DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F2/F3

Gyász: Elhunyt Adrian Campos

Ellhunyt a korábbi Formula-1-es pilóta és Formula-2-es, valamint Formula-3-as csapattulajdonos. Adrian Campos hatvan esztendős volt, halálhírét csapata erősítette meg.

A spanyol üzletember és korábbi versenyző csapata erősítette meg vezetőjük halálhírét: „A mai a Campos Racing történetének legszomorúbb napja. Elnökünk és alapítónk, Adrian Campos Suner itt hagyott bennünket. Bár a szíve megállt, de emléke lesz a motor, ami arra ösztönöz bennünket, hogy továbbvigyük örökségét… Nyugodj békében!”

Campos motorsport-karrierje az 1980-as évek elején vette kezdetét, két évig versenyzett a spanyol F3-as bajnokságban, majd 1983-ban váltott a széria Európa-bajnokságára, azt követően pedig a Volkswagennel kötött szerződést.

Két gyenge Formula-3000-es évet követően 1986-ban a Tyrrell F1-es csapatának tesztpilótája lett, majd 1987-ben a Minardi színeiben mutatkozott be a száguldó cirkuszban. Abban az évben egy 14. hely volt a legjobb eredménye, de sok technikai hiba hátráltatta.



A következő szezon már jobbnak nézett ki számára, azonban azt követően, hogy három egymást követő versenyre sem tudta magát kvalifikálni, a csapat Pierluigi Martinit szerződtette a helyére. Adrian Camposnak aztán csapatvezetőként sikerült megtalálnia a számításait a motorsport világában.

1998-ban megalapította saját csapatát, az Adrian Campos Motorsportot. Egy szárnyaszegett 2004-es spanyol F3-as próbálkozást követően sikerült felvételt nyernie a 2005-ben induló GP2-be, ahol olyan pilóták versenyeztek nála, mint Vitalij Petrov, Giorgio Pantanio vagy Lucas di Grassi, de Fernando Alonsóval és Marc Genével is szoros kapcsolatban állt az F1 felé vezető úton.

A csapat első bajnoki címét 2008-ban szerezte meg, majd ezt követően Campos lemondott csapatvezetői pozíciójáról, mivel ő az F1-es indulás lehetőségét kutatta. Ami össze is jött neki, garantált helye volt a 2010-es mezőnyben Campos Grand Prix néven, ezt később Campos Metára változtatták, végül pedig felvásárolták tőle a csapatot még az indulás előtt, így HRT néven indult el a csapat.

Campos 2014-ben visszatért a GP2-höz, a következő évben pedig már a Formula-3-ra is kiterjesztették jelenlétüket. Az azóta már F2-nek nevezett bajnokságban sikeres éveket tudhatnak maguk mögött, olyan versenyzőik voltak az elmúlt években, mint Lando Norris, Jack Aitken vagy éppen Luca Ghiotto.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: