DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F2/F3

Így alakult át az F2 és az F3 menetrendje

Jövő évtől külön utakon folytatja az F1 két betétsorozata, amely más-más helyszíneken kíséri majd a királykategóriát. Kiderült, hogyan fog kinézni egy átlagos versenyhétvége a „kicsiknél”.

Új szempontok alapján került átalakításra a Formula-1 két betétsorozatának 2021-es versenynaptára és hétvégi ütemterve. A minden korábbinál nagyobb változások érkezését már ősszel bejelentették, most pedig egészen konkrét információk láttak napvilágot.

f2-start-bahrein



A legfontosabb változás a két sorozat különválása. Jövő évtől az F2 és az F3 más-más fordulókon követi az F1-eseket, így alakulhat ki a két sorozat teljesen eltérő nyolchétvégés versenynaptára. Ebből fakadóan több pályaidő jut a betétsorozatokra, ami lehetővé teszi a fordulónkénti három verseny megrendezését. 

A hétvégéket a pénteki 45 perces szabadedzés és a 30 perces időmérő vezeti fel, majd szombaton két, vasárnap pedig egy versenyt rendeznek. Az F3-asok mindhárom viadala 40 perces lesz, az F2-esek viszont szombaton 45 perces/120 kilométeres, vasárnap pedig 60 perces/170 kilométeres távot teljesítenek. A két feltétel közül elég egynek teljesülnie, hogy a futamot teljes értékűnek minősítsék.

Az időmérő edzés mindkét szériában a szombati első és a vasárnapi futam rajtsorrendjét adja, előbbiét fordítva. A második szombati viadal sorrendjét az első futam eredménye adja, szintén fordítva.

A Formula-3 idei bajnoki címét Oscar Piastri nyerte, a Formula-2-es győzelemért pedig Mick Schumacher és Callum Ilott száll harcba. Szezonzáró hétvégén Bahreinben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: