DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F2/F3

Álomrajt után csökkent Schumacher előnye

Brazil, indiai és japán hőse volt a főversenynek a Formula-2 első bahreini hétvégéjén, miközben a bajnoki csata szorosabbá vált, hiszen Callum Ilott második lett a győztes Felipe Drugovich mögött.

En5o6byXMAEbtph



Két hónap szünet után tért vissza az akcióba a Formula-2 mezőnye, amikor négy verseny maradt még hátra, Mick Schumacher pedig 22 ponttal vezette a bajnokságot Callum Ilott előtt. A brit az időmérőn a pole megszerzésével rögtön faragott is ebből négy egységet, míg a német csak a 10. helyről startolt. 

A hétvége főversenyének rajtjánál aztán mindketten főszerepbe kerültek: Ilott komoly védekezésre kényszerült a belső íven nála egy hajszállal jobban elrugaszkodó Felipe Drugovich ellen, a brazilnak pedig végül sikerült is átvenni tőle az első helyet. Schumacher ellenben nagyot ugrott előre, az 1-es kanyarba már az 5. helyen fordult be, majd a Guanyu Zhouval való enyhe összeakadás csak a szárnyaszegett kínait késztette bokszkiállásra. A Prema versenyzője ezt követően Ferrari-akademista társával, Marcus Armstronggal csatázott elképesztően szorosan, a 32 körös futam féltávja előtt pedig Schumacher már az élen találta magát, hiszen az előtte haladók kiálltak kerékcserére.

Schumacher a többséggel ellentétes taktikát választott a versenyre: míg riválisai a lágyabb gumikon rajtoltak, addig ő a keményebbekre szavazott a starthoz, így tovább készült azokat életben tartani, hogy a végén egy sprintre bízza a felzárkózást. A várt lendületes hajrá azonban elmaradt a némettől.

Drugovich kétszer is hibázott a kerékcseréje után, de hamarosan ismét meg tudta előzni Ilottot, így visszaállt az élre, amikor mindenki rendezte a sorait a maga bokszkiállásával. Schumacher a negyedik helyig tudott feljönni, ahol az utolsó körökben rámenősen támadta az első dobogóját védő Jehan Daruvalát, az indiai azonban nem adta magát, így övé lett a harmadik hely a harmadik F2-es győzelmét végül 15 másodperc előnnyel learató Drugovich és a Schumacheren további hat pontot hozó Ilott mögött.

En5zhL4W4AAoVg5

Drugovich és Daruvala mellett Yuki Tsunoda lett a nap harmadik sztárja: a japán a legutolsó helyről rajtolt, ő azonban előnyt tudott kovácsolni a Schumacheréhez hasonló taktikából: a verseny utolsó harmadában a lágyabb gumikon komoly offenzívát indított, s Ghiottót, Ticktumot, Svarcmant és Armstrongot is megelőzve egészen a 6. helyig kapaszkodott fel. A vasárnapi futam fordított rajtrácsának pole-pozíciójába Robert Svarcman állhat majd fel.

 

A főverseny végeredménye:

# Versenyző Csapat Hátrány
1 Felipe Drugovich MP Motorsport  
2 Callum Ilott UNI-Virtuosi 14.8
3 Jehan Daruvala Carlin 19.3
4 Mick Schumacher Prema Racing 20.2
5 Nikita Mazepin Hitech Grand Prix 28.2
6 Yuki Tsunoda Carlin 28.5
7 Marcus Armstrong ART Grand Prix 31.3
8 R.Shwartzman Prema Racing 43.8
9 Dan Ticktum DAMS 46.9
10 Jack Aitken Campos Racing 47.3
11 Pedro Piquet Charouz Racing System 49.1
12 Luca Ghiotto Hitech Grand Prix 49.2
13 Sean Gelael DAMS 50.5
14 Guanyu Zhou UNI-Virtuosi 53.7
15 Roy Nissany Trident 53.8
16 Louis Delétraz Charouz Racing System 55.9
17 Giuliano Alesi MP Motorsport 1:01.4
18 Théo Pourchaire BWT HWA RACELAB 1:01.8
19 C.Lundgaard ART Grand Prix 1:03.0
20 Marino Sato Trident 1:05.5
21 Guilherme Samaia Campos Racing 1:06.7
22 Artem Markelov BWT HWA RACELAB 1:16.0
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: