DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F2/F3

Újabb első győztes az F2-ben, Schumacher elképesztő okból esett ki

Magabiztos versenyzéssel Christian Lundgaard újoncként nyert a Stájer Nagydíj Formula-2-es sprintfutamán. Mick Schumacher másodszor állhatott volna a dobogón, de tűzoltókészüléke közbeszólt.

Nem tartott sokáig a második osztrák hétvége főversenyét megnyerő Robert Svarcman fordított rajtrácsos futama: a vasárnap délelőtt nyolcadik helyről startoló orosz az első kanyarban senkitől sem zavartatva megforgatta az autót – lefulladt, és a versenyt folytatni sem tudta. Eközben a sprintfutam pole-pozíciójából rajtoló Dan Ticktum megőrizte a vezetést, mögötte az ART-k helyet cseréltek: a harmadik rajtkockából kezdő Christian Lundgaard megelőzte Marcus Armstrongot. Tapadt rájuk Mick Schumacher is a negyedik helyen.



 

Svarcman balesete miatt egy rövid virtuális biztonsági autó fogta vissza őket, de a 3. körben folytatódott a verseny. Az újonc Lundgaard kiváló ritmust vett fel, egy kör múlva a 3-as kanyarban egy bevetődéssel letudta Ticktumot, majd elkezdte a leszakadást. A DAMS britje nem volt képes tartani vele a tempót, viszont az üldöző Armstrong és Schumacher feltorlódtak rá.

Mégsem Ticktumot előzték, hanem Armstrong veszítette el a pozíciót a dobogóra felkapaszkodó Schumacherrel szemben a 12. körben. A kategóriában először és utoljára közel egy éve pódiumon álló – 2019-ben a Hungaroringen nyerő – Schumacher nem örülhetett sokáig a harmadik helynek: egy elképesztő hiba okozta kiesését, menetközben valamilyen okból aktiválódott az autójában levő tűzoltókészülék, habbal fecskendezve be a pilótafülkét. A bokszutca közelében járó német azonnal kiállt.

A 28 körös futam hátralevő fele kevésbé eseménydúsan zajlott. A Renault-védenc Lundgaard a negyedik első győztessé vált a szezon folyamán: Felipe Drugovichhoz és Robert Svarcmanhoz hasonlóan újonc szezonjának már elején győzött. Ticktum végül különösebb fennakadás nélkül megszerezte a második helyet, Armstrong harmadik lett szorosabb körülmények között: Callum Ilott és Guanyu Zhou is a nyakán értek célba. Jack Aitken, Sean Gelael és Nyikita Mazepin szerezte az utolsó pontokat, a nyolcadikként beérő orosz idén először.

A sprintfutam végeredménye itt elérhető.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: