DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F2/F3

Lawson sikerével indult az F2 idénye

Liam Lawson nyerte a Formula-2 nyitóversenyét, az első sprintfutamot. A harmadik helyről indulva a célegyenes végén már elsőként fordult el az új-zélandi, onnan pedig már nem is nézett hátra.

Bahreinben vette kezdetét a Formula-2 szezonja, az idény első sprintversenyét pedig – az új szabályoknak megfelelően – a pénteki időmérőn 10. helyet szerző Theo Pourchaire várhatta az első rajtkockából. Mellőle David Beckmann, a második sorból pedig Liam Lawson és Oscar Piastri várta a piros lámpák kialvását.

Fontos újítás, hogy az F2 és az F3 különböző hétvégéken kísérik majd az F1-et, a pénteki időmérő pedig a vasárnapi főfutam rajtsorrendjét határozza meg. Azonban az eddigi kettő helyett három versenyt tartanak az utánpótlás-sorozatokban, így az időmérő első tíz helyezettje az első sprintversenyen fordított sorrendben rajtolhat el, majd az első versenyen elért helyezés alapján indul az első tíz helyezett fordított rajtsorrendben a második sprintfutamon.

A lámpák rendkívül gyorsan aludtak ki, ami meg is lepte a 17 éves francia pole-pozícióst, aki a harmadik helyre esett vissza, a nagyot rajtoló Liam Lawson állt a rajtot követően az élre. Ki kell emelni Robert Svarcman rajtját, ugyanis a Prema orosz pilótája a 11. helyről rajtolva az első kör végén már az 5. helyen állt.

Lawson és Daruvala csatája a győzelemért


A második kör elején Dan Ticktum forgatta ki a hatodik helyről induló Richard Verschoort, amiért a Williams tartalékpilótája ötmásodperces büntetést kapott. Egy körrel később Marcus Armstrong parkolta le ugyanott a DAMS-t, ami előidézte a szezon első VSC-fázisát, ami közben Ralph Boschung is megállt, aki a lassítások után kiderült, hogy a lerobbanó új-zélandi pilótát trafálta el, majd fél körrel később maga is feladta a versenyt.

A 23 körös futam féltávjánál Lawson, Pourchaire, Daruvala, Beckmann, Svarcman, Lundgaard volt a sorrend az élen, Lawson ekkorra már egy kényelmesnek mondható kétmásodperces előnyt autózott ki. A 13. körben Theo Pourchaire egy technikai hiba miatt lelassult, így kiállni kényszerült a mezőny legfiatalabb tagja, aki a pole-ból rajtolhatott.

Az utolsó körökre Daruvala utolérte az éllovas Lawsont, a Hitech versenyzője láthatóan elhasználta gumijait. A két Red Bull által támogatott pilóta harcából végül az újonc Liam Lawson került ki győztesen, így a 19 esztendős új-zélandi pilóta sikerével indult a Formula-2 2021-es szezonja, a dobogó harmadik fokára David Beckmann állhatott fel.

Az F2 első sprintfutamának végeredménye:

A második sprintverseny 17:40-kor kezdődik, az első tíz helyezett fordított sorrendben várja a rajtot!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: