második futam is több ütközést és biztonsági autós fázist hozott. A bajnoki éllovas Svarcman nullázott.

Jelentősen megváltozott körülmények között sorakozott fel Silverstone rajtrácsára a Formula-2 mezőnye, az aszfalt hőmérséklete ugyanis szó szerint megduplázódott a délelőtti futamhoz képest, így immár 50 °C-ot mutatott. Az élről az a Richard Verschoor várta a rajtot, aki újoncként élete első F2-es pole-pozícióját élvezhette ki. Mögötte Marcus Armstrong, Dan Ticktum és Liam Lawson sorakozott fel az első két sorban. Az első problémáig a rajtot sem kellett megvárnunk, ugyanis Christian Lundgaard autójának már a felvezető kör előtt műszaki gondja akadt. A dán pilóta a rajtrácson ragadt, így a bokszutcából volt kénytelen elindulni a mezőny után.

verschoor-20211



 Az indítást az élmezőny szinte egyszerre kapta el, így az első négy között nem történt változás. Ismét Oscar Piastri volt a legagresszívabb, az ausztrál keményen szorongatta az előle induló Lawsont, ám megelőzni nem tudta őt. Alig egy perce zajlott a verseny, amikor Alessio Deledda és Ralph Boschung ütközése miatt beküldték a biztonsági autót. A Campos pilótája a fűre leszaladva megpördült, majd a HWA-s autója elé csúszva hátulról kapott egy nagyot. A pilóták rendben vannak, az autókat azonban lenullázták.

E6gMHeRXoAIfdmE

Az újrarajt már simábban zajlott, az élmezőny sorrendjében azonban ekkor sem történt változás. Az ötödik helyen haladó Piastri ismét próbálkozott, de nem tudott mit kezdeni Lawsonnal. Lezajlott néhány eseménytelen perc, majd a hetedik körben újabb biztonsági autós fázis kezdődött, amikor a mezőny második felében autózó Bent Viscaal és Jehan Daruvala ütközött egymásnak. Előbbi a sóderágyban ragadt, utóbbi lábon eljutott a bokszutcáig egy új első szárnyért.

A harmadik rajt sem hozott nagy izgalmakat, a legtöbb változás Matteo Nannini környékén történt, aki a 12. pozícióból néhány kanyar alatt a 15. helyig csúszott vissza. A negyedik helyen autózó Lawson hiába védekezett kiválóan Piastri ellen, a Prema versenyzője három körrel a vége előtt az aréna kijáratánál beakasztotta a kampót a Hitech hátsó szárnyába, és nagy nehezen áthámozta magát kollégáján. Az új-zélandi 18 körön át bírta a nyomást. Piastri nagyon érzi ezt a pályát, az előzést követően rögtön futott egy leggyorsabb kört, de a harmadik helyet birtokló Ticktumot már nem tudta utolérni.

E6gWk3ZX0AMO55P

A 21 körös futamon a megszakítások ellenére Verschoor rajt-cél győzelmet aratott. Armstrong a második, Ticktum a harmadik helyet szerezte meg. Az utolsó körben a bajnoki éllovas Robert Svarcman a kilencedik helyen bolyban autózva túlságosan ráhajtott egy rázókőre, így 360 fokos fordulatot mutatott be. A 14. helyig csúszott vissza. A bokszból rajtoló Lundgaardot a 13. helyen intették le.

A Formula-2 szombati második futamának végeredménye:

1. R.Verschoor MP Motorsport  
2. Marcus Armstrong DAMS 1.202
3. Dan Ticktum Carlin 2.350
4. Oscar Piastri Prema Racing 7.726
5. Liam Lawson Hitech Grand Prix 12.161
6. Jüri Vips Hitech Grand Prix 14.879
7. Felipe Drugovich UNI-Virtuosi 15.522
8. David Beckmann Charouz Racing System 16.562
9. Lirim Zendeli MP Motorsport 18.150
10. Théo Pourchaire ART Grand Prix 18.619
11. Guanyu Zhou UNI-Virtuosi 19.583
12. Roy Nissany DAMS 21.141
13. C.Lundgaard ART Grand Prix 21.893
14. Matteo Nannini Campos Racing 23.047
15. R.Shwartzman Prema Racing 24.329
16. Marino Sato Trident 26.701
17. Guilherme Samaia Charouz Racing System 33.083
18. Jack Aitken HWA Racelab 35.937
19. Jehan Daruvala Carlin 42.390
Kiesett:    
  Bent Viscaal Trident  
  Ralph Boschung Campos Racing  
  Alessio Deledda HWA Racelab  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: