DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F2/F3

F2: Tsunoda nyert, Schumacher menetelt

Parázs csatákat és egy japán győzelmet hozott az F2 idei szezonzárójának főfutama Bahreinben. Tsunoda a pole-ból hátracsúszva küzdötte magát vissza az élre, Schumacher pedig 11 pozíciót javított, és a leggyorsabb kört is behúzta.

Elérkezett az idő az F1 előszobájának tartott Formula-2 szezonzáró hétvégéjére, ami már az időmérő edzésen drámát és izgalmat hozott. A bajnoki éllovas Mick Schumacher csak a 18. helyről várta a szombati főfutam rajtját, miközben legnagyobb riválisai közül Yuki Tsunoda pole-ból, Nyikita Mazepin a második, Callum Ilott pedig a kilencedik helyről indulhatott. Miközben az első három rajtsor lágyakon indult, Schumacher alternatív stratégián, keményeken rajtolt.

 EoeRY9nXIAAklGc



 Az indítást követően Tsunoda elé Mazepin és Robert Svarcman is beférkőzött, így a japán a harmadik helyre csúszott vissza. Hátrébb Ilott a nyolcadik helyen maradt, Schumacher pedig agresszív felzárkózásba kezdett. A német bajnokaspiráns körről körre utasította maga mögé az ellenfeleit, és hamar a tizedik hely környékén találta magát. A lágyakon induló vezető triót, Mazepint, Svarcmant és Tsunodát a kötelező kerékcserék sem szakították szét, egészen az utolsó körökig 2-3 másodpercen belül autóztak egymáshoz. 

Schumacheren kívül a vezető hármas fogat szolgáltatta a legtöbb izgalmat. Sokáig Mazepin vezette a versenyt, ám Tsunoda addig stresszelte őt a második helyről, hogy az orosz négy körrel a vége előtt megtört, és átadta helyét a japánnak. A második helyet a 11. pozícióból rajtoló lesipuskás, Guanyu Zhou kaparintotta meg, Mazepin pedig visszacsúszott a harmadikra.

Míg a többség a 13-17. körben lecserélte kerekeit, addig Schumacher egészen a 30. körig ment a keményeken, ami kifizetődő stratégiának bizonyult számára. A hajrában a gumielőnyét kihasználva lépésről lépésre kapaszkodott az egyre több pontot érő pozíciók felé, így a 7. pozícióban zárta a 48. körös futamot, ráadásul a leggyorsabb kört megfutva további két pontot bezsebelt.

Az egyéni bajnoki cím sorsa még nem dőlt el, a csapatoké viszont igen: a Prema behozhatatlan előnyt épített ki, így egy futammal a vége előtt megszerezte a konstruktőröknek járó trófeát.

A futam első tíz helyezettje:

Eoegj_0W4AIcmHy

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: